Μου αρέσει η σπανακόπιτα με το φύλλο κρούστας πολύ γιατί γίνεται κριτσανιστό και είναι πολύ λεπτό – την φτιάχνω έτσι όταν βιάζομαι και την απολαμβάνουν όλοι… !! Αν θέλετε δοκιμάστε την κι εσείς !!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας -αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητο συνταγή στο τέλος –
1+1/2 κιλό σπανάκι
2 πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 κρεμμύδι ξερό
1 φλιτζάνι καφέ ρύζι -προαιρετικά-
250 γραμ φέτα
αλάτι- πιπέρι
Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλο μπολ.
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες πράσα και τα κρεμμυδάκια φρέσκα και το ξερό΄.
Τα βάζουμε όλα μαζί στο μπολ και ρίχνουμε λίγο αλάτι .
Τα τρίβουμε και τα στύβουμε καλά.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο,τα ανακατεύουμε και ξαναστύβουμε λίγο να φύγουν τα υγρά τους.
Σε αντικολλητικό ταψί βάζουμε λίγο λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας ελαφρώς κάθε φορά το κάθε ένα ..τα 2 πρώτα τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί για να την κλείσουμε στο τέλος γύρω γύρω τα υπόλοιπα τα βάζουμε μόνο μέσα στο ταψί σουρωτά.
Ρίχνουμε το μείγμα με το σπανάκι το στρώνουμε ομοιόμορφα και με το χέρι τρίβουμε την φέτα επάνω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού επίσης ρίχνουμε και το ρύζι που ούτε καν το καταλαβαίνουμε που χρησιμεύει στο να μαζέψει τα τυχόν υγρά της πίτας μας αν δεν θέλετε μην το βάλετε.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε με προσοχή ελαφρώς το σπανάκι και το στρώνουμε ξανά ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τα βάζω μέσα στο ταψί όλα σουρωτά λαδώνοντας το καθένα ελαφρώς πάντα.
Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω και την χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια .
Περνάμε όλη την επιφάνεια της πίτας με λάδι και ραντίζουμε με το χέρι με λίγο νερό -έτσι γίνεται τραγανό το φύλλο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς περίπου 30 με 40 λεπτά .Καλή επιτυχία !!!