Συνταγή για ζουμερη σπανακοτυρόπιτα με φέτα, γιαούρτι και τραγανή ζύμη για το ταπεράκι του σχολείου ή για την δουλειά . Μια μαμαδίστικη πίτα με πλούσια γέμιση
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γραμμάρια
- ξύδι 1 κουταλάκι του γλυκού
- νερό 300 ml
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για το άλειμμα
- βουτυρο 1 πλάκα λιωμένο
Για τη γέμιση
- σπανακι 1/2 κιλό
- πράσο 1 μεγάλο
- κρεμμυδι 1/2 ματσάκι φρέσκα
- φέτα 300 γραμμάρια
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κεσεδάκι
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Οι σπανακόπιτες με φέτα ή χωρίς είναι από τις αγαπημένες μας πίτες. Σήμερα θα την απολαύσουμε με φέτα και θα την απολαύσουν μαζί και τα παιδιά μας, που τελευταία μας κάνουν παράπονα ότι βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια για το σχολείο. Δοκιμάστε την κι εσείς και περιμένουμε εντυπώσεις.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη σπανακοτυρόπιτα με γιαούρτι:
Εκτέλεση για τη σπανακοτυρόπιτα με γιαούρτι
Αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ξύδι, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά σε μία ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια. Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο, σκεπασμένη, για 1 ώρα μέχρι να παγώσει καλά.
Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε την ζύμη στον αλευρωμένο πάγκο. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο. Καθώς τα ανοίγουμε τα ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
Αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν και αφού κρυώσουν προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε την γέμιση στο ταψί και κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο το οποίο επίσης το βουτυρώνουμε καλά, αφού πρώτα έχουμε χαράξει τη πίτα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά.