Χρόνια πολλά και γευστικά σε όλες και σε όλους!
Εδώ και δεκαπέντε μέρες πολύς κόσμος ψάχνει για γιορτινές συνταγές και έτσι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έχει γίνει συνωστισμός στις αντίστοιχες λίστες των προηγουμένων ετών, με ιδέες για μενού γιορτινό. Εδώ, μόλις επικαιροποιήσαμε για το 2017, την λίστα του 2014, προσθέτοντας και συνταγές που έγιναν μέσα στα τελευταία χρόνια οι οποίες ταιριάζουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, φτάνοντας τις 42 γευστικές ιδέες!
Το 2017 έχουμε χορηγό μας στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τo LURPAK, το αγαπημένο μας αγνό αγελαδινό βούτυρο που ντύθηκε χριστουγεννιάτικα για να μας βάλει σε γιορτινή διάθεση! Το LURPAK είναι άλλωστε αυτό που νοστιμίζει τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά του Cucina Caruso και στα γιορτινά αλλά και στα καθημερινά τραπέζια.
Πατώντας σε κάθε φωτογραφία οδηγείστε στο αντίστοιχο άρθρο.
Σας προτείνουμε επίσης να διακοσμήσετε το τραπέζι σας με Χριστουγεννιάτικα σερβίτσια ΙΩΝΙΑ. Άν θέλετε να δείτε τους κανόνες για το στήσιμο ενός επίσημου ή γιορτινού τραπεζιού διαβάστε το άρθρο μας εδώ.
Φέτος σας προτρέπουμε αντί για “σαμπάνιες” να ανοίξετε έναν Ελληνικό αφρώδη οίνο και ειδικότερα τις ΑΚΑΚΙΕΣ SPARKLING του ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ από ξινόμαυρο (αγοράστε τες εδώ on line) . Στο δείπνο σας προτείνουμε να συμπεριλάβετε την υπέροχη ροζέ Τομή του οινοποιείου Τρουπή από 100% μοσχοφίλερο (αγοράστε το on line εδώ)! Δεν ειναι τυχαιο που τα ροζέ ελληνικά κρασιά έχουν έρθει στη μόδα. Άλλωστε η κουζίνα και το κλίμα μας τα ευνοεί απόλυτα!
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2017
4 επιλογές για Ορεκτικά:
Συκώτι πεσκανδρίτσας σοτέ με σέρι
Άν καταφέρετε να βρείτε από τον ψαρά σας και έχετε πραγματικά γκουρμέ καλεσμένους θα τους στείλετε στον παράδεισο μ’ αυτόν τον σπάνιο και εκλεκτό μεζέ
Μεδούλι σε φρυγανισμένο ψωμί
Το μεδούλι είναι εκλεκτός γκουρμέ μεζές που τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστός έχοντας περάσει στα μενού των πιο ψαγμένων εστιατορίων της πόλης. Η δικιά μας εκτέλεση άν και απλή θεωρώ ότι είναι γευστικά καλύτερη απ’ όλες όσες έχω δοκιμάσει στα τοπ εστιατόρια. Ένα πιάτο για να κλέψετε τις εντυπώσεις με ελάχιστο κόπο και κόστος.
Καρπάτσιο αλα Harry’s Bar
Το αυθεντικό καρπάτσιο. Πέρα από τις οδηγίες, διαβάζοντας το άρθρο θα μάθετε ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πως δημιουργήθηκε το πιάτο, για να έχετε να διηγείστε στο τραπέζι
Βιτέλο Τονάτο
Αν και θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο, ταιριάζει και σε γιορτινό μπουφέ ή ως ορεκτικό σε ενα δείπνο με Ιταλικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι μια κορυφαία γευστικά πρόταση. Θα μπορούσε να παίξει και ως πρώτο πιάτο.
11 επιλογές για πρώτο πιάτο:
Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση κιμά.
Το ιδανικό πρώτο πιάτο, ειδικά αν δεν κάνετε γεμιστή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο. Σε λίγες μέρες και σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ!
Μιλφέιγ ψητών λαχανικών και ταμπουλέ αλ Caruso
Ένα εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, ιδιαίτερα ελαφρύ και δροσερό για την αρχή ενός πλούσιου γεύματος. Προτιμείστε το χωρίς το τυρί.
Ριζότο Μιλανέζε
Ένα πιάτο κλασίκ, εξαιρετικό συνοδευτικό για Ιταλικές συνταγές κρεατικών αλλά και ένα τέλειο απλό πρώτο πιάτο με λεπτά αρώματα σαφράν.
Ριζότο με Πορτσίνι
Ίσως το πιο αγαπημένο ριζότο γεμάτο αρώματα δάσους και γής απ’ τα πορτσίσι όχι ως συνοδευτικό (λόγω γευστικών εντάσεων) αλλά ως ένα πληθωρικό, γευστικό πρώτο πιάτο.
Κριθαρότο με άγρια ελληνικά μανιτάρια
Αρώματα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικά, γήινα, λεπτά αλλά γεύση μεστή με μικρές εκπλήξεις. Μεγάλο πιάτο αν έχετε πρόσβαση σε άγρια φρέσκα μανιτάρια, (που μπορείτε ν’ αγοράσετε εύκολα απ’ την Fungihellas) ή να προσαρμόσετε την συνταγή σε μιξ από αποξηραμένα μανιτάρια.
Κριθαρότο γαρίδας
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια επιλογή βατή και πεντανόστιμη, με ευρύ κοινό. Με μοναδικό “μειονέκτημα” ότι απαιτεί μαγείρεμα την τελευταία στιγμή
Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα
Μια σίγουρη, κομψή & χορταστική επιλογή που λειτουργεί και σε καθημερινό τραπέζι και σε γιορταστικό αλλά και σε μπουφέ. Έχετε πάντα την επιλογή να κάνετε γέμιση μπολονέζ ή να ταν κάνετε μισά-μισά στο ταψί.
Σούπα με αρακά μπέικον και μέντα.
Μια κλασική ευρωπαϊκή επιλογή με εντυπωσιακό πράσινο χρώμα και γεύση που θ’ αρέσει σε όλους.
Σούπα κολοκυθάκι με μύδια.
Η συνταγή του Mama Roux έχει όλα τα στοιχεία να αποτελέσει ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Σούπα μπρόκολου με Μπλέ τυρί
Μια σούπα με γευστικές εντάσεις για λάτρεις της υπόξινης γεύσης των μπλέ τυριών.
Τερίν φασιανού με ορτύκια.
Εδώ μιλάμε για πραγματική γκουρμεδιά που θα ετοιμάσετε 2-3 μέρες πριν το τραπέζι σας. Θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τον φασιανό και τα ορτύκια με πάπια ή άλλο ενδιαφέρον γευστικά πτηνό.
16 επιλογές για κυρίως πιάτο και δύο συνοδευτικά
Η Ζουμερή Γαλοπούλα της Σόφης
Η γαλοπούλα με γέμιση αποτελεί την κλασική επιλογή. Εδώ, σε δοκιμασμένη συνταγή επί 25 χρόνια!
Κοτόπουλο (ή Γαλοπούλα) γεμιστό με μέλι, πορτοκάλι και Metaxa με πατάτες
Το κοτόπουλο αυτό αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση όπου θα μπορούσατε να εκτελέσετε είτε την συνταγή ως έχει, είτε εφαρμόζοντας την κεντρική της ιδέα, πάνω στην συνταγή της Γαλοπούλας της Σόφης. Δηλαδή η πρόταση είναι να ακολουθήσετε την τεχνική που περιγράφεται στη Ζουμερή Γαλοπούλα, αλλά να κάνετε την σάλτσα και τις ενέσεις στη γαλοπούλα που περιγράφονται στη συνταγή για το κοτόπουλο. Αρκεί να τις κάνετε όλες ΠΡΙΝ μπει στο φούρνο.
Αρνάκι φούρνου με πατάτες
Το αρνάκι φούρνου αποτελεί μια παραδοσιακά Ελληνική λύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και εδώ θα το βρείτε στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 6 χρόνια.
Κότσι χοιρινό με τραγανή πέτσα
Η πρότασή μας για αυτά τα Χριστούγεννα είναι ένα οικονομικό κομμάτι κρέατος που γίνεται θεϊκό γευστικά και οπτικά με σωστή μαγειρική. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές της συνταγής και την τεχνική για τραγανή πέτσα και σε άλλα κομμάτια χοιρινού, εκτός από το κότσι.
Γουρουνόπουλο ολόκληρο στο φούρνο με τραγανή πέτσα
Μια κλάσικ συνταγή ταυτισμένη με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων. Πάρτε τα τιπ για τη τραγανή πέτσα απ’ το άρθρο εδώ και εκτελέστε την ανάλογα.
Χοιρινή ράχη μπριζόλας με σάλτσα δαμάσκηνο
Η τρίτη πρότασή μας για χοιρινό είναι άκρως εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση, καθότι σπάνια θα έχετε φάει πιο ζουμερές μπριζόλες. Και μαγειρικά πολύ απλή, αν τηρήσετε την τεχνική με βάση το θερμόμετρο για ψητό κρέας.
Αγριογούρουνο Μπουργινιόν
Η προσαρμογή της συνταγής Μπουργκινιόν που παραδοσιακά γίνεται με βοδινό (πιο κάτω), στο αγριογούρουνο είναι ίσως ό,τι πιο νόστιμο και πληθωρικό έχετε ποτέ δοκιμάσει στην Γαλλική κουζίνα. Αρκεί να βρείτε καλή πρώτη ύλη…
Μπεφ Μπουργκινιόν με την αυθεντική συνταγή της Τζούλια Τσάϊλντ
Το Μπεφ Μπουργκινιόν είναι μια αναβαθμισμένη γαστρονομικά πρόταση που θα κάνει όλους τους καλεσμένους να παραμιλάνε για την μαγειρική σας.
Η διάσημη πάπια σε “τούρτα” σφολιάτας του Ritz
Εδώ πιά το έχετε τερματήσει σε υψηλή γαστρονομία με ένα πιάτο με αρκετές τεχνικές δυσκολίες και γεύση για πολύ απαιτητικούς ουρανίσκους. Μια πολύ είδική επιλογή που στο κατάλληλο κοινό που εκτιμά πληθωρικές γεύσεις της κλασικής βαριάς Γαλλικής κουζίνας, θα κάνει θραύση!
Φιλέτα Χοιρινά σε Φύλλο Σφολιάτας με δύο προτάσεις για γέμιση (Η πρότασή μας για το 2017)
Η πρότασή μας για το φετεινό γιορτινό τραπέζι είναι ένα κλασικό γιορτινό πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις και σε γεύση και σε εμφάνιση, γίνεται πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεστε και είναι και οικονομικό με τον τρόπο που το προτείνουμε: Χοιρινά φιλέτα σε σφολιάτα “Γουέλινγκτον” σε ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ!
Με άλλα λόγια, ψαρονέφρι σε σφολιάτα και μάλιστα με δύο εναλλακτικές προτάσεις γέμισης, είτε κλασική με μανιτάρια ή με πρωτότυπη γιορτινή γέμιση μήλο, δαμάσκηνο και καρύδι.
Φιλέτο Γουέλινγκτον
Η συνταγή που θα διαβάσετε έγινε με φιλέτο ελαφιού αλλά τίποτε δεν αλλάζει αν χρησιμοποιήσετε βοδινό ή μοσχαρίσιο φιλέτο
Φιλέ-ο-πουάβρ
Κλασικό μεγάλο πιάτο της Γαλλικής μαγειρικής με πολυεπίπεδες εντάσεις ανάλογα με τα πιπέρια που θα χρησιμοποιήσετε. Λίγος κόπος γιατί γίνεται συνολικά σε 15 λεπτά, αλλά θέλει τελευταία στιγμή!
Φιλέ Μινιόν Σος Μαδέρα
Ένα πιάτο ξεχασμένο στα 70ς, αλλά εύκολο και ως γεύση και ως παρασκευή, πιάτο που σίγουρα θα εγείρει αναμνήσεις και κουβέντα. Απλό και γρήγορο, αλλά όπως και πιο πάνω, θέλει να γίνει την τελευταία στιγμή.
Κατσικάκι Μεσογειακό Κατσαρόλας
Εξαιρετικά φίνα και μεστή από γεύσεις συνταγή, που συνδυάζει κλασικές Ελληνικές πρώτες ύλες με Γαλλική τεχνική και δημιουργεί ένα πιάτο λουκούμι. Σάλτσα από λευκό κρασί, κάπαρη, ελιές, κοκκάρια και καρότα δένουν με το ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι ιδανικά. Μια πρωτότυπη ιδέα που σε όσους την έχω σερβίρει έχουν ξετρελλαθεί!
Λαζάνια αλ Caruso
Θεωρητικά ως πιάτο με πάστα μπορεί να ενταχθεί στα πρώτα πιάτα, αλλά ο γευστικός πλούτος του το κατατάσσει στα κυρίως. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί η πληρότητα των γεύσεων με κάτι άλλο!
Ενα κλασικό μοσχάρι λεμονάτο
Ίσως η πιο κλασική “Κυριακάτικη” αλλά και σίγουρη επιλογή, ένα λεμονάτο, σαφώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα εορταστικό μενού. Ειδικά στη γαστρονομικά προχωρημένη εκτελεση που έχουμε καταγράψει.
και ως πρώτο πιθανό συνοδευτικό: Πατάτες Γκρατέν Ντοφινουά
με εναλλακτική τις κλασικές πατάτες φούρνου,
αλλά σε απίστευτα τραγανή εκτέλεση χάρη στη νέα τεχνική 3 σταδίων
9 επιλογές για επιδόρπιο
Ζελέ Προσέκο
Απλό στην εκτέλεση αλλά πρωτότυπο, εντελώς γιορταστικό, φίνο και δροσερό! Το τέλειο επιδόρπιο για ρεβεγιόν.
Αποδομημένα Μιλφέιγ σε ανδρική & γυναικεία εκδοχή
Ένα επιδόρπιο που συντίθεται την τελευταία στιγμή αλλά κλέβει εντυπώσεις με την πρωτοτυπία του και τις ισορροπίες γεύσεων και υφών.
Τιραμισού
Μας ήρθε απ’ την Ιταλία και έγινε κλάσικ με πολλούς φανς. Σίγουρα έχει θέση σε ένα γιορτινό δέιπνο.
Κρεμ Μπρουλέ Καφέ
Μια ιδανική εκτέλεση της Κρεμ μπρουλέ που λειτουργεί είτε ως υποκατάστατο του καφέ στο τέλος ενός δείπνου ή ως συνοδευτικό του. Δοκιμάστε τη στη πρώτη ευκαιρία!
Σπιτικές Μαρέγκες με Lime curd & Passion Fruit
Οι σπιτικές μαρέγκες που βγαίνουν με την απλή και εύκολη συνταγή μας δεν παίζονται, λένε όλοι όσοι τις έκαναν. Όταν συνδυάσει κανείς τη τραγανή γλύκα τους με την ένταση και οξύτητα του λάϊμ και τον ερωτικό χαρακτήρα του passion fruit, έχει ένα ιδανικό συνδυασμό.
Κρεμ Μπρουλέ λεβάντας
Μια πολύ κομψή, πρωτότυπη εκδοχή ενός κλασικού γλυκού που σπάνια σερβίρεται σε σπίτια.
Πάβλοβα με σπιτική μαρέγκα
Πέρα απ’ ότι θα αφήσει όλους στο τραπέζι άφωνους, θα κάνει όλες τις κυρίες να σας ζητάνε την συνταγή της μαρέγκας.
Πανακότα πορτοκάλι με σιρόπι καραμελωμένου πορτοκαλιού
Μια δροσερή και αρωματική χειμωνιάτικη γεύση με τον γνωστό πληθωρικό κρεμώδη χαρακτήρα της πανακότας αλλά και με μια δόση πρωτοτυπίας στον συνδυασμό!
Mince pies
Τα Mince Pies είναι απόλυτη σύσταση για την περίοδο των γιορτών, ανεξάρτητα από το αν θα τα σερβίρετε με παγωτό ή κρέμα σε κάποιο επίσημο τραπέζι.
Η φετεινή μας πρόταση για Χριστουγεννιάτικο δώρο σε γκουρμέ φίλους, για να συνοδέψετε ένα γιορτινό δείπνο ή για να το κλείσετε με αξέχαστες γεύσεις και αρώματα είναι γι’ αυτή τη χρονιά τα 3 GLEN MOREY Single Malts 12 years old απ’ το Speyside, παλαιωμένα σε διαφορετικά βαρέλια. Έτσι υπάρχει το PORT cask finish, το SHERRY cask finish & το καινοτομικό CHARDONNAY cask finish που έχουν σμιλέψει τις γεύσεις τους σε βαρέλια που πριν είχαν χρησιμοποιηθεί για τα αντίστοιχα κρασιά. Είναι αυτό που λέμε, wine lovers’ whiskies!
Ό,τι κι αν κάνετε, να χαρείτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους και να περάσετε καλά, μαγειρεύοντας σπιτικά και με μεράκι για την τέλεια γεύση!
Κι’ ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις κι’ ανατροπές…