Φαντάσου το μήλο, «τον καρπό της αμαpτίας», καραμελωμένο μέσα σε μια ζύμη γλυκιά και τραγανή σαν μπισκότο. Σήμερα θα σας παρουσιάζω την μηλόπιτα όπως την έκανε η γιαγιά μου. Κάθε μπουκιά και μια αμαpτία, αναμνήσεις βγαλμένες από στοίχους τραγουδιού!
Η συνταγή είναι μια από τις πολλές παραλλαγές που θα συναντήσεις στη μηλόπιτα. Πιο συνηθισμένες είναι το κλασικό κέικ και η αναποδογυριστή. Καιρός για κάτι διαφορετικό και πιο ατομικό γλυκάκι, μιας και παρακάτω θα δεις πως να κάνεις μικρά ατομικά μηλοπιτάκια.
- 1 κιλό Αλεύρι
- 350 γρ. Ζάχαρη
- 500 γρ. Βιτάμ
- 1 Βaking powder
- 1 κ.γ. Άρωμα Βανίλιας
- Ξύσμα ενός λεμονιού
Υλικά για την γέμιση:
- 8 Μήλα κόκκινα μέτρια προς μεγάλα τριμμένα
- 150 γρ. Ζάχαρη
- ¼ κ.γ. Κανέλα
Εκτέλεση:
Ζύμη για μηλοπιτάκια
- Χτυπάω το Βιτάμ με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
- Βάζω το baking powder, το αλεύρι, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύω μέχρι να γίνει μία σφιχτή μπάλα.
- Τυλίγω την ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Γέμιση για μηλοπιτάκια!
- Βάζω σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και τα αφήνω να πάρουν μια καλή βράση.
- Βγάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει, σ’ ένα ψιλό τρυπητό να βγάλει μερικά από τα υγρά του.
Πως θα γεμίσουμε τα μηλοπιτάκια μας!
- Κόβουμε την ζύμη μας σε μικρότερες μπάλες και τις ανοίγουμε φύλλο μ’ ένα πλάστη.
- Χαράζουμε σταυρό στην ζύμη και μετά δυο τρεις ορθές γωνίες σε ίση απόσταση την μία από την άλλη.
- Βάζουμε διαγώνια την γέμιση πάνω στην ζύμη.
- Διπλώνω τις άκρες σαν φάκελο και κόβουμε το κάτω μέρος.
- Τα βάζω σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντίσταση πάνω-κάτω 180 βαθμούς 30΄.
- Αφού κρυώσουν πασπαλίζω με άχνη.