in ,

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε καφέ – Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει το μυστικό

Ποιο είναι το μυστικό που πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα του καφέ;

Ο καφές δεν είναι απλώς ένα αγαπημένο ρόφημα που μας ξυπνά και αυτό το επισημαίνουν και οι περισσότερες μελέτες που ισχυρίζονται ότι η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιά, τον εγκέφαλο ακόμα και στο πεπτικό σύστημα. Γι’ αυτό και ο γνωστός Βρετανός γαστρεντερολόγος Dr. Karan Rajan αποφάσισε να αφιερώσει ένα επεισόδιο του podcast του «Dr Karan Explores» στον καφέ, έχοντας καλεσμένο τον ειδικό James Hoffmann, μια αυθεντία στον χώρο του καφέ.

stigmiotypo othonis 2025 05 16 15.00.08


Η ερώτηση του γιατρού ήταν απλή αλλά ουσιαστική: «Αν βρισκόσασταν στο σούπερ μάρκετ και ψάχνατε για έναν καλής ποιότητας καφέ, τι θα έπρεπε να κοιτάξετε στη συσκευασία;»

Ο James Hoffmann απάντησε χωρίς δισταγμό: Αναζητήστε την ημερομηνία καβουρδίσματος (“roast date”). Αυτή η ένδειξη αποκαλύπτει πότε ακριβώς καβουρδίστηκαν οι κόκκοι του καφέ και αποτελεί βασικό δείκτη φρεσκάδας – και κατά συνέπεια ποιότητας. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες καφέ δεν περιλαμβάνουν ημερομηνία καβουρδίσματος αλλά μόνο μια «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωσης κατά προτίμηση», που δεν λέει τίποτα για τη φρεσκάδα του προϊόντος. Επομένως, αν δείτε «roasted on» ημερομηνία, έχετε πιθανότατα στα χέρια σας έναν καφέ ανώτερης ποιότητας.

Ο ειδικός, μάλιστα, συμβουλεύει να προτιμήσετε ολόκληρους κόκκους και να αλέσετε τον καφέ σας στο σπίτι. Έτσι διατηρείται καλύτερα το άρωμα και η γεύση, ενώ έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα του ροφήματος που καταναλώνετε. Η εταιρεία Abyss Coffee Roasters επιβεβαιώνει αυτή τη θέση, σημειώνοντας πως η ημερομηνία καβουρδίσματος είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε πακέτο specialty καφέ και η απουσία της θα έπρεπε να σας βάλει σε υποψίες.

cappuccino

Πόσο φρέσκος πρέπει να είναι ο καφές;

Η φρεσκάδα έχει σημασία – αλλά όχι πάντα με τον τρόπο που νομίζουμε. Ο Hoffmann προτείνει να καταναλώνουμε τον καφέ μέσα σε 6-8 εβδομάδες από την καβουρδίσή του. Αν πρόκειται για σκούρα καβουρδισμένο καφέ, τότε το ιδανικό παράθυρο είναι 4-6 εβδομάδες.

Μπορεί λοιπόν οι μεγάλες αλυσίδες να μην επιθυμούν την αναγραφή της ημερομηνίας καβουρδίσματος για να διατηρούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια πώλησης, όμως για τον καταναλωτή που θέλει ποιότητα και υγεία στο φλιτζάνι του, η ημερομηνία αυτή είναι το «κλειδί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Γενέθλια για τη Σία Κοσιώνη: Η έκπλnξη που δέχθηκε και η αποκάλuψη της ηλικίας της

«Θα γίνουν πιο πλούσια πριν από το τέλος Μαΐου»: Τα 4 ζώδια που θα έχουν σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες