Αυτό το θρεπτικό, νόστιμο και μυθικό φρούτο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αν και παραμένει σχετικά άγνωστο στις μέρες μας.
Δεν αναφερόταν μόνον στην Οδύσσεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα.
Ο Θεόφραστος, ο Έλληνας φυσιολόγος και φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ., ανέφερε το μυθικό φρούτο στο έργο του “Περί Φυτών Ιστορίας”.
Σήμερα, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, της Αττικής, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.
Είναι ένα δημοφιλές φρούτο στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.
Λωτός: το μυθικό φρούτο με τα πολλά οφέλη
Ο λωτός (Diospyros lotus) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae).
Είναι εγγενές στην Κίνα, αλλά καλλιεργείται πλέον σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας.
Ο λωτός έχει πορτοκαλί χρώμα, στρογγυλό σχήμα και σκληρό εξωτερικό περίβλημα.
Το εσωτερικό του είναι τρυφερό και ζουμερό, με γλυκιά γεύση.
Ο λωτός είναι ένα θρεπτικό φρούτο που περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως:
- Βιταμίνες: Βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α
- Μέταλλα: Κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο
- Φυτικές ίνες
Λωτός και οφέλη
Τα θρεπτικά συστατικά του λωτού προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:
Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία
Ο λωτός είναι πλούτος σε αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προστατεύει την όραση
Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση.
Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγιεινής της βλεννογόνου μεμβράνης των ματιών και στην προστασία από τη νυχτερινή τύφλωση.
Δύο ακόμα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση και τα βρίσκουμε στον λωτό είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.
Αγαπάει την καρδιά μας
Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στον λωτό, τον καθιστούν τροφή που… αγαπάει πολύ την καρδιά μας.
Μία από τις επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.
Ο λωτός είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των καρδιακών μυών.
Μειώνει τη δυσκοιλιότητα
Ο λωτός είναι καλός τροφοδότης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς πέψης.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει πληγές.
Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί ωμός, μαγειρεμένος ή αποξηραμένος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως φρούτα, σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.
Οι ιδιότητες του λωτού, του γλυκού φθινοπωρινού φρούτου
Ο λωτός — το γλυκό, τραγανό φρούτο του φθινοπώρου
Ο λωτός είναι ένα γλυκό φθινοπωρινό φρούτο με έντονο πορτοκαλί χρώμα, που μοιάζει με ντομάτα ή μήλο, αλλά έχει εντελώς διαφορετική γεύση.
Προέρχεται από την Ασία — κυρίως την Ιαπωνία και την Κίνα — και καλλιεργείται πια και στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως η Πιερία, η Κατερίνη και η Κρήτη.
Είναι κλασικό φθινοπωρινό φρούτο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Περιγραφή και προέλευση
- Θρεπτική αξία
- Οφέλη για την υγεία
- Διαφορές από τον μαλακό λωτό
- Τρόποι κατανάλωσης
- Πιθανοί κίνδυνοι
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λωτού, που χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες:
- τους μαλακούς λωτούς, που καταναλώνονται όταν ωριμάσουν πλήρως,
- και τους σκληρούς λωτούς, που τρώγονται ενώ είναι ακόμη τραγανοί.
Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια και έχει μακραίωνη ιστορία.
Θρεπτική Αξία (ανά 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου)
- Νερό: 82 γρ.
- Θερμίδες: 70 kcal
- Υδατάνθρακες: 16 γρ.
- Ίνες: 2,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 0,6 γρ.
- Λίπος: 0,3 γρ.
- Κάλιο: 170 mg
- Βιταμίνη C: 23 mg
- Βιταμίνη A: 237 μg
Μία μερίδα συνήθως αντιστοιχεί σε ένα φρούτο περίπου 150 γραμμαρίων.
Οφέλη για την υγεία
Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Περιέχει επίσης βήτα-καροτένιο και ζεαξανθίνη, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και προσδίδουν το έντονο πορτοκαλί του χρώμα.
Χάρη στις φυτικές ίνες του, βοηθά στη σωστή πέψη και στην αίσθηση κορεσμού.
Έχει χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για όσους προσέχουν τη χοληστερόλη τους.
Επιπλέον, είναι φυσικά χωρίς λακτόζη και γλουτένη, κατάλληλος για άτομα με δυσανεξίες.
Διαφορές μεταξύ μαλακού και σκληρού Λωτού
Και οι δύο τύποι προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά διαφέρουν στην υφή.
Ο μαλακός λωτός ωριμάζει πλήρως και γίνεται σαν ζελέ, με πολύ γλυκιά και απαλή σάρκα.
Ο σκληρός λωτός μπορεί να φαγωθεί ενώ είναι ακόμη τραγανός, κόβεται εύκολα όπως το μήλο, και έχει πιο ελαφρύ χρώμα και γυαλιστερή φλούδα.
Πώς τρώγεται ο σκληρός λωτός
Οι σκληροί λωτοί ωριμάζουν φυσικά στο δέντρο και μπορούν να φαγωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή.
Η σταθερή υφή τους επιτρέπει να σερβίρονται σε φέτες, ιδανικές για σαλάτες ή σνακ.
Η γεύση τους ταιριάζει υπέροχα με τυριά, ξηρούς καρπούς και πράσινα λαχανικά, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιδόρπια ή να αποξηρανθούν για υγιεινό σνακ.
Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες
Παρότι είναι υγιεινός, ο λωτός περιέχει ταννίνες, που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι αν καταναλωθεί άγουρος.
Πρέπει να τρώγεται ώριμος, ώστε να μην είναι στυφός.
Αν είναι άγουρος, μπορεί να προκαλέσει στυφάδα και δυσπεψία.
Πρέπει να καταναλώνεται ώριμος, όταν η φλούδα του έχει μαλακώσει ή ο καρπός έχει “γλυκάνει”.
Άτομα με τάση για δυσκοιλιότητα ή εντερικά προβλήματα πρέπει να είναι προσεκτικά.
Επίσης, λόγω των φυσικών σακχάρων του, όσοι έχουν διαβήτη ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων καλό είναι να τον καταναλώνουν με μέτρο.
Λωτός: Ο σωστός τρόπος κατανάλωσης, οι ευεργετικές ιδιότητες και ο κρυφός κίνδυνος
Λωτός: Οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ευρεία είναι η κυκλοφορία του λωτού.
Πρόκειται για ένα φρούτο ιδιαίτερα γνωστό στην αρχαιότητα, που όμως μετέπειτα ξεχάστηκε.
Οι αρχαίοι λαοί το είχαν ονομάσει «τροφή των θεών» και το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του.
Η πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου το ονόμαζαν “μήλο της Ανατολής», στη συνέχεια εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία, όπου τον θεωρούν εκλεκτή λιχουδιά.
Λωτός: Ήρθε στη δύση από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους
Στη δύση το έφεραν Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα κατά τη μυθολογία, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν.
Πάντως δεν είναι αυτοί που έφεραν οι Ισπανοί.
Ο λωτός ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae) και περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων.
Μόλις κοπεί από το δέντρο, ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, ενώ αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, λόγω του ότι είναι ευπαθές φρούτο.
Θρεπτικές ιδιότητες του λωτού
Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες.
Ένας μέτριος λωτός 168 γρ. παρέχει
- 31,2 γρ. υδατάνθρακες,
- 0,3 γρ. λίπη και
- 0,97 γρ. πρωτεΐνες.
Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου, πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως, οπότε ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
Επιπροσθέτως, έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, αλλά επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητά σε σάκχαρα, απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.
- • Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
- • Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
Λωτός: Τι περιέχει;
- • Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
- • Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ), οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα.
- • Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
- • Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
- • Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ. αθλητές).
Τα 100 γρ φρέσκου λωτού έχουν μόλις 70 θερμίδες, άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή ή κάνουν δίαιτα.
Τρόπος κατανάλωσης του λωτού
Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή, καθώς πρέπει να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει τη τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη, η οποία στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης του είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Για να ωριμάζουν οι λωτοί, τοποθετούνται μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα, αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό, για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.
 



