Το φρούτο που λατρεύει η Βικτώρια Μπέκαμ και η Γκουίνεθ Πάλτροου: Kάνει καλό στην υγεία ενώ προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή.
Goji Berries, τα φρούτα που πρέπει να τρώμε για πρωινό ή σνακ (όπως κάνει η Gwyneth Paltrow)
Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα φρούτο, ή μάλλον ένα μούρο, που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα, όπως αποκάλυψε το BBC; Τα γκότζι μπέρι είναι το κατεξοχήν superfood: στη Δύση καταναλώνονται καθημερινά από διασημότητες που προσέχουν την υγεία τους, όπως η Μαντόνα, η Βικτόρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μιράντα Κερ.
Στην Κίνα, και ακόμη περισσότερο στο Θιβέτ, θεωρούνται ελιξίριο μακροζωίας και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για περισσότερα από 6000 χρόνια ως τονωτικό για το ήπαρ και τα νεφρά, για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως πανάκεια για την όραση. Αυτά τα αντιγηραντικά μούρα, που προέρχονται αρχικά από τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων, είναι ένα συμπύκνωμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία: χαμηλά σε θερμίδες (μόνο 32 ανά μερίδα), με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες όπως C, Β2, Α και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος.
Τι είναι τα goji berries και σε τι χρησιμεύουν
Τα γκότζι μπέρι, επιστημονική ονομασία Lycium barbarum, είναι καρπός από την οικογένεια Solanaceae, όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πατάτες. Αυτό το φυτό είναι εγγενές στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, τη Μογγολία και το Θιβέτ, όπου αναπτύσσεται σε αλκαλικά εδάφη πλούσια σε ορυκτές ουσίες. Σήμερα, όμως, αυτό το πολύτιμο «κόκκινο διαμάντι» καλλιεργείται και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπως η Basilicata, η Σικελία και η Καλαβρία. Σύμφωνα με το μύθο, πριν από 2000 χρόνια ένας γιατρός επισκέφτηκε ένα χωριό στην Κίνα όπου αφθονούσαν οι αιωνόβιοι. Όλοι είχαν πιει, φαίνεται, από ένα πηγάδι που περιτριγυρίστηκε από θάμνους γκότζι. Τα ώριμα μούρα έπεσαν στο πηγάδι, δημιουργώντας ένα φυσικό τσάι, το μυστικό της μακροζωίας των ντόπιων. Κάπως έτσι, φαίνεται, γεννήθηκε ο μύθος αυτών των μούρων μακροζωίας.
Οι θρεπτικές ιδιότητες των goji berries
Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
Περιέχουν μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη και ζεαξανθίνη
Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
Περιέχουν «καλά» λιπαρά όπως το λινολεϊκό και το άλφα-λινολενικό οξύ
Τα οφέλη των goji berries
Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την οξυγόνωση των ιστών
Προάγουν την υγεία των ματιών και τα προστατεύουν από παθολογίες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών όπως η ζεαξανθίνη
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυσακχαρίτες και βιταμίνες, το φρούτο αυτό υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα καροτενοειδή προάγουν το υγιές και όμορφο δέρμα και η βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή
Βελτιώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση
Χάρη σε αμινοξέα όπως η L-αργινίνη και η L-γλουταμίνη παρέχουν ενέργεια, καταπολεμούν την κούραση και το στρες και βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
Χάρη στις ίνες και τους πολυσακχαρίτες, εξισορροπούν την εντερική βακτηριακή χλωρίδα
Αντενδείξεις
Μπορεί να επηρεάσουν τα αντιπηκτικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντιδιαβητικά φάρμακα
Λόγω της περιεκτικότητάς του φρούτου σε βεταΐνη, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Αγοράστε τα σε εξειδικευμένα καταστήματα ή σε αξιόπιστα sites και επιλέξτε βιολογικά αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε τη μόλυνση από τοξικές ουσίες
Πώς να καταναλώσετε goji berries
Τα goji berries είναι ένα φρούτο που βρίσκουμε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής είναι αποξηραμένα, και έχουν γλυκιά και πικρή γεύση ταυτόχρονα. Αυτά τα μικρά κόκκινα μούρα είναι το ιδανικό θρεπτικό, δυναμωτικό σνακ που κόβει την πείνα: καταναλώστε τα όπως τα φιστίκια ή οι σταφίδες. Αλλά όχι μόνο: μπορείτε να τα πασπαλίσετε σε σαλάτες για μια γλυκιά πινελιά, όπως ακριβώς και τις σταφίδες, ή σε κρύα πιάτα. Υπάρχουν και αυτοί που τα συμπεριλαμβάνουν στη ζύμη των αρτοσκευασμάτων όπως σε πίτες, μπισκότα ή μάφιν. Μπορείτε να τα τρώτε το πρωί μαζί με βρώμη ή μέσα σε smoothie στα οποία δίνουν μια όμορφη ροζ απόχρωση και μια αρωματική γεύση. Ή τα προσθέτετε στο γιαούρτι μαζί με γκρανόλα.
Πόσα γκότζι μπέρι την ημέρα
Για σωστή πρόσληψη, συνιστάται η κατανάλωση 15-20 γραμμαρίων goji berries την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 1-2 κουταλιές της σούπας και περίπου 60 μούρα.