Τα μήλα, ένα φρούτο που θεωρείται φυσικό “φάρμακο”, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Πρόσφατες ερευνητικές ενδείξεις αποκαλύπτουν ότι τα μήλα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τη μνήμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο Δρ Vincent Candrawinata, επιστήμονας τροφίμων, ερευνητής και κλινικός διατροφολόγος, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αυτά τα συστατικά βρίσκονται επίσης στη μαύρη σοκολάτα, τα μούρα, το τσάι και το κρασί.
Μια αμερικανική μελέτη σε 2.800 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 50 έτη, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές λιγότερο πλούσιες σε φλαβονοειδή έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις σε μια περίοδο 20 ετών.
Ο Δρ Candrawinata εξηγεί ότι η νευροτοξικότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, εμφανίζεται όταν το νευρικό σύστημα του σώματος εκτίθεται σε φυσικές ή τεχνητές τοξικές ουσίες.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, φαρμακευτικές θεραπείες, βαρέα μέταλλα, πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες και καλλυντικά.
Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή γνωστή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο Δρ Candrawinata τονίζει τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.