Υλικά Συνταγής
- 2 κύβους νωπή μαγιά 2×25 γρ.
- 15 γραμ. ζάχαρη
- 25 γραμ. χλιαρό νερό
- 170 γραμ. ζάχαρη
- 220 γραμ. φρ. χυμό πορτοκαλιού
- 130 γραμ. φυτικό μαγειρικό λίπος
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- ½ κ.γλ. μαστίχα
- 600 γραμ. αλεύρι 70% για τσουρέκι
-
Για την γέμιση
- 150 γραμ. ξύσμα σοκολάτας
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ακέρωτο)
- 60 γραμ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε το νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
Την βάζουμε σε μπολ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.