in

Τυρόπιτα στριφτή με σπιτική ζύμη

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγο αλάτι
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 σφηνάκι ξίδι
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο, κομματισμένο
  • 300 γρ. φέτα, κομματιασμένη
  • 4 αυγά (3 ολόκληρα και 1 κρόκος)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας άνηθος ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα και σουσάμι ή μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε. Στη συνέχεια τα ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο, ομοιογενές ζυμάρι. Του δίνετε πρόχειρα σχήμα μπάλας και αφήνετε το ζυμάρι σε λαδωμένο σκεύος για μισή ώρα περίπου. Μοιράζετε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά παραλληλόγραμμα φύλλα.
  2. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Βάζετε σε κάθε φύλλο ακολουθώντας μια απ’ τις δυο μεγάλες πλευρές του μια «γραμμή» από γέμιση. Γυρίζετε τις δυο κοντύτερες πλευρές προς τα μέσα (για να μη φύγει η γέμιση από τις άκρες) και τυλίγετε σε ρολό. Βρέχετε ελαφρά τη ζύμη στο τέλος του ρολού και την πιέζετε να κολλήσει.
  3. Βάζετε το πρώτο «στριφτάρι» στο κέντρο ενός καλά λαδωμένου ταψιού διπλώνοντάς το σα σαλιγκάρι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα σας φτιάχνοντας άλλα 7 ρολά-«στριφτάρια», τα οποία τοποθετείτε στο ταψί το κάθε ένα γύρω από το προηγούμενο μεγαλώνοντας το σαλίγκαρο.
  4. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο ή το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 55′ περίπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Κράνμπερι: Ποια θρεπτικά συστατικά δίνει & από ποιες παθήσεις προστατεύει (βίντεο)