Ααχ, φρεσκοψημένο, ζυμωτό παραδοσιακό ψωμί. Από τις πιο αγαπημένες μυρωδιές που μπορούν να υπάρχουν σε ένα σπίτι, δε συμφωνείς; Εγώ πάντως το πιστεύω ακράδαντα και για αυτό φροντίζω πάντα να υπάρχει ζεστό ψωμάκι στο σπίτι. Αν σκέφτεσαι ότι έχω μηχανή ζυμώματος και για αυτό το κάνω, κάνεις λάθος.
Δεν έχω μηχανή ζυμώματος και όμως σου έχω πανεύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί. Ο μόνος κόπος που θα κάνεις είναι λίγο ζύμωμα. Είναι μια συνταγή που μπορεί να φτιάξει μια φοιτήτρια, μια μαμά που δεν έχει χρόνο, εσύ που δουλεύεις αλλά θέλεις κιόλας να μαγειρεύεις σπίτι. Είμαι εδώ για να σου δείξω πως να φτιάξεις εύκολα σπιτικό ψωμάκι.
Εύκολο σπιτικό ψωμάκι
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 400γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 4γρ. μαγιά ξηρή
- 220ml. χλιαρό νερό
- 1κ.γ αλάτι
- 1κ.γ ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκίνισε και ρίξε το αλεύρι. Κάνε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίξε τη μαγιά 100ml χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Μην ανακατέψεις! Σκέπασε με μια μεμβράνη και άσε το μπολ έτσι πως είναι σε ένα ζεστό σημείο για 10λεπτά. Στο μεταξύ προθέρμανε τον φούρνο στους 60 για 10 λεπτά και έπειτα κλείστον.
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, ανακάτεψε τα υλικά στο μπολ. Σε 120ml χλιαρό νερό ρίξε την κουταλιά αλάτι και ξεκίνα να προσθέτεις το νερό στο ζυμάρι σιγά σιγά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αφιερώσεις 3 συνεχόμενα λεπτά στο ζύμωμα. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους στρώσε μια λινή πετσέτα, ρίξε αλεύρι και βάλε από πάνω τη ζύμη και κλείσε πολύ πολύ καλά με μεμβράνη.
Βάλε το ζυμάρι στο ζεσταμένο φούρνο για 20 λεπτά. Μετά τα 20λεπτά βγάλε τη ζύμη και προθέρμανε για λίγο τον φούρνο στους 220. Στο μεταξύ αναποδογύρισε το ζυμάρι σε ένα ταψί. Ψήσε αρχικά στους 180 για μισή ώρα και έπειτα στους 200 για 8 λεπτά. Έτοιμο το σπιτικό ψωμί σου!