in ,

20 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κακοποιεί συναισθηματικά

Μια σχέση που σας κακοποιεί συναισθηματικά είναι επιβλαβής για την αυτοπεποίθησή  και τον αυτοσεβασμό σας, ενώ μπορεί ακόμη και να μην έχετε καταλάβει ότι σας συμβαίνει αυτό. Σε αντίθεση με τη σωματική κακοποίηση που προκαλεί σωματικό πόνο και αφήνει ορατά σημάδια, τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης δεν είναι τόσο εμφανή.

Η έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι τόσο επιζήμια για ένα άτομο όσο και η  σωματική και σeξουαλική κακοποίηση.  Η μελέτη που έγινε σε 846 παιδιά που βρίσκονταν σε τέτοιου είδους κίνδυνο, για μια περίοδο 14 ετών, δείχνει ότι η πιο συχνή  κακοποίηση είναι η ψυχολογική απειλή που έχει να κάνει με το αίσθημα της ασφάλειας και σιγουριάς.


Ο λόγος που η συναισθηματική κακοποίηση είναι τόσο επιβλαβής, είναι επειδή επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας.  Έρχεται με τη μορφή πράξεων,συμπεριφοράς και λόγων, που έχουν σκοπό να υποβιβάσουν και να ταπεινώσουν. Χρησιμοποιείται σαν μια μορφή ελέγχου, συχνά αφήνοντας το θύμα με ένα αίσθημα σύγχυσης, αδυναμίας και φόβου.

Κάθε κακοποίηση προσβάλλει άμεσα την αυτοεκτίμησή μας αλλά η συναισθηματική κακοποίηση έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση σύνδεση μας με την αμφιβολία ότι δεν είμαστε άξιοι να αγαπηθούμε. Μπορεί να εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική κακοποίηση βρίσκεται τόσο στην συμπεριφορά των ανδρών όσο και των γυναικών. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση.

Διαβάστε 20 σημάδια που δείχνουν ότι  βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κακοποιεί συναισθηματικά.

Σας εξευτελίζει μπροστά σε άλλους ανθρώπους.

Επικρίνει τις ενέργειές σας ότι δεν είναι σωστές και σας κάνει να νιώθετε σαν να μην μπορεί να κάνετε τίποτα σωστά.

Λέει άσχημα, ακατάλληλα και ταπεινωτικά αστεία.

Θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των πράξεών  σας.

Συνεχώς σας υπενθυμίζει τις ελλείψεις και τις αποτυχίες σας.

Δεν εκτιμά τα συναισθήματά σας και συχνά θα σας πει ότι κάνετε λάθος και ότι είστε πολύ ευαίσθητοι.

Σας δείχνει την περιφρόνηση και την απόρριψη στο ύφος  και φοβάστε να είστε μόνοι μαζί του.

Η επιδείξη της αγάπης και του σeξ είναι σαν μια μορφή τιμωρίας.

Θα μειώσει τα όνειρα και τα επιτεύγματά σας.

Μοιράζεται τις προσωπικές στιγμές σας και τα μυστικά σας με άλλους παρά το ότι εσείς δεν θέλετε.

Δεν νομίζει ότι είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι καλύτερο για σας.

Θα σας κατηγορήσει για τα προβλήματά του/της, τη διάθεσή και τη γενική δυστυχία του/της.

Δεν μπορεί να αστειευτεί με τον εαυτό του, και είναι εξαιρετικά ευαίσθητος/η  όταν οι άλλοι γελάνε με αυτόν/αυτήν.

Θα σας κάνει να αισθάνεστε ότι κάνετε λάθος να θέλετε να δείτε τους φίλους σας ή να διασκεδάσετε με αυτούς.

Θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για αυτόν/αυτήν  και ότι θα πρέπει να αισθάνεστε ευγνώμονες που είστε σε αυτήν την σχέση.

Επιμένει ότι για τα πάντα έχει δίκιο ενώ εσείς κάνετε πάντα λάθος.

Κάνει μικρές απειλές που τις μεταμφιέζει ως μια πρόταση για να σας βοηθήσει.

Ελέγχει τα οικονομικά ώστε να μπορεί να ελέγχει τις ενέργειές σας και πώς ξοδεύετε τα χρήματα.

Συνεχώς τηλεφωνεί ή στέλνει μήνυμα για να σας ελέγξει που είστε και τι κάνετε όταν δεν είστε μαζί.

Σας κατηγορεί για πράγματα που δεν είναι αλήθεια έτσι ώστε να είστε αναγκασμένοι να αποδείξετε την αγάπη σας.

Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης αλλά όταν υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί με τον  εαυτό μας και ότι είμαστε σε έναν διαρκή φόβο ότι θα κάνουμε ή ότι θα πούμε κάτι λάθος, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν η σχέση στην οποία είμαστε είναι μια σχέση που περιλαμβάνει συναισθηματική κακοποίηση.

Οι άνθρωποι που ασκούν συναισθηματική κακοποίηση έχουν μάθει να αισθάνονται ότι είναι ανώτεροι και ότι δεν τους αξίζουμε . Μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ότι αξίζει  να μας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο και ότι είμαστε τυχεροί που είμαστε σε σχέση μαζί τους.  Είναι πολύ ικανοί στο να μας κάνουν να αισθανόμαστε έτσι.

Αυτό δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν πρέπει να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Υπάρχουν πιθανώς λίγα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτήν  τη συμπεριφορά ή για την βελτίωση της σχέσης. Πρέπει να το παραδεχθείτε. Αυτό είναι κακοποίηση.

Όντας μόνοι σε  μια σχέση που σας κακοποιεί συναισθηματικά, μπορεί να εκδηλώσετε άγχος με τη μορφή ασθένειας, κατάθλιψης ή  ακόμη και ενός μακροχρόνιου συναισθηματικού τραύματος.  Γι ‘αυτό είναι σημαντικό πρώτα να αναγνωρίσετε αυτήν τη συμπεριφορά και στη συνέχεια να ζητήσετε βοήθεια. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε αυτήν την συμπεριφορά επειδή είμαστε τόσο προσκολλημένοι στη σχέση που δεν θέλουμε να σκεφτούμε να φύγουμε από αυτήν. Γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε ενήμεροι για ορισμένες βασικές ενδείξεις ότι η σχέση δεν μας εξυπηρετεί.

Δεδομένου ότι είναι τόσο δύσκολο να δούμε τα πράγματα καθαρά από μέσα από την σχέση, θα πρέπει να δει και να εντοπίσει αυτά τα σημάδια κάποιος φίλος ή κάποιο πρόσωπο που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Χρειάζεται ένα άλλο μάτι έξω από την σχέση για να εντοπίσει την συμπεριφορά της συναισθηματικής κακοποίησης. Προχωρήστε όμως με προσοχή γιατί μπορεί να είναι μια δύσκολη συζήτηση που θα πρέπει να κάνετε.

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε τα σημάδια μιας συναισθηματικής κακοποίησης σε εσάς ή σε κάποιο άλλο άτομο για το οποίο νοιάζεστε, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Επειδή η σχέση δεν είναι βίαιη ακόμα, δεν σημαίνει ότι δεν θα κλιμακωθεί. Θα πρέπει να έχετε μια σαφή κατανόηση της κατάστασης από κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει  να παραμείνετε όλοι ασφαλείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Το κουτσομπολιό είναι η χειρότερη μαύρη μαγεία, επειδή αποτελείται από καθαρό δηλητήριο

Κατσαρίδες τέλος! Τοποθετήστε αυτό το θαυματουργό φυτό σε κάθε γωνία του σπιτιού σας !