Η βαζελίνη συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς και είναι γνωστή για τις ενυδατικές της ιδιότητες στο δέρμα. Είναι φτηνή, άοσμη και φαίνεται πως κάνει πιο μαλακό το δέρμα. Οπότε ποιο το πρόβλημα;

Τι είναι η βαζελίνη;

Η βαζελίνη είναι ένα παράγωγο της διαδικασία διύλισης του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι βιώσιμη ούτε οικολογική και εξηγεί και τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης της.


Η βαζελίνη αρχικά είχε βρεθεί στον πάτο από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην βιομηχανία ομορφιάς. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην συσκευασία, έχουν αφαιρεθεί όλα τα επικίνδυνα συστατικά αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως ακόμα περιέχει κάποια επικίνδυνα στοιχεία, όπως υδρογονάνθρακες.

Η βαζελίνη ενυδατώνει όντως το δέρμα;

Η βαζελίνη χρησιμοποιείται στα πάντα από λοσιόν μέχρι προϊόντα για μωρά γιατί δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα και κρατάει την υγρασία.

Μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος

Ενώ αυτό φαίνεται αρχικά ως κάτι θετικό, μπορεί να έχει και τα μειονεκτήματά του. Αφού η βαζελίνη είναι αδιάβροχη και δεν διαλύεται στο νερό, δημιουργεί μία αδιάβροχη ασπίδα στο δέρμα.

Αυτό σημαίνει πως μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος και μπορεί να κλειδώσει μέσα τα βακτήρια. Γι’αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε βαζελίνη σε εγκαύματα, καθώς φυλακίζει την ζέστη και εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να θεραπευτεί.

Επίσης, ενώ κάνει το δέρμα να φαίνεται ενυδατωμένο, αυτό είναι ψευδαίσθηση αφού δεν περιέχει κάτι η βαζελίνη που να βοηθάει το δέρμα.

Προβλήματα με την βαζελίνη:

Πέρα από το ότι μπλοκάρει τους πόρους, η βαζελίνη κρύβει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Επικίνδυνοι υδρογονάνθρακες

Το δέρμα δεν μπορεί να μεταβολίσει την βαζελίνη με αποτέλεσμα να μένει στο δέρμα μέχρι να φύγει. Υπάρχουν όμως στοιχεία από έρευνες που δείχνουν πως οι υδρογονάνθρακες που περιέχει μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.

Φαίνεται πως όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν βαζελίνη, είχαν αποθηκεύσει υδρογονάνθρακες στους λιπαρούς ιστούς τους και είδαν μάλιστα πως υπήρχαν δείγματα και στο γάλα που θήλαζαν στα μωρά τους.

Αυτό δείχνει πως η μακροχρόνια έκθεση στην βαζελίνη θα επηρεάσει το σώμα. Το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει αυτές τις ουσίες και δεν είναι εύκολο να τις απομακρύνει.

Βλάβη στο κολλαγόνο 

Λόγω της ασπίδας που δημιουργεί στο δέρμα, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή βλάβη στο κολλαγόνο (το αντίθετο από αυτό που θέλουν οι περισσότερες γυναίκες).

Η ανησυχία είναι πως η βαζελίνη καλύπτει το δέρμα και μπλοκάρει την φυσική του ικανότητα να αναπνέει και να απορροφάει θρεπτικά συστατικά. Αυτό μειώνει την διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και το δέρμα αναγκάζεται να τραβάει υγρασία και θρεπτικά από μέσα, με αποτέλεσμα να προκαλείται κατάρρευση του κολλαγόνου με τον καιρό και να σχηματίζονται ρυτίδες.

Κυριαρχία οιστρογόνων

Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται όταν το σώμα έχει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Συνδέεται με υπογονιμότητα, προβλήματα στην περίοδο, γρήγορη γήρανση, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα στον ύπνο και ακόμα και μερικούς τύπους καρκίνου.

Πολλά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου και της βαζελίνης) περιέχουν χημικά που ονομάζονται ξενοοιστρογόνα και πιθανώς αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

Έρευνες έχουν δείξει πως αυτά τα χημικά μπορεί να δεσμευτούν από τους υποδοχείς ορμονών και να προκαλέσουν την κυριαρχία των οιστρογόνων.