Υλικά συνταγής
- βούτυρο φρέσκο: 1 φλιτζάνι
- γάλα: 1/4 φλιτζανιού
- αλεύρι: 3 φλιτζάνια
- μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλιά της σούπας
- αμύγδαλα: 1 φλιτζάνι, χοντροκοπανισμένα
- άχνη: 50 γρ.
- βανίλιες: 2
- Για τη γέμιση
- ξερά φρούτα: 3 φλιτζάνια (βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα), ψιλοκομμένα
- φουντούκια: 1 φλιτζάνι, χοντροκομμένα
- ξανθή ζάχαρη: 1/2 φλιτζάνι
- μέλι: 1 κουταλιά της σούπας
- κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλα: 1/2 κουταλάκι του γλυκού, κοπανισμένα
- Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη: για το πασπάλισμα
- ανθόνερο: για το ράντισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα, την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες λιωμένο βούτυρο και γάλα και ζυμώνετε, μέχρι η ζύμη που θα προκύψει να τρίβεται.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης στην παλάμη σας και πλάθετε το ζυμαράκι σε σχήμα δίσκου με βαθούλωμα στο κέντρο, όπου και βάζετε αρκετή γέμιση.
- Ψήνετε τους κουραμπιέδες για 40’ στους 175 °C. Ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Mix & Match
Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες μού γεμίζουν με γιορτινή ζεστασιά το στόμα, κι έτσι όπως κολλάει ο ουρανίσκος (αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τη γέμιση με τα ξερά φρούτα), υπάρχει άμεση ανάγκη για ένα δυνατό, γλυκόξινο επιδόρπιο, κρασί ή λικέρ. Έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε ένα λικέρ κράνο ή από κρασί ένα Σαντορινιό Vinsanto.