Σαλάτα με πολύχρωμα λάχανα, μαρούλι και καρότο
Υλικά
• 1 μικρό λάχανο άσπρο ή το ¼ από ένα μεγάλο
• 1 μικρό λάχανο κόκκινο ή το ¼ από ένα μεγάλο
• 1 μεγάλο καρότο
• 4 – 5 φύλλα από ένα μαρούλι
• ξύδι ή λεμόνι
• ελαιόλαδο
• αλάτι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τα λάχανα τα δύο – τρία εξωτερικά φύλλα και ανάλογα το μέγεθός τους, τα κόβουμε στη μέση ή κόβουμε όσο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Δείτε εδώ: Πως καθαρίζουμε και κόβουμε το λάχανο.
Πλένουμε τα κομμένα λάχανα κάτω από τρεχούμενο νερό και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν.
|
|
Έπειτα, με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι (ή μ’ ένα μαντολίνο), τα ψιλοκόβουμε, (αποφεύγοντας το κεντρικό κοτσάνι τους, που μπορούμε να το φάμε όπως είναι, με λίγο αλατάκι) και τα μεταφέρουμε σ’ ένα μπωλ ή καλύτερα σε μια μικρή λεκάνη, ώστε να μπορούμε να τ’ ανακατέψουμε πιο εύκολα. | |
Έπειτα πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού, τα στραγγίζουμε καλά, τα χοντροκόβουμε και τα μεταφέρουμε κι αυτά, στο σκεύος με τα λάχανα. Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρότο, το τρίβουμε στη ψιλή πλευρά του τρίφτη, το ρίχνουμε στο μπωλ με τα χρωματιστά λάχανα και ανακατεύουμε. |
|
Ακολούθως αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι ή το λεμόνι, ξαναδοκιμάζουμε για το αλάτι και το ξύδι, και αν είμαστε ικανοποιημένοι τη σερβίρουμε.
— Για την ευκολία μας, όταν έχουμε ένα τραπέζι, μπορούμε να κόψουμε τα λαχανικά για τη χρωματιστή σαλάτα μας από το πρωί, να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη φαγητού, να τα βάλουμε στο ψυγείο, και όταν είναι να τα σερβίρουμε, να βάλουμε το λάδι, το αλάτι και το ξύδι. — Όσο πιο λεπτό κόψουμε το λάχανο, τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σαλάτα μας. — Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, στις σαλάτες πρέπει να βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για κάθε άτομο… |