in ,

Αποθηκεύστε σωστά το μαγειρεμένο ρύζι για να μην κıνδυνεύει η υγεία σας

Σας έχει τύχει ποτέ να φτιάξετε ρύζι,  να σας περισσέψει λίγο και να σκεφτείτε «Θα το βάλω στο ψυγείο να το ξαναζεστάνω αύριο»; Προσέξτε!

Αν και φαίνεται ακίνδυνο, η λάθος  αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού μπορεί να γίνει ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία σας. Σήμερα, θα σας αποκαλύψουμε γιατί η αποθήκευση ρυζιού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά ώστε να παραμείνει ασφαλές και νόστιμο.

Γιατί ναι, το ρύζι, η βασική τροφή σε τόσες πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο,  μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης επικίνδυνων βακτηρίων αν δεν το χειριστούμε προσεκτικά μετά το μαγείρεμα. Λάβετε το λοιπόν υπόψη σας, επειδή αυτές οι πληροφορίες μπορούν να προστατεύσουν την οικογένειά σας, επιτρέποντάς σας παράλληλα να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γεύματα.


00riceguide8 jumbo

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΡΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Μετά το μαγείρεμα, το ρύζι εισέρχεται σε επικίνδυνη ζώνη εάν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο επιβιώνει από τη διαδικασία μαγειρέματος και πολλαπλασιάζεται γρήγορα εάν το ρύζι κρυώσει αργά ή μείνει εκτός ψυγείου.

Όταν καταναλώνετε μολυσμένο ρύζι, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακό πόνο
  • Οξεία διάρροια

Το πιο παράξενο είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόλις 1 ώρα μετά την κατανάλωσή του και πολλοί άνθρωποι δεν υποψιάζονται ότι το ρύζι είναι ο ένοχος.

507936866 6136178378001 6129561006001 vs 03eda158973046dcbab360b0a1644f71

 ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα κάθε φορά που μαγειρεύετε ρύζι και σας περισσεύει:

Μην το αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο για περισσότερο από 1 ώρα.

Αυτό είναι το χρονικό όριο για την αποτροπή του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων.

Απλώστε το ρύζι σε ένα φαρδύ σκεύος  ή τοποθετήστε το σε ένα ξεσκέπαστο δοχείο για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Μόλις κρυώσει, το πολύ 1 ώρα μετά το μαγείρεμα, φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το απευθείας στο ψυγείο.

Καταναλώστε εντός 24 έως 48 ωρών. Όχι περισσότερο.

Όταν το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι το ρύζι είναι καυτό, πάνω από 70°C.

Μην το ξαναζεστάνετε ποτέ περισσότερο από μία φορά.

shutterstock 520305739

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Το λευκό, το καστανό ή το ρύζι μπασμάτι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Τα βακτήρια δεν αλλάζουν τη μυρωδιά ή τη γεύση του ρυζιού, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να το χειρίζεστε σωστά.

Το απλό ξαναζέσταμα δεν είναι αρκετό, καθώς η τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Bacillus cereus δεν καταστρέφεται από την χαμηλή  θερμότητα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ BONUS: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΨΥΞΩ;

Μπορείς να το κάνεις! Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κρυώστε γρήγορα το ρύζι όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
  • Χωρίστε το σε μικρές μερίδες.
  • Χρησιμοποιήστε σακούλες ή δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη.
  • Σημειώστε  την ημερομηνία.
  • Μπορεί να διατηρηθεί κατεψυγμένο έως και 1 μήνα.
  •  Κατά την απόψυξη, μην το αφήνετε στον πάγκο. Βάλτε το απευθείας στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε τηγάνι, μέχρι να ζεσταθεί πολύ.

brlp7gk uncooked rice or rice

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού χωρίς να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αλλά ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ανησυχία.

Επειδή δεν είναι μόνο να το μαγειρεύετε καλά, πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να το αποθηκεύετε σωστά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Ξεχάστε το μοσχάρι – Αυτό το κρέας έχει διπλάσιο σίδηρο και λιγότερες θερμίδες

Είχε προφίλ στο Instagram και δεν το ήξερε κανείς: Η τελευταία ανάρτηση του Νίκου Γαλανού πριν πεθάvει στον άγνωστο λογαριασμό του