Ένα τσουρέκι χωρίς αυγά και βούτυρο!
Το δοκίμασα πριν από λίγες μέρες από τα χέρια μιας φίλης και ενθουσιάστηκα. Χρυσονοικοκυρά και πολύ άξια στην κουζίνα, είχε φτιάξει εξαιρετικά καλούδια στον καφέ που μας πρόσφερε. Της ψιθύρισα πάνω στο ζόρι της «εξαιρετικό το ψωμί» σου και αμέσως μου λέει «δεν θα το πιστέψεις αλλά έχει κολοκύθα κι αν θες το κάνεις και νηστίσιμο»!
Επειδή ο χώρος και η εκδήλωση δεν προσφερόταν για ανταλλαγή συνταγών και σημειώσεων, συνεννοηθήκαμε να μου στείλει τη συνταγή στο facebook. Πάνω στην ώρα ήρθε και το πεσκέσι! Μια μεγάλη φέτα κίτρινη κολοκύθα από το γείτονά μου που πολλές φορές με υποχρεώνει αυτός και η οικογένειά του με τα πεσκέσια τους!
Σας το έχω ξαναπεί θαρρώ πως στη γειτονιά μου αν παράγει κάτι κάποιος και του περισσεύει (συχνά κι αν δεν του περισσεύει) έχουμε όλοι! Ε, φυσικό είναι η κολοκύθα- γίγας να γίνει φέτες και να έχω κι εγώ μερίδιο! Δείτε μέγεθος. Πάνω σε καρέκλα είναι τοποθετημένη, συγκρίνετε… Πάνω από 50 κιλά ήταν κατά δήλωσή του!
Είχα λοιπόν την πρώτη ύλη για τη συνταγή της φίλης μου και έτσι έφτιαξα το ψωμί που όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν! Μάλιστα από παρανόηση, το έφτιαξα 2 φορές γιατί νόμιζα ότι η κολοκύθα έμπαινε στο μείγμα σε μορφή πουρέ κι έτσι την πρώτη φορά χρησιμοποίησα πουρέ κολοκύθας.
Μια χαρά πέτυχε το ψωμάκι και με τον πουρέ αλλά όταν ήρθαν οι διευκρινήσεις και είδα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη ωμή κολοκύθα το ξανάφτιαξα , γιατί έτσι είναι σαφώς πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο.
Ψωμιά με κολοκύθα έχω ξαναφτιάξει, άσχετα αν δεν έχω βάλει ακόμη εδώ. Δεν μιλάμε όμως για το ίδιο πράγμα. Εκείνες οι συνταγές που έχω είναι ψωμιά βαριά σαν κέικ, άντε σαν σιροπιασμένα κέικ. Κέικ βέβαια με κολοκύθα υπάρχει ήδη στο site
Τούτο εδώ είναι αφράτο, σαν τσουρέκι. Ένα νηστίσιμο τσουρέκι (αν παραλείψουμε το αυγό της επάλειψης) που κανείς δεν κατάλαβε το βασικό συστατικό του! Εδώ λοιπόν η συνταγή για το πολύ νόστιμο και εξαιρετικά εύκολο και οικονομικό τσουρέκι με γλυκοκολοκύθα.
Υλικά:
40-50 gr μαγιά μπύρας
45 ml (3 κουταλιές σούπας) χλιαρό νερό
110gr (1/2 κούπα) ζάχαρη και 1 κουταλάκι για τη μαγιά
60 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
60ml (1/4 κούπας) χυμό πορτοκαλιού
180gr (1 κούπα) τριμμένη κολοκύθα
Ελάχιστο αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
3-4 δάκρυα μαστίχας
¼ -1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
¼ -1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ή μαχλέπι
500 gr (περίπου 3,5 κούπες) αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό) και 1 κουταλάκι για τη μαγιά
Για το πλάσιμο περίπου 80 gr ακόμη ελαιόλαδο ή μείγμα ελαιόλαδου με βούτυρο
Σουσάμι ή αμυγδαλάκι φιλέ για την επικάλυψη
Προαιρετικά, 1 κρόκο αυγού για επάλειψη διαλυμένο σε 1 κουταλιά γάλα ή νερό
Επί το έργον:
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός και τη σκεπάζουμε να φουσκώσει.
Τρίβουμε την κολοκύθα. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τα αρωματικά και ανακατεύουμε. Όταν ανεβεί το διάλυμα της μαγιάς το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (ή μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου) και με διπλώματα της ζύμης φροντίζουμε να ενσωματωθεί στη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι.
Όταν είναι έτοιμο το ξαναζυμώνουμε, το χωρίζουμε σε 2 μέρη και πλάθουμε 2 ψωμάκια. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να ανεβούν ξανά. Τα αλείφουμε αν θέλουμε με το διάλυμα του κρόκου και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με αμυγδαλάκι ή με άλλους τριμμένους ξηρούς καρπούς (έβαλα στο ένα και φιστίκι Αιγίνης).
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο μας (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά τους.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις:
- Τα παραπάνω υλικά είναι η μισή από τη δόση που μου έδωσε η φίλη μου αλλά ήταν αρκετά για 2 μεγαλούτσικα τσουρέκια (1 κιλό ήταν το ζυμάρι).
- Οι αλλαγές που έκανα ήταν οι εξής: η αρχική συνταγή έλεγε σπορέλαιο κι εγώ έβαλα ελαιόλαδο καλής ποιότητας και ελαφρύ (σπάνια έχω σπορέλαιο στο σπίτι). Επίσης ελάττωσα πολύ την προτεινόμενη μαγιά γιατί δεν είμαστε και πολύ φίλοι της μυρωδιάς της. Αν κάποιος δεν ενοχλείται μπορεί να την αυξήσει κατά 30 gr. Πάντως και με αυτήν που χρησιμοποίησα τα ανεβάσματα της ζύμης έγιναν πολύ γρήγορα. Γενικά στις συνταγές μου βάζω μαγιά το πολύ 5-8% του βάρους του αλευριού μου.
- Αλεύρι μπορεί να σηκώνει και λίγο παραπάνω αλλά κι εδώ –δική μου παραξενιά πάλι- προτιμώ τις «αγνιές» ζύμες. Έχει ένα μικρό κόστος στην εμφάνιση αλλά γίνονται πολύ αφράτα!
- Έβαλα κόλιανδρο στη ζύμη γιατί μου είχε τελειώσει το μαχλέπι αλλά ταίριαξε πολύ!
- Τα υλικά όπως σε όλες τις ζύμες με μαγιά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ευχαριστώ πολύ κι από δω τη φίλη μου Ν.Σ. που μου παραχώρησε τη συνταγή της . Ελπίζω ότι θα καταφέρω να φτιάξω κάποια ακόμη από τα εξαιρετικά καλούδια που μας πρόσφερε!
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
.cretangastronomy.gr