Το σκόρδο είναι ένα βασικό μπαχαρικό που ενισχύει τη γεύση αμέτρητων φαγητών.
Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκόρδα καλής ποιότητας ή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ακολουθούν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε σκόρδο για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τα καλύτερα:
-
Οι σκελίδες σκόρδου ξεχωρίζουν μεταξύ τους πολύ στον βολβό
Οι βολβοί σκόρδου με τις σκελίδες που απέχουν πολύ μεταξύ τους και έχουν μερικώς χάσει το προστατευτικό εξωτερικό φλοιό τους μπορεί να φαίνονται ελκυστικά επειδή φαίνονται παχουλοί και ξεφλουδίζονται εύκολα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το σκόρδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε αυτό το είδος. Χωρίς το εξωτερικό στρώμα, τα σκόρδα είναι πιο ευαίσθητα στη μούχλα, την οξείδωση και τη βλάστηση.
Για μεγαλύτερο χρόνο ζωής, επιλέξτε βολβούς με σφιχτό, χοντρό φλοιό που είναι σταθερά στερεωμένος στον μίσχο. Αυτό βοηθά στην προστασία του σκόρδου από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιβραδύνει την οξείδωση και επεκτείνει τη φρεσκάδα του.
-
Μαλακές σκελίδες σκόρδου
Ελέγχετε πάντα τη σταθερότητα του σκόρδου πιέζοντάς το απαλά. Εάν το αισθάνεστε υπερβολικά μαλακό, το σκόρδο είναι πιθανό να χαλάσει. Αν ολόκληρος ο βολβός δεν έχει σταθερότητα όταν τον πιάνετε στο χέρι σας, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τον αγοράσετε. Το μαλακό σκόρδο είναι πιο επιρρεπές στη μούχλα, συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και χάνει γρήγορα την ποιότητά του.

-
Ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό
Το σκόρδο με ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό μπορεί να μην έχει στεγνώσει σωστά μετά τη συγκομιδή. Όταν η διαδικασία στεγνώματος είναι ατελής, ο φλοιός διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να έχει πιο ήπια μυρωδιά και να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μούχλας όταν φυλάσσεται για πολύ καιρό.
Ένας άλλος λόγος για αυτή την υφή θα μπορούσε να είναι ότι η συγκομιδή έγινε πολύ νωρίς, πριν ωριμάσει το σκόρδο πλήρως. Οι κακές συνθήκες στεγνώματος και αποθήκευσης μπορούν να κάνουν τα σκόρδα να μαλακώσουν, επηρεάζοντας την ποιότητά τους.
Αν καταλήξετε με αυτό το είδος σκόρδου και θέλετε να το αποθηκεύσετε περισσότερο, αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο για λίγες μέρες ακόμα μέχρι να αφυδατωθεί τελείως. Στη συνέχεια, κρατήστε το σε καλάθι σε καλά αεριζόμενο χώρο.

-
Σκόρδο που είναι πολύ λευκό
Εξαιρετικά λευκοί βολβοί σκόρδου με μεγάλες, ομοιόμορφες σκελίδες συχνά προσελκύουν το αγοραστή. Ωστόσο, πρόκειται για τυπικά εισαγόμενες ποικιλίες, ειδικά από την Κίνα. Ξεφλουδίζονται εύκολα και είναι βολικά στη χρήση, αλλά έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία και πιο ήπια μυρωδιά σε σύγκριση με το τοπικό σκόρδο, ιδιαίτερα τις ποικιλίες με μωβ φλοιό.
Αυτός ο τύπος σκόρδου χρησιμοποιείται συνήθως σε εστιατόρια και μαγειρική μεγάλης κλίμακας λόγω της ευκολίας του. Ωστόσο, για το μαγείρεμα στο σπίτι, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σκόρδο τοπικής καλλιέργειας, ειδικά με μωβ φλοιό, για πιο πλούσια γεύση και υψηλότερα θρεπτικά οφέλη.