in

Από την ΔΕΘ ξεκινά η «μάχη» ΗΠΑ-Κίνας για τον δρόμο του «μεταξιού» – Στη Θεσ/νίκη το USS Mount Whitney – Σκληρό μπρα ντε φερ για τον έλεγχο του Αιγαίου

Μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, λόγω συγκυριών κυρίως, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για τις ΗΠΑ, στην πιο «καυτή» περιοχή του πλανήτη.

Η πιστοποιημένη αναξιοπιστία της Τουρκίας, η κινεζική εμπορική διείσδυση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ρωσική επιρροή μέσω θρησκείας-ιστορίας έχει μεταβάλλει άρδην την θέση μας και οι ΗΠΑ κυριολεκτικά μας «πολιορκούν”.


Τώρα επ’ ευκαιρία της ΔΕΘ, βλέπουμε την απαρχή ενός νέου αμερικανικού σχεδίου που αφορά τον εξοβελισμό της Κίνας από την χώρα μας, σε ένα τεράστιο γεωπολιτικό μπρα ντε φέρ των δύο υπερδυνάμεων σε ελληνικό έδαφος.    

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα οι διπλωμάτες της Αμερικής εξέφρασαν πρόσφατα μεγάλο ενδιαφέρον για την επέκταση όλων των ειδών των δεσμών με την Ελλάδα στην απαρχή ενός νέου σχεδίου επέκτασης των ΗΠΑ σε αυτήν την γωνιά του πλανήτη.

Κύρια αποστολή των Αμερικανών όμως εκτός όλων των άλλων, είναι η διακοπή της επέκτασης των Κινέζων στην χώρα μας και η παρουσία όσο γίνεται περισσότερων αμερικανικών εταιρειών σε όλους τους τομείς.

Ο Geoffrey Pyatt, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δήλωσε στο ελληνικό τύπο σε συνέντευξη του, την χαρά του ότι «οι Αμερικανοί επιστρέφουν με πραγματικά μεγάλο ρυθμό στην Ελλάδα”.

«Φέρνουμε τα καλύτερα σχέδια μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όσο γίνεται.

Το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διώξουμε κακές φαντασιώσεις.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε το θεμέλιο για μια μακροπρόθεσμη δέσμευσή και μια συνεχιζόμενη συνεργασία», ενώ υπογράμμισε ότι «τόσο οι κυβερνητικές όσο και οι εμπορικές σχέσεις είναι μέρος των προσπαθειών προσέγγισης των δύο χωρών”.

«Το ξεκάθαρο, από τη συμμετοχή μας στην Έκθεση είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ τιμούν τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και θέλουν να τη δουν να βγαίνει επιτέλους από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να γίνει ισχυρός σύμμαχος και στυλοβάτης της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, ώστε οι Βόρειοι γείτονες σας στα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς ένταξη στην Ε.Ε. και – εάν το θέλουν οι πολίτες τους – και στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε την Ελλάδα φυσικό μας σύμμαχο στις σχέσεις με την Τουρκία και σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η εστίαση της παρουσίας μας φέτος στον τομέα της Ενέργειας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην διυπουργική συνάντηση της Παρασκευής για την ενέργεια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, αλλά και στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα και δίκτυα (TAP, κ.λπ.) στο Αιγαίο και στη Β. Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης».

«Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

Ο Πάιατ σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα παίζει σήμερα πιο φιλόδοξο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της» από ό,τι θα μπορούσε να πράξει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, και ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.”

Ο πρεσβευτής πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς ανησυχούν πολύ για τους κακοήθεις «πρωταγωνιστές» στην περιοχή αυτή, καθώς και τα θέματα γύρω από το ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η Ρωσία και η Κίνα στην ευρύτερη περιοχή».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi υπέγραψε συμφωνία με Έλληνες αξιωματούχους για την επέκταση του ρόλου του σχεδίου OBOR στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το σχέδιο αναβίωσης του αρχαίου «δρόμου του μεταξιού» με το οποίο η Κίνα θέλει να εκσυγχρονίσει και να ανοικοδομήσει λιμάνια, σιδηροδρόμους και δρόμους σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αναβιώνοντας το αρχαίο αυτό «πέρασμα» από την Κίνα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τον έλεγχο της μεταφοράς των εμπορευμάτων από το Πεκίνο προς τη Δυτική Ευρώπη.

Κύρια πύλη προς την Ευρώπη για την Κίνα είναι η Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015, η ναυτιλιακή εταιρεία China Ocean Shipping Company (COSCO) έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα, αγοράζοντας το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στην Ευρώπη.

Η Κίνα δαπάνησε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανακαίνιση και τον έλεγχο του Πειραιά, ενώ από τότε έχει αγοράσει λιμάνια στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα νέα αμερικανικά σχέδια όμως δεν θέλουν τους Κινέζους «στα πόδια τους», ειδικά μετά την σαφή πρόθεση, που εκφράστηκε μέσω του Αμερικανού Α/ΓΕΕΔ, σχετικά με την δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

Η μάχη αυτή θα είναι αδυσώπητη, σκληρή και αφορά κυρίως την εκμετάλλευση της χώρας μας ως κομβικού σημείου του πλανήτη.

Τονίζεται επίσης ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα σταθμεύει, στο πλαίσιο της ΔΕΘ το αμερικανικό πλοίο USS Mount Whitney, που αποτελεί την ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Ενώ ένα από τα πιο σύγχρονα αποβατικά πλοία στον κόσμο, το αμερικανικό «USNS Carson City» (T-EPF-7) βρίσκεται από χθες στην Λάρνακα.

Το σκάφος κλάσης «Spearhead», αυτή την περίοδο είναι ενταγμένο στον 6ο Αμερικανικό Στόλο και εκτελεί αποστολές και ασκήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα από τα γρηγορότερα πολεμικά πλοία στον κόσμο καθώς η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει τους 43 κόμβους (περίπου 80 χλμ). Μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες και 40μελές πλήρωμα.

Εν όψει της ΔΕΘ, και του πολύ καλού κλίματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, έχουμε επίσης πληθώρα δηλώσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τους ελληνοαμερικανικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σειράς μηνυμάτων, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Η Ελλάδα όμως οφείλει να αποκομίσει από αυτήν την μεγάλη γεωπολιτική αναβάθμιση της πολλά περισσότερα οφέλη, ειδικά στην οικονομία αλλά κυρίως στο πρόβλημα που λέγεται Τουρκία, η οποία διολισθαίνει εδώ και χρόνια προς μια άγρια δικτατορία, ισλαμικού τύπου.

Πρώτον και κυριοτέρον οφείλουμε να ενισχυθούμε με πλεονάζον στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ, σε τομείς που χωλαίνουμε, όπως πολεμικά πλοία, αεροσκάφη 4++ γενιάς, άρματα μάχης και ατομικό οπλισμό.

Σε συνδυασμό όλα αυτά, με συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς και άλλους γείτονες και συμμάχους, θα αναβαθμίσουμε τις μαχητικές ικανότητες μας ως στρατός, για στρατηγικού τύπου πλήγματα… σε όποιον σκεφτεί να επιβουλευθεί την εθνική μας κυριαρχία.

Το κυριότερο όμως που θα αποκτούσαμε αν και εφόσον υλοποιήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, θα ήταν η στρατιωτική αυτάρκεια μας ώστε απερίσπαστοι να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και να εκμεταλλευτούμε τα τεράστια κοιτάσματα μας στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κ.Μητσοτάκης: «Θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου – Θα μειώσουμε τις εισφορές για μισθωτούς και ελ.επαγγελματίες»

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ : Δεκάδες πυροβολισμοί στο Σινσινάτι – Πληροφορίες για νεκρούς (εικόνες, βίντεο)