in

«Δεν υπάρχουν χρήματα»! – «Βόμβες» από το ΣΕΒ – «Πάγωσαν» στο Μαξίμου – Τα σενάρια για την οικονομία

Βόμβες από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος προειδοποιεί ότι «το κλίμα έχει χαλάσει» σε σχέση με την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι και η οικονομία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση» με ανάπτυξη μόλις 2%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρεί», αναφέρει ότι «το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».


Η οικονομία όπως τονίζει, βρίσκεται «σε χαμηλή πτήση ανάπτυξης 2%», που όπως αναφέρει τα νούμερα αυτά «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».

«Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, άρα δεν υπάρχουν έσοδα από τα δάνεια μόνο έξοδα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πανικός στην Κυβέρνηση

Από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να απέδιδαν το «κραχ» σε κερδοσκοπικές κινήσεις και σορτάρισμα την ίδια ώρα που κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωναν ότι καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση στις τράπεζες, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε από τις τραπεζικές μετοχές αποτυπώθηκε στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία σκαρφάλωσε στο 4,41%, αυξημένη κατά 10 μονάδες βάσης ή 2,35% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Η παραπάνω εικόνα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά και για το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2019.

Μάλιστα δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι ακόμα και η Μέρκελ μπορεί να δεχθεί τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, υπό σκληρούς βέβαια όρους, που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και σε ένα γενικότερο αφήγημα ότι δεν ανατρέπονται οι μεταρρυθμίσεις. Με την εικόνα στις διεθνείς αγορές, κινδυνεύει η αξιοπιστία της χώρας και το Βερολίνο μπορεί να αλλάξει άποψη.
Πού αποδίδεται το κραχ

Το σφυροκόπημα στις τράπεζες ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως απόδειξη του γενικότερου ελλείμματος εμπιστοσύνης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και της αδυναμίας πρόσβασης στις ξένες αγορές χρήματος.

Ορισμένοι μάλιστα έφταναν στο σημείο να τονίζουν ότι η εικόνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν αντί της λύσης του «μαξιλαριού ασφαλείας» είχε επιλεγεί η λύση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, την οποία η κυβέρνηση ξόρκιζε, κατηγορώντας μάλιστα -και με προσωπικές επιθέσεις- τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Ακόμα και το waiver της ΕΚΤ θυσιάστηκε από την κυβέρνηση στο αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Όμως οι τράπεζες που πέρασαν από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 47,5 δισ. ευρώ του φορολογούμενου, έχουν δει την αξία τους να μειώνεται κατά 2,8 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Και στο τέλος, της ημέρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.
Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, από το οικονομικό επιτελείο ζυμώνονται οι ιδέες χρήσης μέρους των 33 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού», ως υποκατάστατο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα κεφάλαια είναι στις τράπεζες (τα άλλα μισά είναι στην ΤτΕ και τα «κλειδιά» κρατά ο ESM).
Θα μπορούσαν λοιπόν τα χρήματα αυτά, αν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιηθούν για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ξεφτίλα: Ποιοι κάλυπταν 20 χρόνια τον Κλεάνθη Κωνσταντινούδη του ΤΕΙ Σερρών

Κρήτη: Οργή για την εκτέλεση σκυλίτσας που ήταν έγκυος. Επικήρυξη Χιλιάδων Ευρώ για τον Ένοχο της Κτηνωδίας