in ,

ΕΕ: Γαλλικό «μπλόκο» στην ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο το Παρίσι αντιδρά και στο πλευρό του συντάσσεται και η Ολλανδία – Το ζήτημα παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής

Εμφατικό «όχι» στην έναρξη ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είπαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει τόσο το Bloomberg όσο και το Associated Press, το «φρένο» μπήκε από το Παρίσι, το οποίο εδώ και μέρες είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Το θέμα παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως οι ηγέτες θα συζητήσουν γενικότερα για το θέμα.


Η Γαλλία, μάλιστα, είχε προαναγγείλει τις επιφυλάξεις της για την πρόοδο των δυο χωρών και δεν άλλαξε στάση, παρά τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι με την κίνηση αυτή μπορεί να διακυβευθεί η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Γενικών Υποθέσεων, το Παρίσι απέρριψε το σχέδιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες το 2020. Με τη Γαλλία συντάχθηκε και η Ολλανδία, που συμμερίζεται τις ανησυχίες για την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η Αμελί ντε Μονσαλέν, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Παρισιού να μπλοκάρει για μια ακόμα φορά την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, υπογράμμισε ότι στο αποψινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καμία χώρα, ούτε η Γαλλία, είπε «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρύθμισες, ώστε να μπορέσουν να εκκινήσουν οι διαδικασίες ένταξής τους στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση των οποίων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιπλέκει την κατάσταση, καθώς αρκετά κράτη-μέλη θεωρούν ότι πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, θα αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, προς όφελος της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να βρει τη χρυσή τομή, «αποσυνδέοντας» την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να λάβει άμεσα το πράσινο φως και η Αλβανία αργότερα, έλαβε το ηχηρό «όχι» τόσο της Γαλλίας, όσο και της Γερμανίας και της Ιταλίας, για διαφορετικούς όμως λόγους.

Η πλειοψηφία, πάντως, των κρατών-μελών επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο για να επιβραβευτούν οι προσπάθειες τους όσο και για να μειωθεί η ολοένα και ισχυρότερη επιρροή που ασκούν στις χώρες της περιοχής η Ρωσία και η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, αν και το Παρίσι με τη Χάγη εμφανίζονται απομονωμένες στην άρνησή τους να δεχθούν οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε πριν υπάρξει εμβάθυνση της, είτε πριν οι δύο βαλκανικές χώρες εφαρμόσουν μια σειρά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ κρύβονται πίσω από από τη στάση Εμανουέλ Μακρόν – Μαρκ Ρούτε, καθώς ανεπισήμως υφίστανται αρκετές επιφυλάξεις για τις δύο αυτές χώρες.

Τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε σήμερα σε θέση να ικανοποιήσουμε τις υποσχέσεις που επανειλημμένα έχουμε δώσει σχετικά με της διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κόλαφος Ρόμπερτ Ντε Νίρο Κατά Τράμπ: «Πουλάει Τις Ζωές Των Κούρδων Για Ένα Αναθεματισμένο Ξενοδοχείο»

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το έβαλαν στα πόδια οι Τούρκοι – Οι Κούρδοι κατέλαβαν τεθωρακισμένο όχημα – Στην Άγκυρα εσπευσμένα ο Πενς