in

Έκλεισαν νέο με αυτισμό επί 13 χρόνια σε ψυχιατρική κλινική με βαρυποινίτες και βιαστές

Όταν ο Kyle Gibbon εγκατέλειψε το σχολείο, η τοπική αρχή πρότεινε στο 18χρονο με αυτισμό και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες να περάσει έξι εβδομάδες σε ένα ίδρυμα αξιολόγησης για να καθοριστούν οι ανάγκες του και να μπορέσει να ενταχθεί ομαλότερα στην κοινωνία.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, ο Kyle, ο οποίος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, κρίθηκε ψυχικά άρρωστος χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά του και 13 χρόνια αργότερα είναι ακόμα κλειδωμένος σε ένα περίφημο ψυχιατρικό νοσοκομείο μέγιστης ασφάλειας στη Σκωτία, μαζί με δολοφόνους και βιαστές.


Η οικογένειά του λέει ότι ο νεαρός έχει ξυλοκοπηθεί, εκφοβιστεί, έχει κλειστεί σε απομόνωση και έχει κάνει χρήση ισχυρών φαρμάκων.

Έκανε, επίσης, 45 ράμματα και έβαλε δύο σίδερα στο χέρι του, το οποίο είχε σπάσει σε έναν καβγά με το προσωπικό του ψυχιατρείου.

“Κατηγορώ τον εαυτό μου,” είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του, η Tracey.

“Νόμιζα ότι τον βοηθούσα αφήνοντάς τον να πάει στο ίδρυμα, αλλά εγώ έβαλα τη θηλιά γύρω από το λαιμό του. Πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου.”

Η ιστορία του Kyle είναι τρομακτική. Και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα από τα εννέα άτομα με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Carstairs.

Εκατοντάδες άνθρωποι με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες κρατούνται σε ψυχιατρικές μονάδες, και συχνά ζουν κάτω από βίαιες συνθήκες που εντείνουν τις ψυχικές τους καταστάσεις.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει τέσσερις επίσημες έρευνες στην Αγγλία. Ωστόσο, μετά τα σκάνδαλα που έγιναν γνωστά, η Tracey παρακαλάει για την ελευθερία του γιου της.

Ο Kyle ήταν ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του και είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία κοντά στο Aberdeen, παρόλο που αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στο σχολείο.

Το άγχος που προκάλεσε η αποχώρησή του από το σχολείο επιδεινώθηκε από το θάνατο του πατέρα του.

Έτσι, όταν τοπικές αρχές πρότειναν στον Kyle να μπει σε ένα ίδρυμα αξιολόγησης και θεραπείας στο Dundee, η Tracey αποδέχτηκε την πρότασή τους.

“Μας είπαν ότι θα ήταν για έξι εβδομάδες. Νόμιζα ότι έκανα το σωστό για να τον βοηθήσω και να του παρέχω την καλύτερη δυνατή υποστήριξη,” είπε η μητέρα.

“Αλλά όταν πήγα να τον επισκεφθώ μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες, μου είπαν ότι δεν μπορούσα να πάρω από ‘κει τον Kyle. Εκείνος έκλαιγε, αλλά μου είπαν ότι θα τηλεφώνησαν στην αστυνομία αν τον έπαιρνα. Ήμουν σε κατάσταση υστερίας.”

Η Tracey λέει ότι στο ίδρυμα ο γιος της ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα και δέχθηκε άσχημο μπούλινγκ από το προσωπικό του.

“Τον είχαν φυλακισμένο σε μικρό δωμάτιο για τρεις μήνες,” δήλωσε η 55χρονη Tracey.

“Του έδιναν συνέχεια ηρεμιστικά και του έβαζαν το φαγητό του στο πάτωμα σαν ζώο.”

Η Tracey είναι απογοητευμένη και λέει ότι η συμπεριφορά του ιδρύματος και του ψυχιατρείου στο γιο της έχει καταστρέψει ολόκληρη την οικογένειά τους, ενώ ο μικρότερος γιος της δεν μπορεί να βλέπει τον αδερφό του σ’ αυτή την κατάσταση.

“Τον αντιμετωπίζουν σαν βάρβαρο επειδή είχε μαθησιακές δυσκολίες.”

“Από το άγχος του άρχισε να τραβάει τα μαλλιά του με αποτέλεσμα να έχει τώρα κενά στο κεφάλι του,” πρόσθεσε η Tracey. “Λέει ότι θέλει να πεθάνει, κι εγώ τώρα ζω μ’ αυτό το φόβο.”

Πολλά από αυτά τα παιδιά παραμένουν εσώκλειστα σε ιδρύματα και δεν έχουν καν οικογένειες για να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Ωστόσο, στην Αγγλία, γίνονται κινήσεις ούτως ώστε να κλείσουν τέτοιες επικίνδυνες και απάνθρωπες μονάδες.

“Αυτή είναι μια σπαρακτική ιστορία,” δήλωσε ο Alexander Burnett, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση. ” Ο Kyle κρατιέται με μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της Σκωτίας. Πρέπει να επανεκτιμηθεί η κράτησή του και να του επιτραπεί να επιστρέψει στο σπίτι του.”

Ο κ. Burnett πρόσθεσε ότι με την εξέταση της υπόθεσης είχε προσεγγιστεί από πολλές άλλες οικογένειες που βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν τέτοιες καταστάσεις.”

ΠΗΓΗ: diaforetiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Το βίντεο που εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ, Fake news τέλος! Λαοθάλασσα, βλέπει κανείς μόνο 60.000; Οι Έλληνες μίλησαν

Πατέρας πετάει το μωρό του στα σκουπίδια επειδή νομίζει ότι είναι άρρωστο