Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι καταιγιστικές τα τελευταία 24ωρα, με την Τουρκία να επιδίδεται σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου και να «πυρπολεί» την ειρήνη σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που φτάνουν συνεχώς φέρετρα από το Αφρίν, ο «σουλτάνος» στέλνει το στόλο σε δύο σημεία στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο και παραβιάζοντας κάθε συμφωνία.


Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης της έντασης και των τουρκικών προκλήσεων,όλα δείχνουν ότι θα έχουμε νέα και πιο σοβαρή κλιμάκωση καθώς οι Τούρκοι φτιάχνουν… κλίμα. Θυμίζουμε ότι ακριβώς ίδιες ενέργειες έκανε η Άγκυρα και πριν τα δραματικά γεγονότα των Ιμίων το 1996, με την τραγική κατάληξη για τη χώρα μας.

Τι δήλωσε ο ΥΠΑΜ

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο».

Επιπλέον ο ΥΕΘΑ σε υψηλό τόνο απάντησε και στον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις πρόσφατες δηλώσεις του για τα Ίμια, τονίζοντας ότι «τα Ίμια είναι Ελληνικά, σύμφωνα με όλες τις συνθήκες, και το διεθνές δίκαιο.» Ο κ. Καμμένος κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τους λεκτικούς λεονταρισμούς και να σεβαστεί την νομιμότητα.

Για προκλήσεις της Τουρκίας που φτάνουν πολύ κοντά σε «ατύχημα» στο Αιγαίο έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας στη δήλωσή του κάνει λόγο για «λεονταρισμούς» εκ μέρους της Τουρκίας και για προκλητικές συμπεριφορές που χρεώνονται σε κάποιους κυβερνήτες αναφερόμενος στο περιστατικό με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Λιμενικού στα Ίμια.

Ο Πάνος Καμμένος είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των οποίων τους έδειξε «αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας».

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έχει ως εξής:

Σήμερα το πρωι ειχα την δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό Τζειμς Μάτις και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων των ελληνικών νησιών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είχα την δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό οτι πρόκειται δήθεν για ατυχημα ειτε για αιτιάσεις της Ελλάδος. Η Τουρκία προκαλεί παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτανει πολυ κοντα σ ενα ατύχημα στο Αιγαίο. Εχει την απόλυτη ευθύνη δεν μπορει κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία στο ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους.

Τα Ίμια ειναι ελληνικά νησιά ειναι ξεκάθαρο απο όλες τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρα από τις συνθήκες που και οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Δε μπορεί να συνεχίσει αυτο το παιχνίδι. Απ’ την μια μεριά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του κ. Ερντογάν, η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που χρεώνεται εν συνεχεία σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και απο την άλλη μεριά διπλωματικά η Τουρκία να λέει οτι δεν συμβαίνει τίποτα αλλά πρόκειται περι ατυχήματος.

Πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, η Ελλάδα ειναι μια ειρηνική χώρα αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση, παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας, ακόμα και αμφισβητήσης λεκτικής απο συμβούλους επίσημους ή ανεπίσημους από τη μεριά της Τουρκίας, Ειναι πλέον ενημερη η Συμμαχία με τα πολιτικά στοιχεία οι Ηβμενες Πολιτείες αλλά και όλες οι χώρες της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της ΕΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γι’ αυτη ακριβώς την συμπεριφορά. Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία οτι παιχνίδια με την Ελλάδα δε μπορεί να παιζει με τετοιου είδους χειρισμούς, απ’ τη μια μεριά ναυτικούς και λεκτικούς και απ’την άλλη μερια διπλωματικών επαναχωρήσεων. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περεταίρω συμπεριφορά τέτοιας της Τουρκίας. 

Ίμια τώρα: Μόνο τουρκικά πλοία στις βραχονησίδες

Ίμια: Μπορεί η κρίση να έχει αποκλιμακωθεί – τουλάχιστον προς ώρας – αλλά όπως μπορείτε να δείτε σε real time, στην περιοχή των Ιμίων εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικά πλοία.

Ελληνική παρουσία στην περιοχή, δεν υπάρχει.

Ούτε ένα ελληνικό πλοίο δεν βρίσκεται κοντά στα Ίμια.

Τα print screen των χαρτών είναι σημερινά, πρίν από λίγα λεπτά στις 12:49…

Η ExxonMobil «δε μασά» από τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο καταφθάνουν τέλος Φεβρουαρίου ερευνητικά πλοία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, που σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος του τρέχοντος μήνα, όπως προνοεί το πρόγραμμα της εταιρείας, θα βρίσκονται στην Κύπρο δύο ερευνητικά πλοία για υποθαλάσσιες έρευνες

Όπως είπε ο συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Κυριάκος Πενηνταέξ, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», οι υποθαλάσσιες έρευνες του αμερικανικού κολοσσού θα πραγματοποιηθούν για να καθοριστούν τα’ ακριβή σημεία των γεωτρήσεων που θα αρχίσουν μετα το καλοκαίρι.

Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις, μ’ εξαίρεση του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ΕΝΙ, που παραμένει ακινητοποιημένο για έκτη μέρα, 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο «Σουπιά», του Οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ.

loading...