in

Ενεργειακή αναβάθμιση πολυκατοικίας: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι σας;

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού δεν είναι σπατάλη χρημάτων, όπως πολλοί πιστεύουν. Σήμερα, η κλιματική αλλαγή έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να κάνουν σοβαρές αλλαγές και διαμορφώσεις στην κτιριακή δομή των κατοικιών τους, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και να δώσουν μια προστιθέμενη αξία στην κατοικία τους. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και σε μια πολυκατοικία, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε εξωτερικές επεμβάσεις σεβόμενοι πάντα την άποψη και τις συμβουλές του ενεργειακού επιθεωρητή. Στη συνέχεια θα δούμε ορισμένες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου η κατοικία μας να μετατρέψει τον ενεργοβόρο της χαρακτήρα, σε κάτι πιο οικονομικό και υγιές, πετυχαίνοντας την μέγιστη οικονομία που θα θέλαμε, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας όλο τον χρόνο για ψύξη και θέρμανση. 

 


Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι η υγρομόνωση και η θερμομόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/thermomonosi-taratsas και των υπόλοιπων μεσοτοιχιών του σπιτιού. Σε αυτό, θα μας βοηθήσουν έμπειροι επαγγελματίες που ασχολούνται με την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και έχουν τεράστια γνώση πάνω σε θέματα μόνωσης ταρατσών και στέγης, όπως και της στεγανοποίησης του σπιτιού. Η οροφή είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία του κτιρίου και θα πρέπει να στεγανοποιηθεί πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε τεχνική μόνωσης. Η πλάκα είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και αυτό την κάνει να είναι ευπαθή στις αλλαγές του καιρού, τόσο στην απότομη ζέστη όσο και στο υπερβολικό κρύο ή ψύχος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την δομή του κτιρίου τόσο σε ένα αυτόνομο σπίτι, όσο και σε μία πολυκατοικία. 

 

Η υγρασία και η μούχλα μπορούν να κατέβουν και στα κάτω διαμερίσματα, θέτοντας σε κίνδυνο τα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Τα δείγματα της φθοράς είναι εμφανή, όταν παρουσιάζεται αποσάθρωση και διάβρωση της πλάκας. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται ρωγμές και υγρασία που εισχωρεί στο εσωτερικό του σπιτιού, όπως και φουσκώματα στους τοίχους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου αν δεν επέμβουμε άμεσα στο πρόβλημα.

 

Για να απαιτήσουμε μια σωστή μόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/ , πρέπει πρώτα να την στεγανοποιούμε για να μην καταστραφεί η θερμομόνωση. Το αντίστροφο δεν μπορεί να συμβεί.  Για αρχή, τοποθετούμε εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη, προκειμένου να αποφύγουμε τη συσσώρευση υγρασίας και έπειτα εφαρμόζουμε τα μονωτικά μας υλικά, όπως το αφρομπετόν, τον πετροβάμβακα, το ασφαλτόπανο ή ασφαλτικό γαλάκτωμα. 

 

Αν υπάρχει πιλοτή στην πολυκατοικία, πρέπει να θερμομονωθεί και αυτή, για να μην υπάρχουν απώλειες και για να έχουμε μία θερμική άνεση στο εσωτερικό του σπιτιού. Σίγουρα, είναι ένας χώρος προστατευμένος αλλά επίσης εκτεθειμένος στις καιρικές  συνθήκες. 

 

Επίσης, η εγκατάσταση και η αλλαγή των κουφωμάτων με καινούρια πιο ενεργειακά, από αλουμίνιο και διπλά τζάμια, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας. Η αλλαγή των πορτοπαραθύρων είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα, αν θέλουμε να έχουμε την μέγιστη ενεργειακή απόδοση στο σπίτι μας. 

 

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και ηλιοθερμικών συστημάτων είναι μια δαπάνη που μπορεί να φαίνεται αρκετά κοστοβόρα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποσβεστεί, λόγω της οικονομίας που θα μας προσφέρει. Το νερό ζεσταίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας, για να ζεστάνουμε τα σώματα του σπιτιού τον χειμώνα, εφόσον υπάρχει ηλιοφάνεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Υγιεινές επιλογές για ένα εναλλακτικό παιδικό πάρτι

Δύσκολες ώρες για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Έφυγε ξαφνικά, απροειδοποίητα. Μας γέμισε θλίψη και πολλά “γιατί”…»