in

Έτσι έγινε η νοθεία στο δημοψήφισμα: Δείτε εικόνα-ντοκουμέντο – Σε πολιτική περιδίνηση τα Σκόπια – Ο ρόλος Ιβανόφ

Bροχή έπεσαν οι καταγγελίες για νοθεία στα Σκόπια. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μία εικόνα στο ίντερνετ που μας προκάλεσε εντύπωση.

Κατά τη διαδικασία λοιπόν του χθεσινού δημοψηφίσματος, σε ένα εκλογικό κέντρο των Σκοπίων, στις 11πμ λήφθηκε φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο αριθμός των ψηφισάντων μέχρι εκείνη την ώρα.


Μέχρι εδώ όλα καλά, ή σχεδόν όλα, μιας και η προχειρότητα με την οποία σημειώνονται τα σχετικά με την ψηφοφορία, η χρήση μολυβιού και όχι στυλό, οι μουτζούρες με τις οποίες αλλοιώνονται καταφανώς τα αποτελέσματα (π.χ. βλέπουμε στις 9πμ το 14 να γίνεται 21!!! κλπ.), δείχνουν ότι η νοθεία είναι προ των πυλών.

Το εξωφρενικό όμως της διαδικασίας είναι ότι το μέλος της εφορευτικής επιτροπής του συγκεκριμένου εκλογικού κέντρου που σημειώνει τα αποτελέσματα έχει προφητικές ικανότητες. Μάλιστα οι ικανότητές του αυτές φτάνουν σε σημείο να προβλέψει το αποτέλεσμα δύο και έξι ώρες μετά (δηλ. στις 1μμ και στις 5μμ) με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων! Συγκεκριμένα, ενώ εκείνη την ώρα, δηλ. στις 11πμ το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 9.3%, το μέλος της εφορευτικής επιτροπής – προφήτης, σημείωσε ότι στις 1μμ το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 30.31% και στις 5μμ στο 48.93%.

Αυτή η φωτογραφία εντοπίστηκε σε Σκοπιανά site χθες και αναρτήθηκε στην ομάδα του Facebook Πισοδέρι 2018 – Επιτροπή Αγώνα

Αναστάτωση και περιδίνηση σε Ελλάδα Σκόπια

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή της πΓΔΜ, για την έγκρισή της και αν αυτό δεν την επιτύχει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά την λήξη της ψηφοφορίας. Από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέμεναν επί δίωρο πριν προβούν σε δηλώσεις, προφανώς για να πληροφορηθούν τις δημόσιες ή κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις της Δύσης.

Ταυτίστηκαν δε πλήρως με την παράλειψη του δημοψηφίσματος, υπερτονίζοντας μάλιστα ότι είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ας πούμε τώρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει από την Βουλή, θα επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή του στην Συμφωνία, προτρέποντας τους Σκοπιανούς σε αποχή;

Το Σύνταγμα των Σκοπίων προβλέπει, ότι ο Πρόεδρος λαμβάνοντας την απόφαση της Βουλής μπορεί να αρνηθεί την επικύρωση και να την αναπέμψει. Δεν μπορεί όμως να το πράξει και δεύτερη φορά, όταν του την ξαναστείλουν μετά από νέα ψηφοφορία.

Αν αρνηθεί και πάλι να την επικυρώσει, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα, που θα λυθεί, κατόπιν διαδικασιών, με την αποπομπή του Προέδρου. Πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί αυτό, όταν το 65% των Σκοπιανών απείχε της ψηφοφορίας;

Στριμωγμένος ο Ζάεφ

Ο Α. Τσίπρας δέχθηκε μία τεράστια ήττα, καθώς χωρίς να ρωτήσει τον ελληνικό λαό, εκχωρεί όνομα και Ιστορία. Πολλοί στο Μαξίμου περίμεναν ένα άλλο αποτέλεσμα, όμως οι ακραίοι Σκοπιανοί, που έχουν τον αλυτρωτισμό μέσα τους, έκαναν άθελά τους ‘ενα δώρο προς τους Έλληνες.

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Σκοπίων, όπου μπορεί να κυριάρχησε το «ναι», καθώς το ποσοστό ξεπέρασε το 90%, αλλά η συμμετοχή στις κάλπες δεν κάλυψε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και απείλησε με πρόωρες εκλογές τον Νοέμβρη, σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν εγκριθεί στη Βουλή.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ. Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».

Οι πολίτες της πΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί του να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.

«Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες», αποφάνθηκε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έκρινε πως μετά την έκβαση της ψηφοφορίας η κυβέρνηση έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει, ο Ζάεφ αντέτεινε «δεν σκοπεύω να παραιτηθώ (…) το καθήκον μου είναι να παραμείνω».

Για τον Ζάεφ, οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα έκαναν «μια σοβαρή συνεισφορά», έβαλαν «έναν λίθο στα θεμέλια του μέλλοντος» της χώρας. «Πάνω από 650.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα (…). Πάνω από το 90% εξ αυτών υποστήριξε (την αλλαγή της ονομασίας)», πιστεύει ότι η χώρα «πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνει μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της πΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του. Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν άρκεσε ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της όταν η κυβέρνηση τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Καλλιστεία 2018: Η Ιωάννα Μπέλλα είναι η νέα Σταρ Ελλάς

Μουδιασμένοι στο Μαξίμου με το φιάσκο Ζάεφ: Ήττα για Τσίπρα-Κοτζιά – «Παγωμάρα» σε Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον – Έρχεται ντόμινο εξελίξεων