in

“Ευχαριστώ” Ερντογάν στη Γερμανία αλλά με αιχμές για ρατσισμό κατά του Οζίλ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επίσημη πρόσκληση στη χώρα, αλλά παράλληλα μίλησε και για “ρατσισμό” κατά του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ.

Ο τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε επιτυχή την επίσκεψή του στη Γερμανία καθώς οι συνομιλίες του, τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με την Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ έγιναν, όπως είπε, σε κλίμα εμπιστοσύνης και ήταν αποδοτικές παρά τις δυσκολίες: “Η επίσκεψή μου «εμβάθυνε τις τουρκογερμανικές σχέσεις. Συζητήσαμε με ειλικρίνεια για σημαντικά θέματα, μεταξύ άλλων για οικονομικές επενδύσεις και για το πώς μπορεί κανείς να πολεμήσει αποτελεσματικά τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», δήλωσε εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Γερμανίας, στην Κολωνία.


Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει το καρφί του για την κριτική που είχε δεχθεί ο τουρκικής καταγωγής διεθνής ποδοσφαιριστής της Γερμανίας, Μεσούτ Οζίλ, όταν φωτογραφήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο Οζίλ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και την κακή παρουσία της εθνικής Γερμανίας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ομοσπονδιακό συγκρότημα, διαμαρτυρόμενος ότι «όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός, αλλά όταν χάνουμε είμαι ξένος».

«Βλέπουμε το μέλλον των αδελφών μας εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση εναντίον του ρατσισμού. Τώρα επειδή έβγαλα μια φωτογραφία με τον Μεσούτ μας και τον Ιλκάν μας (Ιλκάι Γκιουντογκάν), αυτοί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτόν τον αποκλεισμό εγώ, ως Πρόεδρός τους, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτό ήταν ρατσισμός», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τους πολιτικούς της Γερμανίας αλλά και την γερμανική κοινωνία γενικότερα για την υποστήριξή τους στην ανέγερση του τζαμιού, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από διάφορους κύκλους. “Μίλησαν οι καρδιές. Μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι πρέπει να συμβιώνουν ειρηνικά. Το τέμενος, πηγή υπερηφάνειας για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, ανήκει σε όλους, δεν υπάρχει εδώ κανένας περιορισμός και καμία διάκριση» – ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους μη-μουσουλμάνους, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στους «εχθρούς της Τουρκίας, τους τρομοκράτες που επιτίθενται εναντίον μας με τεθωρακισμένα και με F-16», ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα στην Γερμανία. «Δεν μπορεί οι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη», τόνισε.

Στην τελετή των εγκαινίων του τεμένους Ditib παρευρέθησαν τελικά 500 άτομα με προσωπικές προσκλήσεις, ενώ μόλις χθες το βράδυ ακυρώθηκε η συγκέντρωση των οπαδών του κ. Ερντογάν έξω από το τζαμί, για λόγους ασφαλείας. Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκαν γερμανοί πολιτικοί, ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο και είχε μαζί του συνάντηση μίας ώρας. Μετά την συνάντηση, ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις του κρατιδίου με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι έθεσε στον συνομιλητή του και το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. «Πρέπει να επιστρέψουμε σε κατάσταση εφαρμογής του Κράτους Δικαίου. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων και αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Είμαι της άποψης ότι σε δύσκολους καιρούς μπορεί κανείς να επιτύχει περισσότερα με τον διάλογο», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μήπως ανήκετε στους ελάχιστους που έχουν το γράμμα Χ στις παλάμες τους

«Παγώνουν» τη Δύση οι πρωτοβουλίες Πούτιν στη Συρία: Τι άλλο πρόκειται να εγκαταστήσει εκτός από τους S-300