in

«Φωτιά και ατσάλι» από τις ελληνικές ΕΔ: Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση «Παρμενίων 2018» – Ηχηρό μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας και ικανότητας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη Εθνική Διακλαδική Άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο «Παρμενίωνας 2018”, η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου στον Έβρο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την πολεμική ετοιμότητα και ικανότητα του Ελληνικού Στρατού.

Οι ελληνικές δυνάμεις ρίχνουν «φωτιά και ατσάλι” σε όλη την επικράτεια της χώρας επιδεικνύοντας τα θετικά χαρακτηριστικά που επικρατούν στο Στρατό μας και την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι σε κάθε απειλή.


Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στα Γενικά Επιτελεία την δυνατότητα να ελέγξουν την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και να δουν την αποτελεσματική δράση τους από κοινού σε καταστάσεις κρίσης.

Η άσκηση Παρμενίων θα είναι μια καλή ευκαιρία για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται τα συμφέροντα και κυριαρχία της χώρας μας.

Ειδικές Δυνάμεις, Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπαιδευτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, προσομοιώνοντας συνθήκες πολέμου και πραγματικής μάχης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε φίλους και εχθρούς, γνωστοποιώντας σε όλους το πάθος και την ικανότητα τους να πολεμήσουν και να αμυνθούν την ακεραιότητα της χώρας μας απέναντι σε κάθε εχθρό με αφοσίωση, θάρρος, πίστη και αυταπάρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν στο τελικό στάδιο της άσκησης όπου για πρώτη φορά σε άσκηση Παρμενίωνα, θα πραγματοποιηθεί διάβαση ευκαιρίας του ποταμού Νέστου σε τρεις φάσεις:

1) Διάβαση
2) Επίθεση στην πεδιάδα
3) Βολές στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης με άρματα από δυο ταξιαρχίες την 24η και την 25η

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμονές της τελικής φάσης την Πέμπτη το βράδυ, στο πεδίο ευθύνης της 16ης Μεραρχίας Πεζικού είναι προγραμματισμένη νυχτερινή άσκηση με την πραγματοποίηση αντεπίθεσης και νυχτερινής εξάλειψης προγεφυρώματος.

Το Σάββατο ο Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, θα είναι στη Θάσο για να δει άσκηση εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Καβάλας στο Πεδίο Ασκήσεων Βολής Θάσου με αντικείμενο εξάλειψη ασύμμετρων απειλών.

Την Κυριακή στο Δέλτα Έβρου, θα επιχειρήσουν στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων 2018, μια μόναδα προκαλύψεως και το ΤΕΘ Φερρών με σενάριο την εξασφάλιση συνόρων και επιτήρησης στις Καλύβες στο Δέλτα του Εβρου.

Φέτος, είναι επίσης η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν τόσες πολλές εκπαιδευτικές δράσεις εντός του Παρμενίωνα. Υπάρχει μέγιστη κινητοποίηση και είναι χαρακτηριστικό ότι θα κληθούν περίπου 5000 έφεδροι με φύλλα ατομικής προσκλήσεως.

Ο σκοπός της άσκησης

α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

β. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.

γ. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.

δ. Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Σίγουρα, η μεγάλη αυτή στρατιωτική άσκηση του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθεί και ως μια επίδειξη ισχύος, ετοιμότητας και επαγρύπνησης της Ελλάδας προς μια και ολοένα πιο προκλητικής, τον τελευταίο καιρό, Τουρκίας, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της σε Συρία και Ιράκ, αλλά και των προόδων της Αμυντικής της Βιομηχανίας.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την περσινή άσκηση Παρμενίων 2017:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Όλοι οι νόμοι της Φυσικής του Αριστοτέλη βρίσκονται μέσα σ΄ένα θεματικό πάρκο στη Χαλκιδική.

O Χατζηνικολάου αποχαιρέτησε στεναχωρημένος το ΜEGA ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων