in

Γενικό ξεπούλημα! – Στους δανειστές και τα έσοδα από τους εκατομμύρια «προσκυνητές» του Ελληνικού πολιτισμού – Όλα στο «σφυρί»

Η πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά – σιγά να εφαρμόζεται.

Με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε ότι:


«Συγκροτούμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Γ.Γ.Δ.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γ.Γ.Δ.Π. ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει, και ορίζουμε τα μέλη της ως εξής…».

Πριν ένα χρόνο λοιπόν, είχαν συγκροτήσει τη σχετική ομάδα εντοπισμού και επεξεργασίας αυτών των ακινήτων, η οποία μάλιστα ήταν και πολυάριθμη, αφού αποτελούνταν από 39 μέλη, μεταξύ των οποίων υπήρχαν υπηρεσιακά στελέχη, αλλά κυρίως στελέχη των γραφείων των Υπουργών, ΟΛΩΝ των Υπουργείων.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας, με βάση το ΦΕΚ 1997/2017, είχε οριστεί ο Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο της τότε Γενικής Γραμματέως της Γ.Γ.Δ.Π.

Στο σημείο Δ. του επίμαχου ΦΕΚ, δίνονται και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας τα ακίνητα ενδιαφέροντος του Υπουργείου, και τα στοιχεία αναζήτησής τους. Αντιγράφουμε από το ΦΕΚ:

«Ως προς το επίπεδο ωριμότητας του ακινήτου, μπορούν να αναζητούνται στοιχεία που αφορούν τους τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά στοιχεία, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πράξεις χαρακτηρισμού δασαρχείου, υπάρχον ΚΑΕΚ, ύπαρξη καθορισμού αιγιαλού, κατοχή από άλλους, ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις. Για από τα στοιχεία που περιγράφονται ανωτέρω και δεν είναι καταχωρημένα στο Μ.Α.Π., εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς επίσης και για στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν το δημόσιο ή ιδιωτικό σκοπό του ακινήτου, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου, θα απευθύνει αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου του για ηλεκτρονική συμπλήρωση του Μητρώου ή για παροχή στοιχείων από το φυσικό αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία».

Και η ιστορία δεν κλείνει εδώ, ναι, υπάρχει και κάτι χειρότερο, βάζουν χέρι στα Ταμεία!

Από το 3ο Μνημόνιο του 2015 είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει όλα τα κρατικά ακίνητα στην Εταιρεία Κρατικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ) που ελέγχεται από το Υπερταμείο.

Μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΤΑΔ δεν αναλάβει την κυριότητα κάποιων ακινήτων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση πως θα συμβεί με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μπορεί να αναλάβει τη διαχείρισή τους και τα έσοδα να πηγαίνουν στο Υπερταμείο (και συνεπώς για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους).

Η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία χρόνια να αρχίσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων και τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί όπως όπως ακόμα ένα προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, μεταφέρθηκαν στην ΕΤΑΔ, με δύο αποφάσεις, 10.119 ακίνητα. 

Χρειάστηκαν δύο μήνες προκειμένου να αποκαλυφθεί πως στον κατάλογο περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως αναφέρει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο Φώτης Κόλλιας.

Ολα άρχισαν από τα Χανιά όπου έγινε γνωστό πως μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονται είναι μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, ο προμαχώνας Μοnigo, o ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκάκαι το τουρκικό χαμάμ.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται πλήθος μουσείων (όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη κ.ά.).

Στον  νόμο μάλιστα του 2016 αναφέρεται  πως η ΕΤΑΔ μπορεί να μην έχει την κυριότητα ενός ακινήτου (π.χ. ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου), αλλά μπορεί να το διαχειρίζεται ώστε τα έσοδα να οδεύουν προς το Υπερταμείο (και στη συνέχεια προς τους δανειστές, όπως είχε συμφωνήσει από την αρχή και ο Γ.Παπανδρέου!).

Πρόκειται για κάτι που ούτως ή άλλως κάνει σήμερα η ΕΤΑΔ, η οποία ήδη διαχειρίζεται ή/και έχει την κυριότητα σε 538 αρχαιολογικούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων.

Και θα συνεχίσει να τους διαχειρίζεται μαζί με πρόσθετους αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία που, όπως φαίνεται, θα αναλάβει με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές. Συνεπώς, κάποια από τα 10.119 ακίνητα που μεταφέρθηκαν όπως όπως, με απλούς κωδικούς, στο Υπερταμείο (χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποια είναι αρχαιολογικοί χώροι και ποια όχι) δεν θα μεταβιβαστούν οριστικά στην ΕΤΑΔ.

Η τελευταία μπορεί να μην έχει την κυριότητα, αλλά πιθανότατα θα έχει τη διαχείριση και συνεπώς θα εισπράττει τα έσοδα. Ο πρόχειρος κατάλογος του ΥΠΟΙΚ δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση, αφού δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης επεξεργασία της λίστας, παρά όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι.

Αλλωστε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «αρχική λίστα» ακινήτων, που παραδέχεται ότι πρέπει να επαναλεγχθεί, «με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων Αρχών και φορέων».

Οι δανειστές έχουν λόγο για τα ακίνητα που θα εξαιρεθούν, καθώς, όπως αναφέρεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του 2016, «έχει γίνει κατανοητό πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρίες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές».

Η δημιουργία του καταλόγου με τα ακίνητα που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο μέσω ΕΤΑΔ καθώς και ο καθορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος σταδιακής μεταφοράς, υποτίθεται έπειτα από έλεγχο ώστε να μην παραβιάζεται ο νόμος 4389, ήταν προαπαιτούμενο από το 2016. Φτάσαμε, όμως, στον Ιούνιο του 2018 προκειμένου να καλυφθεί όπως όπως ώστε «να βγούμε από τα Μνημόνια»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Η γενιά των 300 ευρώ: Νέοι Έλληνες δουλεύουν μόνο για το φαγητό τους

Ζάεφ: «Η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει τους Έλληνες φίλους της ‘Μακεδονίας’»