in

Για τα ριάλια λύσσαξε το ράσο, για το κάψιμο της σημαίας τίποτα; – Βαβέλ η Εκκλησία, τρίβει τα χέρια της η κυβέρνηση

Έχει ανοίξει για τα καλά το “κουτί της Πανδώρας” στα εκκλησιαστικά δρώμενα της χώρας και η διοικούσα Εκκλησία μοιάζει όσο ποτέ με Βαβέλ, χωρίς κοινή περπατησιά, και με την απειλή ο … Πύργος της να καταρρέυσει ικανοποιώντας τις βαθύτερες επιθυμίες των πολέμιών της.

Μια με την κόντρα με την Εκκλησία, μια με τους μπαχαλάκηδες η κυβέρνηση πάντως έχει καταφέρει άψογα να εκτρέψει την δημόσια συζήτηση από τα σοβαρά και με την μέθοδο του αποπροσανατολισμού και του “διαίρει και βασίλευε” να πορεύεται όπως επιθυμεί.


Για ακόμη μια φορά οι Ιεράρχες απέδειξαν πως δεν γνωρίζουν τι θα πει ομόνοια και συνεννόηση. Πολλοί έχουν τοποθετηθεί επί των εξελίξεων και καθείς για τον δικό του λόγο διατρανώνει τις θέσεις του ως “Ευαγγέλιο”, με πρώτο βέβαια τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία εδώ και καιρό, και τώρα με την στάση του και τις μυστικές συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, είναι πιθανόν να απωλέσει και…την δεδηλωμένη!

Εντύπωση όμως προκαλεί η σύγχυση στους κόλπους των Αρχιερέων.

Ο “φιμωμένος” Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έστειλε μήνυμα πως αν η κυβέρνηση κινηθεί μονομερώς, θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις.

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ εξέπληξε με την…πρωτοποριακή άποψή του σύμφωνα με την οποία “μία αριστερή κυβέρνηση αναγνώρισε τη συμβολή της Εκκλησίας”. Εκεί που φαίνεται να τα έχιε μπερδέψει είναι όταν λέει πως ο “Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Πρωθυπουργός έθεσαν ένα σημαντικό πλαίσιο, έβαλαν το νερό στο αυλάκι για την απαρχή μίας συζήτησης. Έκαναν ένα προσχέδιο με διάφορα υλικά και φυσικά αρκετές παραδοχές”. Για ποιο προσχέδιο μας μιλάει όταν η κυβέρνηση προχωράει μόνη της σε σχέδιο νόμου θεωρώντας την 15 σημείων πρόταση συμφωνίας δεδομένη;

Οι δε ροματισμοί του για μια “νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα” μοιάζουν με προεκλογικές ομιλίες σε μπαλκόνια.

Διαβάστε ολοκληρη την παρέμβασή του εδω

Πολύ μπροστά έχει βγει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. Μέσα σε ένα 24ωρο έχει κάνει τρεις τοποθετήσεις.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου με αφορμή το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α΄ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, το έριξε το “καρφί” του αναφέροντας ότι “ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος «συνεκρότησε μεγάλο επιτελείο ειδικών διά την καταγραφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας και οργάνωσε την αξιοποίησή της. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα καθιστούσε αυτάρκη οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος. Δυστυχώς μετά την παραίτησή του το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε», αλλά και «κατωχύρωσε νομοθετικά την μισθολογική εξέλιξη του Ιερού Κλήρου και εξέδωσε ειδικό Νόμο διά την χειροτονία ιερέων μειωμένων προσόντων για τις ενορίες των παραμεθορίων περιοχών»”.

Σε δύο ραδιοφωνικές του συνεντέυξεις είπε κι άλλα: «Οι πολιτικοί ίσως είχαν το σκοπό τους που ήθελαν να εμφανίσουν και τον Αρχιεπίσκοπο. Οι μέρες είναι δύσκολες, προεκλογική περίοδος, πολλά και διάφορα» είπε , ενώ μίλησε για «θεαματική ανακοίνωση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» στο ΘΕΜΑ 104,6 .

«Πρέπει να προσέχουμε αυτό που είπε ο Ιερώνυμος ότι πρέπει να υπάρχει έγκριση της Ιεραρχίας. Επρόκειτο για διαθέσεις των δύο ανδρών, ήταν θεαματική η εμφάνιση όπως εκινήθη από την πλευρά της πολιτείας» είπε ο κ. Νικόλαος.

«Οι ιερείς ήταν κατοχυρωμένοι, είναι κοινωνικοί εργάτες και φορείς της πολιτιστικής κληρονομίας. Αυτό που που ελύπησε τους περισσότερους ιεράρχες είναι ότι ενώ προτάθηκε για τους κληρικούς παραμένουν οι μουφτήδες και οι λειτουργοί των άλλων δογμάτων» είπε ακόμη ο κ. Νικόλαος

Επίσης μιλώντας στον Realfm 97,8 εκτίμησε πως δεν θα προχωρήσει η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

“Η Πολιτεία είπε ότι είναι δική μου αρμοδιότητα η μισθοδοσία των ιερέων αλλά θα τύχει και της εγκρίσεως της Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα εάν δεν δοθεί η έγκριση της Εκκλησίας” δήλωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και συμπλήρωσε:

“Η συνεργασία είναι το καλύτερο πράγμα και η Ιεραρχία αποφάσισε δύο πράγματα και απέρριψε το ένα. Δηλαδή, συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας με μία διευρυμένη επιτροπή και δεύτερον συμφωνούμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όση έχει απομείνει”,

Πρόσθεσε δε:“Ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ της συνεργασίας και ευτυχώς που είναι σήμερα Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, που είναι άνθρωπος μετριοπαθής, που μπορεί και κουβεντιάζει. Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κουβεντιάζει με την εξουσία, με την Πολιτεία, αλίμονο αν κόψουμε την επικοινωνία. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, αν ένας – δύο Μητροπολίτες διαφώνησαν κάπως έντονα είναι μέσα στη δημοκρατική διαδικασία της Εκκλησίας”.

Η Ιεραρχία θα επιλέξει τον δρόμο της συνεννόησης αν και η Πολιτεία προσέξει, δεν μπορεί να τραβάει τα άκρα η Πολιτεία και η Εκκλησία να σύρεται. Το ισχύον καθεστώς το σημερινό, είναι το ιδανικό, με τους διακριτούς ρόλους… Η συμφωνία δεν έχει γίνει, η συμφωνία ισχύει ως προς το ότι ο διάλογος συνεχίζεται με την Πολιτεία και ότι προχωράμε σταδιακά στην αξιοποίηση της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας… Νομίζω, με όλο τον σεβασμό που τρέφω, ο Πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν έπρεπε να γίνει αυτή τη δημόσια εμφάνιση αφού δεν υπήρχε συμφωνία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Αλλά και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τόνισε πως δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο Ιερώνυμος. Συνάμα ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ως μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέθεσε τα ακόλουθα δύο υπομνήματα στην συγκληθείσα Ιεραρχία:

Α. Για τις προτάσεις αναθεωρήσεως του Συντάγματος που σχετίζονται με την Εκκλησία

Β. Για το πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας και Πολιτείας.

Διαβάστε τα εδω

Υπάρχουν βέβαια και πιο ήπιες φωνές όπως ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ο οποίος τόνισε ότι στις δύσκολες ημέρες που περνάμε, όπου όλα γύρω μας καταρρέουν, ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που έχει απομείνει και κρατά ενωμένη την κοινωνία μας είναι η Εκκλησία. “Η νοητή αυτή ναυς, μπορεί να κλειδονίζεται στον ωκεανό του κόσμου τούτου, εντούτοις έχει για κεφαλή Της τον νικητή του θανάτου, τον Ιησού Χριστό” τόνισε.

Πάντως σιγά σιγά έρχονται στα δημοσιογραφικά γραφεία διάφορες πληροφορίες για την στάση κάποιων Μητροπολιτών, ενώ δημόσιες τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει και έμμεση πολιτική χροιά στην αναστάτωση εντός της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης κάποιοι κάνουν συνειρμούς για τον αποχωρήσαντα από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, “χριστοδουλικό” άλλοτε. Οι “συνειρμοί” αφορούν τις “ιερές χορηγίες” που φέρεται να έλαβε η Μητρόπολη από το ΚΕΕΛΠΝΟ…

Για τον δε Μητροπολίτη Μεσσηνίας ακούγεται έντονα πως είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό Μεσσήνιο Αντώνη Σαμαρά…

Όπως και να έχει η κρίση είναι πολύ σοβαρή και οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον… Αυτό όμως που προκαλεί κακή εντύπωση είναι πως λύσσαξαν κυριολεκτικά οι Δεσποτάδες για τα ριάλια του μισθολογίου και της εκλησσιαστικής περιουσίας τόσες μέρες και δεν βρέθηκε ούτε ένας για δείγμα να πει μια κουβέντα για τα φαινόμενα παρακμής με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας το βράδυ του Σαββάτου από τους κουκουλοφόρους.

Κρίμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Οι ΗΠΑ υλοποιούν το σχέδιο «Metal Storm» – Έτσι θα «στραγγαλίσουν» την Τουρκία – Αμερικανικό think tank: «Έρχεται αναβάθμιση Ελλάδας-Κύπρου»

O Σαλβίνι «σουτάρει» την παγκοσμιοποίηση: «Πατέρας & Μητέρα στις ταυτότητες, όχι Γονέας 1, Γονέας 2» – «Θα προστατεύσω τον θεσμό της οικογένειας»