Γίγαντες με λουκάνικο χωριάτικο στον φούρνο. Μια πρόταση για φαγητό που ακούγοντας την και μόνο σου ανοίγει η όρεξη. Αχ, μια τόσο νόστιμη και λιπαρή συνταγή που πραγματικά χαλάλι οι θερμίδες για την νοστιμιά που έχει. Γιατί δεν είναι μόνο το λουκάνικο που έχει μέσα, είναι ότι θα κάνεις και τη βούτα σου με το ψωμί λίγο. Είναι από τα χειμωνιάτικα φαγητά από ότι καταλαβαίνεις, γιατί καλοκαίρι αν το κάνεις, θα  βαρύνεις πολύ.

Χωρίς πολλά λόγια, πάμε να δούμε πως θα κάνεις γίγαντες με λουκάνικα στον φούρνο και να γλείφουν όλοι τα δάχτυλα τους. Τα υλικά είναι αρκετούτσικα οπότε πάρε χαρτί, στυλό και σημείωσε. Πάμε να γρήγορα στην κουζίνα να μαγειρέψουμε αυτήν την πεντανόστιμη συνταγή, αυτό το λουκούλλειο γεύμα, αυτή τη φαγητάρα ρε παιδί μου- με συγχωρείς, παρασύρθηκα από την ανυπομονησία μου.


Γίγαντες με λουκάνικα στο φούρνο

 

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 300γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα
  • 400γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 360ml. νερό από τους γίγαντες
  • 120ml. ελαιόλαδο
  • 20γρ. σέλινο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2κ.σ πελτέ ντομάτας
  • καπνιστή πάπρικα
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

 

Μούλιασε σε κρύο νερό τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα στράγγιξε τους και βάλτους σε κατσαρόλα με νερό να τους σκεπάζει και ξεκίνα το βράσιμο- σε δυνατή φωτιά. Ανά τόσο ξάφριζε τους και μόλις πάρεις όλους τους αφρούς, χαμήλωσε τη φωτιά και άστους για μιάμιση ώρα να σιγοβράζουν. Αφού μαλακώσουν, στράγγιξε τους. Κράτα μέρος από το νερό και λίγους από τους γίγαντες χτύπα τους στο μούλτι- μια μικρή ποσότητα.

 

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Στο μεταξύ ρίξε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σόταρε το λουκάνικο, το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες κομμένο, και τις πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτές ροδέλες. Σόταρε για 3 λεπτά. Ρίξε αλάτι πιπέρι, ανακάτεψε και έπειτα απόσυρε από την φωτιά.

 

 

Ρίξε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και άπλωσε τους. Από πάνω ρίξε το λουκάνικο με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Πρόσθεσε το σέλινο ψιλοκομμένο, την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, την πάπρικα, την ρίγανη και λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε να πάνε όλα παντού, κάλυψε με αλουμινόχαρτο και ψήσε στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα. Άμα δεις ότι οι γίγαντες έχουν πλέον μαλακώσει καλά και έχεις μια ωραία μελωμένη σάλτσα, τότε οι γίγαντες με λουκάνικο χωριάτικο στον φούρνο είναι πανέτοιμοι!

 

Bonus Tips:

Μπορείς να αντικαταστήσεις το χωριάτικο λουκάνικο με όποιο άλλο προτιμάς, αλλά σαν την νοστιμιά που του δίνει το χωριάτικο δεν έχει. Επίσης, μπορείς 5 λεπτάκια πριν κλείσεις το φαγητό να ρίξεις από πάνω και κάποιο κεφαλοτύρι ή τριμμένο τυρί για να λιώσει από πάνω. Ή ακόμα να βάλεις και κυβάκια από κασέρι μέσα στο φαγητό, θα το αποθεώσει. Σέρβιρε με τριμμένη φέτα, αν δεν έχεις λιώσει τυρί από πάνω και καλή όρεξη!