in

Γήρανση: Τέσσερα κόλπα για δυνατό μυαλό στα 90

Θα μπορούσαμε με απλές και καθημερινές κινήσεις να σώσουμε το μυαλό μας; Μια ψυχαναλύτρια διερεύνησε τις συνήθειες και συμπεριφορές που διατήρησαν κοφτερό το μυαλό των υπερήλικων και μας προτείνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους

Όσο κι αν προσπαθούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο, η γήρανση είναι αναπόφευκτη, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Στο σώμα αυτό είναι εμφανές από τις ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματος, ενώ στα ενδότερα του σώματος, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και η επερχόμενη γνωστική έκπτωση μοιάζει σε αρκετούς τρομακτική.


Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να την καθυστερήσουμε με απλούς τρόπους, όπως με τη σωματική άσκηση, την καλή διατροφή, την αποχή από το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τον καλό ύπνο.

Το ίδιο όμως, θα πρέπει να κάνουμε και με τον εσωτερικό μας κόσμο, καθώς έχει σημασία ο τρόπος που θα ζήσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωή μας, σύμφωνα με τη κλινική ψυχολόγο, δρ. Cynthia Baum-Baicker.

Μέσα από την εμπειρία και συνομιλώντας με άλλους ψυχαναλυτές συναδέλφους της, απαριθμεί παρακάτω όλα όσα έμαθε σχετικά με την ανθρώπινη φύση και τα «κόλπα» που συντηρούν την οξύνοια των ηλικιωμένων.

Ξεγελούν το μυαλό 

Όσο είμαστε νέοι, οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται ως ενήλικες. Για τους ηλικιωμένους με μυαλό ξυράφι ισχύει το αντίστροφο: αρκεί να αισθάνονται πάλι νέοι και ότι ακόμα έχουν την ικανότητα να κάνουν διαφορετικά πράγματα και το μυαλό να παραμένει ανοιχτό σε νέες προκλήσεις.

Είναι ανθεκτικοί 

Όλοι κάποια στιγμή θα βιώσουμε την απώλεια, είτε προσώπων ή και σωματικών λειτουργιών. Σημασία έχει όμως η ανθεκτικότητα, η ανάκαμψη δηλαδή από τα χτυπήματα της μοίρας, που μας οδηγούν σε καλύτερη διαύγεια. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σημαντικό να ξανασηκωνόμαστε και να αντέχουμε τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν στη ζωή μας.

Έχουν συναισθηματική ισορροπία

Η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει μείωση της λειτουργίας της μνήμης, της συγκέντρωσης και της ικανότητας προσοχής. Το τέχνασμα που κρατά σε εγρήγορση το μυαλό των ηλικιωμένων είναι να αποδεχτούν ότι στη ζωή έχουμε τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα (μερικές φορές για την ίδια κατάσταση) και να καταφέρουμε να ενσωματώσουμε τις αρνητικές εμπειρίες σε ένα θετικό σύνολο.

Βρήκαν το σκοπό της ζωής τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σκοπός της ζωής καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας και τη θνησιμότητα κατά αρκετά χρόνια. Ακόμα και στα βαθιά γεράματα, κάποιος μπορεί να ανακαλύψει ότι το νόημα της ζωής του είναι να βοηθά τους άλλους ή να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στις νεότερες γενιές, γράφοντας ένα βιβλίο, για παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Πήρε τον νόμο στα χέρια του: Πατέρας ξυλοκόπησε 30χρονο καθηγητή επειδή χούφτωσε την 15χρονη κόρη του

Άγριος καβγάς του στρατηγού Φλώρου με μάνα τραυματία στο Ναυτικό Νοσοκομείο