in

Γκάφα ή σχέδιο; Σε Ρομά και αλλοδαπούς θα καταλήξει το «επίδομα παιδιού» που έταξε ο Μητσοτάκης

Ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο συνέδριο του κόμματος ήταν ο καθορισμός της ατζέντας με βάση την οποία θα γίνει η πολιτική συζήτηση ενόψει των εκλογών.

Κράχτη για μετανάστες και αλλοδαπούς φαίνεται να αποτελεί το νέο αφήγημα της ΝΔ για το επίδομα παιδιού, αφού όπως αναφέρουν, το επίδομα θα δίνεται σε όποιο παιδί γεννιέται στην Ελλάδα, και όχι στα τέκνα των ελληνικών οικογενειών. Επιπροσθέτως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τότε σίγουρα θα ενεργοποιούταν ο αντιρατσιστικός  νόμος. Συνεπώς πολλοί είναι αυτοί που διατείνονται ότι το «επίδομα παιδιού» είναι ένα προεκλογικό δόλωμα, και ότι αυτό θα δοθεί σε χιλιάδες λαθρομετανάστες που διαβιούν εντός της ελληνικής επικράτειας.


Στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας ετέθη η ανάδειξη των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας «για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», καθώς όπως εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κοινωνία δεν θέλει την πόλωση και τον διχασμό».ADVERTISING

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, καθώς τα στοιχεία των γεννήσεων δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ελλάδας βαίνει μειούμενος. Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι «μια πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας αποτελεί σήμερα όρο εθνικής επιβίωσης» και παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων ώστε να δοθούν τα κίνητρα στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας.

Η δέσμευση που αποτέλεσε την κορωνίδα αυτής της στρατηγικής ήταν η ενίσχυση 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στο εξής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία που έχει γίνει στην Πειραιώς περιλαμβάνει πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου το βοήθημα αυτό να το παίρνει η συντριπτική πλειονότητα των νέων ελληνικών οικογενειών και όχι, ασφαλώς, εκείνες που επί της ουσίας δεν το χρειάζονται. Επίσης, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να λαμβάνεται με καταχρηστικό τρόπο. Έτσι  η βοήθεια αυτή θα δίδεται μόνον στους αποδεδειγμένα νόμιμους και τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις για τον τρόπο χορήγησης του για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα. Το μέτρο, όπως δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης, θα περιλαμβάνεται στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο συνολικό σχέδιο προβλέπεται επίσης:

  • Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ,
  • Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις  νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
  • Για τις νέες μητέρες θα θεσμοθετηθεί τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας,
  • Τέλος θα εγκαινιασθεί ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Λέγεται «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα» ή όπως ονομάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες “Νταντά της γειτονιάς”. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου γυναίκες -ή και γιατί όχι και άνδρες- θα πιστοποιούνται να αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, τις ώρες που εργάζονται οι νέες μητέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μόνο για μετανάστες στην Βουλή

Ζώδια 2019: Τι θα συμβεί σε όλα τα ζώδια, ποια ευνοούνται. Ετήσιες προβλέψεις Λεφάκη