in

Η Αγκυρα μπήκε σε ναρκοπέδιο – Τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ιρακινό έδαφος – Τους περιμένει αρκετό «μολύβι» – Σε ετομότητα οι Κούρδοι

Σύμφωνα με πληροφορίες οι  τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα εντελώς απροειδοποίητα σε απόσταση άνω των  27 χλμ βαθιά μέσα στο βόρειο  Ιράκ φτάνοντας στον προμαχώνα του ΡΚΚ τα βουνά Qandil , για να εξουδετερώσουν  βάσεις των Κούρδων, μη υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα. 

Βέβαια οι Κούρδοι είναι σε ετοιμότητα και αναμένουν τους Τούρκους.


Η περιοχή Kandil στο βόρειο τμήμα του Ιράκ είναι η κυριότερη βάση του PKK  εκατοντάδες μέλη της οποία μετακινήθηκαν από την ΝΑ Τουρκία στο βουνό αυτό .

Στόχος των επιχειρήσεων της Τουρκίας είναι να καταστρέψουν όλες τις υποδομές των Κούρδων τη ,  και να εξασφαλίσουν έτσι τα σύνορά τους, αλλά πίσω από όλα υποκρύπτονται σχέδια υφαρπαγής ιρακινής γης και κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

Η ουσία όμως είναι ότι η Τουρκία κινείται με την λογική περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης μη υπολογίζοντας ακόμα και υπερδυνάμεις , ενώ το κυριότερο είναι ότι ο Ερντογάν «γράφει» στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλες τις διεθνείς συνθήκες και φυσικά τον ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση.

Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η Άγκυρα και στην Β.Συρία στην οποία το καυτό θέμα είναι η τύχη της Ιεράπολης και η αποχώρηση των Αμερικανών από αυτήν , κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιτευχτεί , ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταβαίνει στις ΗΠΑ ακριβώς για αυτόν το λόγο.

Την ίδια στιγμή ένα άλλο χοντρό παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην Συρία όπου έχουμε  διαπραγματεύσεις  για να κλείσει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στα σύνορα Συρίας-Ιράκ με αντάλλαγμα την ιρανική απόσυρση από τη νότια Συρία, σύμφωνα με την οργάνωση  Asharq Al-Awsat σήμερα  Κυριακή.

 Σύμφωνα με την έκθεση της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, η πρόταση ανέκυψε από τις ΗΠΑ και τον ΥΦΕΞ  David Satterfield σε συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ιορδανίας και της Τουρκίας.

Ο Satterfield παρουσίασε πολλές επιλογές στη συνάντηση, μεταξύ των οποίων μία η οποία αφορούσε την ολική απόσυρση όλων των συριακών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων από τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας και  της παρουσίας  Ρώσων  της στρατιωτικής αστυνομίας εκεί, με την  αντικατάσταση τους με  ρωσο-αμερικανικό  μηχανισμό εποπτείας.

Χθες με σημαντικό άρθρο μας με τίτλο (ΕΚΤΑΚΤΟ – Τουρκία-Ιράν με κοινή επιχείρηση στέγνωσαν τον Τίγρη Ποταμό – Βάση ΗΠΑ στο Σιντζάρ των Κούρδων Γεζιντί), τονίσαμε ότι έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προκαλεί η ταυτόχρονη κοινή επιχείρηση Τουρκίας και Ιράν να ενεργοποιήσουν τα φράγματα η μεν Τεχεράνη στο ποταμό Zab που γεμίζει με νερό τον ποταμό Τίγρη και η Άγκυρα το φράγμα Ilisu. Oι εικόνες στο Ιράκ και στις περιοχές γύρω από τον ποταμό είναι τραγικές:

Χιλιάδες νεκρά ψάρια, ο ποταμός έχει στεγνώσει εντελώς και οι κάτοικοι τον περπατούν πλέον με τα…πόδια.

Ο Τίγρης ποταμός στο Ιράκ στερεύει με την ενεργοποίηση του τουρκικού φράγματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή 696 χιλ εκταρίων αγροτικής γης και την πλήρη διάλυση του οικοσυστήματος με τον θάνατο χιλιάδων ζώων και πουλιών. Ενας ποταμός που βοήθησε στην δημιουργία πολιτισμού 6000 ετών στην Μεσοποταμία.

Η οργή των κατοίκων για την «οπλοποίηση» του νερού από την Αγκυρα είναι μεγάλη αλλά αυτό που κυρίως δημιουργεί ανησυχίες είναι η ταυτόχρονη κοινή ενέργειες Τουρκίας-Ιράν που δείχνει σύμπλευση σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι υπερδυνάμεις στην Συρία και γενικά  βλέπουν μόνο τα στενά δικά τους συμφέροντα και όχι το τι  θα προκαλέσουν αυτά σε ολόκληρη την Μ. Ανατολή  και στην Α.Μεσόγειο , εφόσον δεν υπάρχει πραγματική « συνεννόηση» Ρώσων και Αμερικανών.

Μέσα σε ένα τέτοιο θολό τοπίο ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αλωνίζουν στην κυριολεξία,  μέχρι να προβούν σε απονενοημένη κίνηση κατά της Ελλάδος , ή κάπου αλλού στα Βαλκάνια όπου φτάνουν τα «σύνορα της καρδιάς τους» , και αυτό είναι σίγουρα μέσα στα άμεσα σχέδια τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το «αύριο» θέλει τον άνδρα να μένει έγκυος και να φέρνει στον κόσμο τα παιδιά του…

ΜΗΝ πετάτε τα σχισμένα ή τρύπια καλσόν σας! Δείτε εδώ 14 πανέξυπνους τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι!