Όλα δείχνουν πως ο στόχος του Ζάεφ για μεγάλη προσέλευση στο σημερινό δημοψήφισμα δεν θα επιτευχθεί.

Ενημέρωση 20:20

Μόλις ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες οι συμμετοχή έφθασε στο 34.09%, δηλαδή οι ψηφίσαντες έφθασαν τους 589.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακριά από το στόχο του 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ.


Αυτό βέβαια δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στον Ζ.Ζάεφ στην περίπτωση που ευσταθούν οι δηλώσεις του και χαρακτηρίσει «συμβουλευτικό» το σημερινό δημοψήφισμα.

Ωστόσο ο φόβος ακόμη και για αναταραχές στα Σκόπια κορυφώνεται, πόσο μάλλον στην περίπτωση που ληφθεί υπόψιν μία τόσο μικρή πλειοψηφία των πολιτών.

 

Μάλιστα ο ηγέτης του γειτονικού κρατιδίου που έχει ποντάρει πολλά στην…«ευρωπαϊκή Μακεδονία», φαίνεται να παλεύει με ποσοστά προσέλευσης που αυτή την ώρα μετά βίας αγγίζουν το 30%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), δύο ώρες δηλαδή πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα άγγιζε το 28,8%!

Σημειώνεται πως οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία των Σκοπιανών δεν φαίνεται να πείστηκε και ιδιαίτερα τόσο από τις πιέσεις του Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και από την…επιστράτευση ξένων ηγετών.

Την ίδια ώρα οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ στα Σκόπια είναι αρκετά αισιόδοξοι για την ευρεία αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ποντάροντας με τις σημερινές τους δηλώσεις περισσότερο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τα γεγονότα ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν δικαιολογούν ούτε στο ελάχιστο την αισιοδοξία των δύο ανδρών: