in

Η κυβέρνηση δεν έριξε την «πύλη» της Εκκλησίας και ψάχνει για… κερκόπορτα – Μητροπολίτης Πειραιώς: «Έδειξαν αυταρχισμό και δολιότητα» – «Πύρινες» δηλώσεις

loading...

Του Μάνου Χατζηγιάννη

No passaran” βροντοφώναξε η Ιεραρχία στα σχέδια Ιερώνυμου-Τσίπρα για την αλλαγή των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και κυρίως για την μισθοδοσία των κληρικών. Κι αφού η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα (και αμοιβή) των παπάδων ορίστηκε ως “κόκκινη γραμμή” για τους Δεσποτάδες, η συμφωνία που προώθησαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος “καίγεται” εν τη γενέσει της μιας και σαφώς το 15ο σημείο αυτής όριζε κατηγορηματικά πως αυτή ισχύει “υπό την προϋπόθεση τήρησης της στο σύνολό της”.


Η Ιεραρχία στην προσπάθεια επιβολής εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού της συμφωνίας τους, η οποία προετοιμάστηκε εν κρύπτω, διάλεξε τον δρόμο της μη συνεργασίας.

Και πάμε στην ουσία της χθεσινής ημέρας…

Καταρχάς εκτός της συνεδρίασης οι σταλινικές μέθοδοι να παρέχεται επίσημη πληροφόρηση μονάχα στην κυβερνητική “Πραβντα”, δηλαδή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι απαράδεκτη και αντιδεοντολογική!

Εντός της συνεδρίασης, κάποιοι σήκωσαν παντιέρα που οδήγησε μέχρι την αποχώρηση. Αν και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι προθέσεις τίθενται εν αμφιβόλω μιας και οι φιλοπατριαρχικές του τάσεις ήδη έχουν οδηγήσει στον συνειρμό για προσπάθεια του Φαναρίου να βάλει “μπουρλότο” στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα για την ήττα του Αρχιεπισκόπου, η Ιεραρχία είπε ΝΑΙ στον διάλογο με την Πολιτεία.

Και κάπως έτσι κάνοντας και τον παραλληλισμό λόγω της ημέρας, το ανίερο τανκ της άθεης κυβέρνησης δεν έριξε την πύλη της Εκκλησίας. Αλλά σίγουρα τώρα θα ψάξει για….Κερκόπορτα.

Άλλωστε μπορεί στην Εκκλησία να θεωρούσαν το πακέτο των 15 σημείων ως προταση, αλλά στην κυβέρνηση το θεωρούν ως δεδομένη συμφωνία και αυτό φάνηκε και στην Βουλή τις προάλλες στον καβγά Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά και σε δηλώσεις τύπου Γαβρόγλου ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά και θα τηρηθεί σε όλα της τα σημεία και βέβαια στο χθεσινό ανακοινωθέν του Μεγάρου Μαξίμου 

Γιατί αν δεν αδειάσουν οι θέσεις των κληρικών πως θα κάνει η κυβέρνηση 10.000 προσλήψεις που έταξε….Το ντόμινο των εξελίξεων είναι προφανές.

Κι από εκεί και πέρα Τσίπρας και Ιερώνυμος άρχισαν να ερμηνεύουν τις καταστάσεις κατά το δοκουν…

Το Μαξίμου χαιρέτισε “την απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος” της Ιεραρχίας και δήλωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ουσία της χθεσινής απόφασης της Ιεραρχίας. Μόνο που εκείνο το ανακοινωθέν, όπως προαναφέραμε, έλεγε για τήρηση της συμφωνίας στο σύνολό της και η Ιεραρχία απέρριψε ένα σημαντικό κομμάτι της!

Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα όργανα της Εκκλησίας αναφέρει πως το εν λόγω Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή, όχι για να εγκριθεί αλλά προς ενημέρωση, και διευκρινίζει πως “το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”.

Ο δε Ιερώνυμος δεν είδε τα καρφιά της κυβερνητικής ανακοίνωσης και δήλωσε ικανοποιημένος…

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Η ήττα πάντως του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας μπορεί να σημάνει εξελίξεις στην Ελλαδική Εκκλησία. To γράψαμε ξανά πως η ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και στις αποφάσεις του σημαίνει από μόνη της την απαρχή στην αντίστροφη μέτρηση για την διαδοχή του. 

Και μετά από όλα αυτά ένα είναι το ερώτημα που μένει αναπάντητο: Αφού η Ιεραρχία έχει δυναμική, όπως αποδείχτηκεχθες, γιατί δεν την έδειξε σε θέματα όπως τα Θρησκευτικά, το Μακεδονικό, το σύμφωνο συμβίωσης κλπ; Γιατί έκρυβε όλα τα ζητήματα κάτω από το χαλί; Γιατί τέτοια αντίσταση κατά της αρχής μονάχα όταν το πρόβλημα έχει να κάνει με τα φλουριά;

Μητροπολίτης Πειραιώς: Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας

Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ υπέρβαση της εξουσίας του, είπε επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Τόνισε ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», είπε.

Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, είπε. Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

loading...

Οι δραματικοί διάλογοι στην Ιεραρχία που οδήγησαν στον «αφορισμό» της συμφωνίας

Ήταν μια ιστορική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να αποφασίσει αν αποδέχεται μια… ιστορική συμφωνία με το κράτος, η οποία όμως έγινε σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν ρώτησαν κανέναν και ανακοίνωσαν τον «γάμο» χωρίς να ερωτήσουν τους συγγενείς.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους μητροπολίτες, εξού και οι εντονότατοι διάλογοι που έγιναν και που αποτυπών το χάος που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειπώθηκαν τα εξής πάνω – κάτω:

 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 • Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω…
 • Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
 • Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας:Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Είστε εκτός θέματος.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.
 • Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Είστε ψεύτης
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;»
 • Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
 • Αρχιεπίσκοπος:«Είναι προσωπική σου άποψη αυτή».
 • Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα.Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς. Η Ιεραρχία είναι ανώριμη.
 • Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ: «Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;».
 • Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ:Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών.
 • Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές. Να μην μπει στο διάλογο η μισθοδοσία ιερέων από το δημόσιο.
 • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτές τις απόψεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου.
 • Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου.
 • Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία ενώ ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.

Αντιπαράθεση υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο.

Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε«Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Η έκκληση του Αρχιεπισκόπου για ενότητα πήγε περίπατο. Οι μητροπολίτες «αφόρισαν» τη συμφωνία με τον Τσίπρα, ειδικά το τμήμα για τη μισθοδοσία των παπάδων.

Το… ιερό δώρο με τις 10.000 προσλήψεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στον πρωθυπουργό δεν πέρασε, η συμφωνία τινάζεται στον αέρα, ο διάλογος παραπέμπεται για το μέλλον, η παραπομπή σε ειδική επιτροπή επί της ουσίας είναι πλήρης παραδοχή της ήττας του από τον κ. Ιερώνυμο.

Ερωτήματα

Το Μαξίμου, ενοχλημένο ανακοίνωσε λίγο πολύ ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης το μισθολογικό των ιερωμένων απειλώντας… θεούς και δαίμονες. Και πράγματι έτσι είναι, όμως, τότε γιατί συμφώνησε να τεθεί το θέμα στην Ιεραρχία η οποία και το απέρριψε;

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πετάξει έξω από το δημόσιο τους παπάδες αλλά αυτό θα το κάνει χωρίς τη συναίνεσή τους; Μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος αυτός και το εκκλησιαστικό ο Ιερώνυμος;

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους. Η ήττα ασφαλώς δεν έχει μόνον έναν… πατέρα, αλλά δύο. Και τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό οι οποίοι επί χρόνια, όπως αποκαλύφθηκε, έκαναν συζητήσεις επί συζητήσεων και κατέληξαν σε μια πρόχειρη συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν μάλιστα σε πανελλαδικό δίκτυο σαν να έκαναν δηλώσεις δύο αρχηγοί κρατών.

Το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν ρώτησε κανέναν για να αλλάξει το καθεστώς των ιερωμένων και το ότι βρίσκεται στα μαχαίρια με το Φανάρι, είναι ζητήματα που θα έπρεπε να έχει επιλύσει προτού πάει σε υπογραφή «προσυμφώνου».

Ο δε κ. Τσίπρας θα έπρεπε προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα περάσει κι όχι να ανακοινώνει ιστορικές στιγμές, χιλιάδες προσλήψεις και να δημιουργεί την αίσθηση ότι Εκκλησία και Κράτος συμφώνησαν έπειτα από σχεδόν 80 χρόνια.

Η χθεσινή συμπόρευση των δύο πρωταγωνιστών της… ιστορικής ήττας, όπως αποδείχθηκε, δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και μπορεί να οδηγήσουν σε σχίσμα την Εκκλησία και με πληγές που δεν θα μπορέσουν να επουλωθούν.

Η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο πλέον να «αναστηθεί» και την καυτή πατάτα θα πρέπει να την πάρει η επόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά παραπέμπεται στις καλένδες η επίλυση ενός χρονίζοντος θέματος με ευθύνη προσωπικά του κ. Τσίπρα ο οποίος είδε ξανά μικροκομματικά το ζήτημα, μόνο και μόνο γιατί του έκανε προεκλογικό δώρο ο Ιερώνυμος.

Και οι δύο τους θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιούργησαν.

loading...
loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Σαμαράς: «Θα κάτσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς»

Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας μέσα από τη σχέση μαζί μου γίνεται ένας σύγχρονος Σαούλ