in ,

Η παρουασίαση του επετειακού τόμου “100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)” στην Ρόδο

ώνιος Πατρός, ο προαναφερόμενος κ. Μανώλης Αντωνόγλου και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, οι οποίοι με εμπνευσμένες εισηγήσεις αναφέρθηκαν με σύντομο αλλά ουσιαστικό τρόπο στο ζήτημα της Παιδείας εν γένει της Σύμης, στο πρόσωπο του Ιδρυτού του Σχολείου μακαριστού Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα και στην ιστορική πορεία του Πανορμιτείου Γυμνασίου.

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.


Τον καταληκτικό χαιρετισμό έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην έκδοση του Τόμου, επισημαίνοντας ότι επινοήθηκε ως τιμή και χρέος απέναντι σε όσους ανάλωσαν τους εαυτούς τους και «παντοιοτρόπως συνέβαλαν στην επίτευξη του ιερού τούτου σκοπού, και δη εν μέσω της Ιταλικής κατοχής, προσφέροντας αποτέλεσμα ανέλπιστο διά τα δεδομένα της εποχής εκείνης, της ιδρύσεως δηλαδή του πνευματικού αυτού πνεύμονος, ο οποίος απεδείχθη ζωτικός και καταλυτικός στην κατίσχυση του Ελληνικού πνεύματος έναντι της ανίερης και λυσσαλέας τότε προσπάθειας αφελληνισμού και προσκολλήσεως στον ιταλικό κορμό, τόσον της Νήσου μας, όσον και όλης της Δωδεκανήσου». Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε με θερμές ευχαριστίες σ’ όλους τους άξιους συντελεστές της εκδηλώσεως, μνημονεύοντας όσους συνέγραψαν κείμενα και πρωτοστάτησαν για την συλλογή του πλουσίου αυτού αρχειακού υλικού, τους ομιλητές με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιο Πατρό, τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου και τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, τον Σύλλογο Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» για την άψογη διοργάνωση και όλους τους Συμαικούς Συλλόγους, επίσης τους μουσικούς για την όμορφη μουσική βραδιά που ακολούθησε.

Τέλος, όλως ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα στα όρια της Ιεράς του Μητροπόλεως, όλους τους παρισταμένους, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ως και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νεστοριδείου για την ευγενή παραχώρηση της εντυπωσιακής αίθουσας του Μελάθρου του.

Αναφέρεται ότι ο Τόμος απαρτίζεται από 440 σελίδες, προλογίζεται από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και αρχικά περιλαμβάνει τις μελέτες του αειμνήστου Καθηγητή Αλέξανδρου Καρανικόλα περί των γεγονότων της ιδρύσεως του Πανορμίτειου Γυμνασίου, πρωτοστατούντος του Ηγουμένου της Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα, όπως προκύπτουν από τα παρατιθέμενα Πρακτικά της Δημογεροντίας της Σύμης. Περιέχει επίσης, άρθρο της κ. Υπαπαντής Ζουρούδη-Κούτρα για την Ιστορία της Εκπαιδεύσεως στην Σύμη από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι το 2023, άρθρα της κ. Ελένης Κλαδάκη-Βρατσάνου για τα «κρυφά σχολεία» στην Ιταλοκρατία, για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον πρώτο γυμνασιάρχη, για τα «ωραία παιδιά» του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης, και άλλες Πανορμίτειες ιστορίες. Άρθρο της κ. Φωτεινής Κλαδάκη-Μενεμενλή, για την εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα την περίοδο 1937-1945, άρθρο του κ. Νίκου Νικηταρίδη για τις Πανορμίτειες Σχολές στην Αίγυπτο και ένα άρθρο της κ. Ελένης Ν. Κρητικού για το θείο της Αρχιμανδρίτη Μακάριο Μπάρβα, όπως τον σκιαγράφησε μέσα από έγγραφα και μαρτυρίες. Στον Τόμο δημοσιεύονται επίσης, ο κανονισμός του σχολείου, όλα τα ονόματα των αποφοίτων, βιογραφικά διευθυντών και καθηγητών, όσα κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ι. Μητροπόλεως, των αρθρογράφων, αλλά κυρίως από τα αρχεία των αποφοίτων και καθηγητών.

Το Πανορμίτειο, είναι το σχολείο που έχουν φοιτήσει και φοιτούν εκατοντάδες Συμιακοί και μη, είναι το σχολείο που έχει συνδεθεί με την ιστορία της Νήσου μας, καθ’ ότι διατήρησε αλώβητο το ελληνικό στοιχείο, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, ενάντια σε κάθε ανθελληνική ενέργεια των Ιταλών, είναι το σχολείο που και σήμερα πρωτοπορεί, διακρίνεται, δημιουργεί και συνεχίζει αδιάκοπα την ανεκτίμητη προσφορά του. Ευχή όλων μας είναι, όπως διά της Προστασίας του Ταξιάρχου μας Μιχαήλ του Πανορμίτου, το «Πανορμίτειο», το δικό Του Σχολείο, να συνεχίζει πάντοτε την φωτεινή του πορεία στο Νησί μας και να προσφέρει την εκλεκτή του αγωγή στην νεολαία μας.

 

                   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Έναρξη ποιμαντορικής περιοδείας του Μητροπολίτη Χαλκίδος στην Σκόπελο (ΦΩΤΟ)