in ,

Καλλιέργεια γλυκών πιπεριών στο σπίτι – 12 συμβουλές για την καλλιέργεια πιπεριών σε εσωτερικούς χώρους

Η καλλιέργεια πιπεριών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μια παραγωγική δραστηριότητα που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε φρέσκες πιπεριές όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Εδώ είναι 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε στην καλλιέργεια πιπεριών σε εσωτερικούς χώρους:


**Συμπληρώματα υγείας για ερπετά**

**Επιλέξτε τις σωστές ποικιλίες πιπεριών**

Επιλέξτε ποικιλίες που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Συμπαγείς και νάνοι ποικιλίες είναι ιδανικές, καθώς απαιτούν λιγότερο χώρο και είναι πιο κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρες.

**Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετό φως**

Οι πιπεριές χρειάζονται πολύ φως για να αναπτυχθούν καλά σε εσωτερικούς χώρους. Τοποθετήστε τις σε ένα ηλιόλουστο σημείο όπου θα δέχονται άμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6–8 ώρες την ημέρα.

Αν το φυσικό φως δεν είναι επαρκές, προσθέστε φώτα φυτών ή λάμπες φθορισμού κατάλληλες για φυτά.

**Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας χώμα**

Επιλέξτε καλά στραγγιζόμενο χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη. Μια μίξη χώματος για λαχανικά ή πιπεριές είναι καλή επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι το pH του εδάφους είναι μεταξύ 6,0 και 6,8.

**Επιλέξτε τις σωστές γλάστρες**

Χρησιμοποιήστε γλάστρες ή δοχεία με καλή αποστράγγιση για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι γλάστρες είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενήσουν τα πλήρως αναπτυγμένα φυτά πιπεριάς.

**Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία**

Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι μεταξύ 21–29°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 15–21°C τη νύχτα.

**Ποτίστε όταν χρειάζεται**

Αφήστε το επάνω στρώμα του εδάφους (περίπου 1 εκατοστό) να στεγνώσει πριν ποτίσετε. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών, οπότε βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν είναι πολύ βρεγμένο.

**Λιπάνετε τακτικά**

Οι πιπεριές έχουν υψηλές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2–3 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής περιόδου. Μειώστε τη λίπανση το χειμώνα όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

**Κλαδέψτε και τσιμπήστε τα βλαστάρια**

Κλαδέψτε τα φυτά πιπεριάς για να ενισχύσετε την πιο πυκνή ανάπτυξη και καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Τσιμπήστε τις κορυφές των νέων φυτών για να ενθαρρύνετε τη διακλάδωση.

**Στηρίξτε τα φυτά**

Τα φυτά πιπεριάς μπορεί να γίνουν βαριά από τα φρούτα. Χρησιμοποιήστε κλαδιά ή μικρές στήλες για να στηρίξετε τα φυτά, ώστε να μην λυγίζουν ή σπάζουν.

**Γονιμοποιήστε όταν χρειάζεται**

Τα φυτά πιπεριάς που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους ενδέχεται να χρειάζονται βοήθεια με τη γονιμοποίηση, καθώς λείπουν οι φυσικοί επικονιαστές.

Τινάξτε απαλά τα φυτά ή χρησιμοποιήστε ένα μικρό πινέλο για να μεταφέρετε τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο.

**Παρακολουθήστε τα παράσιτα και τις ασθένειες**

Παρακολουθήστε για κοινά παράσιτα όπως ακάρεα, θρίπες και λευκές μύγες. Αντιμετωπίστε τις επιθέσεις αμέσως με βιολογικά εντομοκτόνα ή έλαιο νιμ.

**Έχετε υπομονή**

Μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να ωριμάσουν οι πιπεριές. Έχετε υπομονή και παρέχετε συνεχώς φροντίδα για να έχετε μια πλούσια συγκομιδή.

Η καλλιέργεια πιπεριών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να απαιτεί λίγη πειραματική διαδικασία για να βρείτε τις καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον και την ποικιλία πιπεριών σας.

Αλλά με λίγη υπομονή και ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε πιπεριές που καλλιεργήσατε μόνοι σας όλο το χρόνο.

**Οι καλύτερες ποικιλίες πιπεριών για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους**

Για καλλιέργεια στο σπίτι, οι συμπαγείς, χαμηλά αναπτυσσόμενες ποικιλίες πιπεριών είναι οι καλύτερες, καθώς είναι ανθεκτικές και εύκολες στη φροντίδα.

Αυτές οι ποικιλίες φτάνουν περίπου το μισό μέτρο ύψος και είναι ιδανικές για περβάζια παραθύρων.

**Συνιστώμενες ποικιλίες**

— **Το νησί του θησαυρού**: Παράγει καρπούς σε σχήμα καρδιάς, πορτοκαλί-κόκκινους, μετά από 90–100 ημέρες. Το βάρος τους φτάνει μέχρι 60 γραμμάρια και το φλοιό είναι έως 7 mm παχύ.

— **Ο πρώτος γιος της Σιβηρίας**: Ωριμάζει μετά από 108–113 ημέρες. Μεγάλους καρπούς έως 100 γραμμάρια με αρωματικό κόκκινο φλοιό 6 mm.

— **Νάνος**: Μια συμπαγής ποικιλία με κωνικούς, ζουμερούς κόκκινους καρπούς. Ανθίζει σε 110 ημέρες και παράγει φρούτα 83 γραμμαρίων με φλοιό έως 9 mm παχύ.

— **Ακουαρέλα**: Λαμπεροί κόκκινοι μικροί καρποί που είναι έτοιμοι για συγκομιδή μετά από 110 ημέρες. Ιδανικοί «καρποί μιας μπουκιάς» με βάρος 30 γραμμάρια και λεπτό φλοιό 2,5 mm.

— **Το δώρο της Μολδαβίας**: Σκούροι κόκκινοι μεγάλοι καρποί που αναπτύσσουν γλυκιά γεύση μετά από 124–136 ημέρες. Το βάρος τους φτάνει τα 90 γραμμάρια με φλοιό 6 mm παχύ.

— **Η Σφήκα**: Αρωματική ποικιλία με ζουμερούς κόκκινους καρπούς που μπορούν να συγκομιστούν μετά από 130 ημέρες. Ο καρπός ζυγίζει έως 84 γραμμάρια και έχει παχύ φλοιό 5 mm.

Αυτές οι ποικιλίες προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και θα σας ενθουσιάσουν με τα πολύχρωμα και νόστιμα φρούτα τους όλο το χρόνο.

**Προετοιμασία σπόρων**

Για να προστατεύσετε τα μελλοντικά φυτά από ασθένειες, βυθίστε τους σπόρους σε διάλυμα 2% υπερμαγγανικού καλίου για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να τους βυθίσετε σε θρεπτικό διάλυμα με έναν από αυτούς τους ενισχυτές ανάπτυξης:

— **Epin**: 2 σταγόνες ανά 100 ml νερού.

— **Zirkon**: 1 σταγόνα ανά 300 ml νερού.

Αφήστε τους σπόρους στο θρεπτικό διάλυμα για μια ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους σε υγρό ύφασμα και αποθηκεύστε τους σε ζεστό και σκοτεινό μέρος για τρεις ημέρες (20–25°C).

Υγραίνετε τακτικά το ύφασμα με ζεστό νερό για να αποφύγετε την ξηρασία.

Όταν οι σπόροι αρχίσουν να φυτρώνουν, είναι ώρα να τους φυτέψετε σε γλάστρες.

**Φύτευση πιπεριών**

Για να καλλιεργήσετε πιπεριές σε εσωτερικούς χώρους, χρειάζεστε ατομικές, φαρδιές και βαθιές γλάστρες για κάθε φυτό, ώστε οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

Τοποθετήστε ένα στρώμα αποστράγγισης στον πάτο κάθε γλάστρας (π.χ. βότσαλα, πετρούλες ή θρυμματισμένα τούβλα).

Φυτέψτε τους σπόρους τη σωστή χρονική περίοδο:

— **Τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου**: Επιλέξτε μια περίοδο με σταθερό καιρό.

— **Κατά τη διάρκεια του χειμώνα**: Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά δέχονται τουλάχιστον 12 ώρες φως την ημέρα με επιπλέον φωτισμό.

— **Τέλος Ιουλίου – αρχές Σεπτεμβρίου**: Βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι πολύ ζεστό μετά τη φύτευση.

**Προετοιμασία χώματος**

Η καλύτερη επιλογή είναι μια έτοιμη μίξη χώματος για λαχανικά, όπως Terra-Vita ή Ogorodnik. Αυτά τα εδάφη είναι εμπλουτισμένα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κηπευτικό χώμα, απολυμάνετε το ως εξής:

— Θεραπεία με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

— Ποτίστε το καλά.

— Προσθέστε θρεπτικά συστατικά:

2 μέρη χώματος γρασιδιού

1 μέρος χούμου

1 μέρος άμμου

Τέφρα (2 dl ανά 10 κιλά χώματος)

Οι πιπεριές είναι ευαίσθητες στην αλατότητα και στο pH του εδάφους. Προσθέστε δολομιτικό αλεύρι ή ασβέστη (16 g ανά κιλό χώματος) για να ρυθμίσετε την οξύτητα.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να απολαύσετε πιπεριές που καλλιεργήσατε μόνοι σας όλο το χρόνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Ποιοι Μυκηναίοι φορούσαν κεχριμπάρι – Τι συμβόλιζε – Η ιστορία του Φαέθοντα

Αρχαιολόγοι σοκαρισμένοι: «Τάφοι γιγάντων» ανακαλύφθηκαν στην Κριμαία.