Υλικά
-
Για την ζύμη:
-
2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
-
2 ποτήρια του νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
5 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
-
Γέμιση χωριάτικης:
-
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
-
2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες
-
1 κρεμμυδι ξερό κομμένο σε φέτες
-
1 χούφτα ελιές (καθαρισμένες από το κουκούτσι)
-
Τριμμενη φέτα γύρω στα 100γρ. (ανάλογα τα γούστα του καθενός)
-
1 κουταλάκι ρίγανη
-
200 γρ. τριμμένο γκούντα
-
Γέμιση καρμπονάρας:
-
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα μανιτάρια (180γρ. ή όσο θέλει κάποιος)
-
1 πιπεριά σε λωρίδες (εγώ έβαλα μισή κόκκινη κ μισή πράσινη)
-
2 χούφτες ψημένο κοτόπουλο ή 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
-
200 γρ. κρέμα γάλακτος
-
200 γρ. γκούντα τριμμένο
-
λίγο πιπέρι
-
1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)
-
Σάλτσα ντομάτας:
-
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
-
1 ποτήρι νερό
-
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Βήματα
-
Σε μπολ ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός το χλιαρό νερό κ την μαγιά
-
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα προσθέτοντας 4 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε
-
Κ στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μαζί με το αλάτι, ανακατεύουμε με το σύρμα κ αν βλέπουμε πως κολαει το ξεκολλαμε με τα χέρια μας κ συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας πλέον
-
Στο τελείωμα του ανακατέματος μας βάζουμε και το ένα τελευταίο ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά της ζύμης μας
-
Σε αυτό το σημείο η ζύμη αρχίζει να κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας κ να ξεκολλήσει τελείως από τα χέρια μας κ να μην κολλάει καθόλου, τότε είναι έτοιμο
-
Το κάνουμε μία μπαλίτσα το σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα να διπλασιαστεί
-
Αφού περάσει η μία ώρα ξεσκεπάζουμε και ξεκολλάμε αν χρειαστεί από τα τοιχώματα ξεφουσκωνοντας απαλά το ζυμαράκι μας (αν θέλουμε το χωρίζουμε στα 4 ή στα 5 ανάλογα την ποσότητα που μας έχει βγει)
-
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε στη μέση του ταψιού μία μπαλίτσα από το ζυμάρι μας (να σημειώσω εδώ πως με αυτές τις αναλογίες των υλικών μου βγήκαν 5 κανονικές πίτσες), ανοίγουμε με τις παλάμες μας το ζυμαράκι να απλωθεί σε όλο το ταψί από την μέση προς τα τοιχώματα του ταψιού
-
Αφήνουμε στην άκρη το ταψί μας, μέχρι να ετοιμάσουμε τις γεμισεις και την σάλτσα μας (ετσι έχει χρόνο να φουσκώσει λίγο ακόμα)
-
Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολακι βαζουμε να ζεστάνουμε τα υλικά για την σάλτσα μας, μόλις αρχίζει να βράζει την σβήνουμε κ απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι που έχουμε στα ταψιά (*Προσοχή! Στην πίτσα καρμπονάρα δεν βάζουμε σάλτσα ντομάτας)
-
Για την χωριάτικη: Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά… Την ντομάτα κομμένη σε κύβους, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες, το κρεμμύδι το ξερό κ αυτό κομμένο σε λωρίδες, την χούφτα ελιές, την ρίγανη κ την φέτα (*τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω στα υλικά είναι για μία πίτσα καρμπονάρα κ για μία χωριάτικη πίτσα)
-
Απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι κ πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί γκούντα (είτε φρέσκο, είτε κατεψυγμένο, γιατί στο εμπόριο υπάρχουν κ κατεψυγμένα τριμμένα τυριά). Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200° μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί κ ελέγχοντας (σηκώνοντας) με ένα πιρούνι ή μαχαίρι τη ζύμη βλεπωντας να έχει πάρει χρώμα κ να ψηθεί κ από κάτω.
-
Για την καρμπονάρα: Πασπαλίζουμε πάνω στο ζυμάρι το ψημένο κοτόπουλο ή το ψιλοκομμένο μπέικον κ από πάνω σκεπάζουμε με τις πιπεριές κ τα μανιτάρια
-
Σε ένα μπολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα 200γρ. γκούντα τριμμένο με το πιπέρι κ τον 1 κρόκο αυγού (οποίος δεν θέλει δεν τον βάζει, όμως του ταιριάζει απόλυτα κατ’εμε), ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας
-
Απλώνουμε το μείγμα που έχουμε στο μπολάκι μας να πάει παντού με την βοήθεια ενός κουταλιού πάνω στα υλικά για την καρμπονάρα κ τέλος περιχύνουμε με ότι κρέμα γάλακτος έχει μείνει μέσα στο μπολάκι.
-
Ψήνουμε όπως είπαμε παραπάνω στους 200° έως ότου πάρει χρώμα ή πίτσα μας κ απο πάνω κ από κάτω. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν όταν είναι έτοιμες οι πίτσες μας, κόβουμε κ σερβίρουμε για να απολαύσουμε τις καπληκτικοτατες γεύσεις!! Καλή επιτυχία!!!