Του Άρη Δημόπουλου

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες δύο χρόνια συνεχόμενης ρωσικής παρουσίας στην συριακή επικράτεια, αποτελώντας την πρώτη οργανωμένη και σοβαρή ρωσική κατάβαση επί ημερών Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μέση Ανατολή.


Το 2015 βρήκε τη Συρία στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου με έντονο το στοιχείο της ξένης εμπλοκής αλλά και της ισλαμικής επέλασης, με τον πρόεδρο Άσαντ να ζητά και επίσημα βοήθεια από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε διάψευση πολλών, η Μόσχα άρχισε τις επιχειρήσεις της εναντίον των ισλαμιστών στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, μία περίοδο που πολλοί “έγκριτοι αναλυτές” της Δύσης δεν θεωρούσαν ότι ο “Τσαρ Βλαντ” θα το τολμήσει.

Η ιστορία ωστόσο έγραψε άλλα:

Η ρωσική βοήθεια δεν περιορίστηκε μόνο σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ISIS. Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, ενίσχυσαν τον πληγωμένο στρατό του Άσαντ, που έκτοτε άρχισε να ανασυντάσσεται, πάντοτε με την ρωσική υλικοτεχνική συνδρομή.

Πολύ σύντομα και με την Δύση απλά να περιορίζεται σε…απειλές, ήρθαν οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες εναντίον των ισλαμιστών, με εμφατικότερη την απελευθέρωση της αρχαίας ελληνικής πόλης της Παλμύρας το 2016. Ήταν ένα γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου για πολλές βδομάδες. Οι Ρώσοι είχαν απελευθερώσει την πρώτη μεγάλη πόλη από το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις αντιξοότητες και με σχεδόν μηδενικές απώλειες:

Καθοριστική ήταν η “ρωσική κατάβαση” για την έκβαση πολλών κρίσιμων μαχών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και σε ομάδες ανταρτών σε όλη τη συριακή επικράτεια. Ακόμη και η πλέον δύσκολη και μακρόπνοη μάχη, αυτή του Χαλεπίου, είχε σε μεγάλο βαθμό την συμβολή του ρωσικού στρατού.

Παρά τις “παγίδες και τα προβοκάτσια” της Δύσης, η Μόσχα κράτησε ακμαία την στήριξή της προς την κυβέρνηση της Δαμασκού, με το 87.4% της συριακής επικράτειας να έχει πλέον απελευθερωθεί και πάνω από 53.000 ισλαμιστές να έχουν εκκαθαριστεί. 

Δύο χρόνια μετά, η Συρία των πολλών χριστιανών, των χιλίων προσώπων, μπορεί πλέον χάρη στους Ρώσους να ελπίζει…