in ,

«Καυτή πατάτα» από τα Μερομήνια: «Θα παρακαλάμε να σταματήσει αυτό που θα ζήσουμε»

Τα Μερομήνια, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους πρόβλεψης του καιρού, ακολουθούν έναν παραδοσιακό τρόπο για να μας ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, φέτος φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

 


 

Η ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος υπόσχεται να είναι ανυπόφορα ζεστή, με τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίς. Η Χριστίνα Σούζη το είπε όπως το σκεφτόμαστε όλοι μας: «Από εδώ και πέρα θα έχουμε “ζέστα” – Για 3-4 μέρες η Αττική…»

Ιούνιος 2024
Στην αρχή του μήνα, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα, ενώ μετά την 19η θα ακολουθήσει κακοκαιρία. Προς το τέλος του μήνα, η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά, χωρίς να προβλέπονται φαινόμενα κακοκαιρίας.

Ιούλιος 2024

«Καυτή πατάτα» από τα Μερομήνια: «Θα παρακαλάμε να σταματήσει αυτό που θα ζήσουμε»

 

Το πρώτο μισό του μήνα θα χαρακτηρίζεται από μακρόχρονη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από τις 19 έως τις 25 θα υπάρξουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Αύγουστος 2024
Οι πρώτες δέκα ημέρες του μήνα θα είναι ιδιαίτερα ζεστές στα νότια, ενώ στα βορειοανατολικά θα παρατηρηθούν κανονικές θερμοκρασίες. Από τις 11 έως τις 21, αναμένεται έντονη ζέστη.

Από τις 22 έως τις 26, αναμένεται ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από δυτικά προς βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το τέλος του μήνα αναμένεται να φέρει βελτίωση του καιρού και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή.

Πώς προβλέπουν τον καιρό τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

 

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Παίξτε Τζόκερ τώρα αν ανήκετε σ’ αυτό το 1 ζώδιο – Ο Κώστας Λεφάκης φέρνει λεφτά με το τσουβάλι

Το λιγότερο διαφημισμένο: Το πιο φθηνό τουριστικό νησί στην Ελλάδα έχει φοβερές παραλίες και απίθανο φαγητό