in

Κοινή διακήρυξη από ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ & Ελλάδα: «Θα αμυνθούμε μαζί στην Α. Μεσόγειο» – Ηχηρό «χαστούκι» στην Άγκυρα (upd)

Aνανέωση 20:59

Την ισχύ αμυντικού συμφώνου έχει η κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου τονίζουν πως θα αμυνθούν από κοινού σε οποιαδήποτε εξωτερική κακοήθη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.


Με το καλωσόρισμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 19.00 η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.
Κοινή Δήλωση

Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» τονίζεται.

Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.

Nicos Anastasiades

@AnastasiadesCY

Thank you my dear friend @IsraeliPM @netanyahu, for hosting our 6th trilateral Summit Meeting. We are delighted to have US Secretary of State Mike Pompeo joining us today. His presence is a tangible proof that our three countries constitute reliable partners of the .

🇨🇾🇮🇱🇬🇷🇺🇸

48 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

(Αρχικό κείμενο)

Συνεδρίαζε σήμερα στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεδριαση δεν έγινε τυχαία, καθώς η Άγκυρα ήθελε να απαντήσει στην συνάντηση που γίνεται στο Ισραήλ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και με την ηχηρή παρουσία Πομπέο.

Εκεί όπου είχαμε πλήρη στήριξη στους σχεδιασμούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ. Η παρουσία Μάικ Πομπέο, συνοδεύτηκε από ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμιση της ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και της μεταφοράς των φυσικών πόρων των τριών χωρών προς την Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία

Ενσωματωμένο βίντεο

EHA News@eha_news

The meeting of the ‘s National Security Council headed by the President Erdoğan has ended.

The meeting lasted 4.5 hours, a written statement is expected to be released soon.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News

 

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τις προκαταρκτικές δηλώσεις τους ο Νετανιάχου και ο Πομπέο επικεντρώθηκαν κυρίως σε διμερή θέματα άμυνας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράn. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στον Ιράν.

«Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Πιστεύουμε πως όταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες πάντα υπάρχει μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή.Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπόμονο για εποικοδομητικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγνκτον στις 25 και 26 Μαρτίου. Οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν στην τεταμένη προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της οποίας βρίσκεται το Ισραήλ στη σκιά των καταγγελιών που του έχουν απαγγελθεί για συμμετοχή σε υπόθεση διαφθόρας. Ωστόσο, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιδιώξει να επικεντρώσει την προσοχή του στην εξωτερική πολιτική και στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ενεργειακά και θαλάσσια ασφάλεια στην ατζέντα

Η ενεργειακή συνεργασία των τριών και η συμμετοχή των ΗΠΑ θα διευκρινιστεί με σχετική ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί. Μια ανακοίνωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τέτοιας φύσης που θα περιλαμβάνει μηνύματα προς χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι την αμερικανική αποστολή συνοδεύει πέραν του ΥΠΕΞ της χώρας και ο κ. Φρανκ Φάνον αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα.

Από την άλλη και τα θέματα της ασφαλείας στη θάλασσα αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες. Τα θέματα αυτά άπτονται κυρίως στην ασφάλεια των υποδομών, αγωγών κτλ.

EastMed

Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο θα υπογραφεί και διακρατική συμφωνία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς.

Η συμμετοχή Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενσωματωμένο βίντεο

Department of State

@StateDept

Today, @SecPompeo delivered remarks with ‘s Prime Minister @netanyahu in Jerusalem. @usembassyjlm

395 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Israel in Greece

@IsraelinGreece

Ιστορικές στιγμές: Τετραμερής συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλημ των ηγετών Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου με την συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Israel in Greece

Benjamin Netanyahu

@netanyahu

נפגש כעת עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. ברוך הבא לישראל!

222 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Έρση Μαλικένζου: Δείτε πώς είναι σήμερα η «Λάρα» από το «Θα βρεις τον δάσκαλό σου»

Πως αντιδρά το κάθε ζώδιο όταν ερωτεύεται;