in ,

Κορονοϊός: 190 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Κλείνουν σχεδόν τα πάντα με απόφαση της κυβέρνησης!

Êëåéóôü ó÷ïëåßï óôçí ðüëç ôçò ËÜñéóáò ãéá íá ðåñéïñéóôåß ï êïñïíïúüò êáé ç åîÜðëùóç ôïõ, ôçí ÔåôÜñôç 11 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ËÅÙÍÉÄÁÓ ÔÆÅÊÁÓ)

73 νέα κρούσματα – Συνολικά 190 τα περιστατικά

Νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα που φτάνουν τα 73 ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 190.


Χθες ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα, ο 66χρονος που είχε γυρίσει από εκδρομή στους Άγιους Τόπους στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα κρούσματα ήταν 117.

Ο προβληματισμός των ειδικών επικεντρώνεται στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που έφτασαν χθες τα 10, καθώς δεν μπορούν μέχρι στιγμής να συνδεθούν είτε με ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα είτε με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην χώρα μας και πλέον έχουμε νέα ενημέρωση.

Είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής, 13.03.2020, ήρθαν και οι επίσημες ανακοινώσεις, με την κυβέρνηση να αποφασίζει “λουκέτο” σε καφετέριες και εστιατόρια.

Κορονοϊός: Οι γεμάτες πλατείες και καφετέριες φέρνουν σκληρότερα μέτρα!

Όλα αυτά έρχονται τόσο ως μέτρο πρόληψης, αλλά και ως “αντίδοτο” σε καταστάσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν πως η ατομική ευθύνη έχει πάει… περίπατο! Εικόνες άλλωστε σαν κι αυτές προκάλεσαν εντυπώσεις.

“Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Σήμερα επεκτείνουμε τα μέτρα για να μην έχουμε διασπορά του κορονοϊού. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται.

Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί από το ποιοι θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση”, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: “Σας ανακοινώνουμε ένα συνολικό αριθμό 190 κρουσμάτων, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση. 11 κρούσματα δεν έχουν σύνδεση. 5 νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 2.700 έλεγχοι.

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφές, μπαρ, καφετέριες, εστίαση εκτός delivery κα take away, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι,.

Αυστηρότατες ποινές σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα: Προβλέπονται ακόμα και ισόβια

Ακόμη και με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρούνται όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν τηρούν την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί.

Οι εισαγγελικές αρχές μάλιστα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου που είναι σαφείς γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καταρχάς η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε με αφορμή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προέβλεπε διετή φυλάκιση για όσους παραβίασαν το μέτρο, αν και στην πράξη κανείς δεν τιμωρήθηκε απ’ αυτούς που παραβίασαν την απαγόρευση.

Ο Ποινικός Κώδικας όμως είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος καθώς εμπεριέχει αυτοτελή σχετική διάταξη υπό τον τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2019) είναι ξεκάθαρο:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Έκλεισαν κινηματογράφοι- θέατρα-γυμναστήρια – δικαστήρια

Με τα νέα δεδομένα υπόψη, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως ανακοινώθηκε χθες, κλείνουν κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, δικαστήρια και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα περιορισμού, κλείνουν:

  • Παιδότοποι
  • Γυμναστήρια
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφοι
  • Χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων

Παράλληλα, αναστέλλεται προσωρινά από τις 13 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου 2020 η λειτουργία των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), και των εισαγγελιών της χώρας καθώς  και η διεξαγωγή πλειστηριασμών.

One Comment

Leave a Reply
  1. ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΝ ”ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ”’ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ !!! ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ….. ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ …. ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 5 G !!!! ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ …ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΑ….. ΘΑ ΛΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΔΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕ EMAIL !!! ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ !!!! Η ΚΑΜΙΑ COURIER…ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΑΣΑΡΟΥΝ …. ΑΛΛΑ ”ΔΥΣΤΥΧΩΣ” ΛΙΓΟΙ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝΕ …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα ανακοινώνει τώρα η κυβέρνηση – Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ

«Σας θέλω νεκρούς» – Μετανάστης μας απειλεί με αποκεφαλισμούς και δολοφονίες (video)