in

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων

Σφοδρή επίθεση του  προέδρου της ΝΔ στην κυβέρνηση στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2019  – Η κρίση θα είχε τελειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια αν δεν είχατε έρθει στην εξουσία, είπε- Ο κ.Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλλει τους Μακεδόνες – Εντονο επεισόδιο με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση

«Η δικιά σας κυβέρνηση ήταν αυτή που ανατίναξε τη χώρα το πρώτο εξαμηνο του 2015. Είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του αλλά συνολικά την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:  Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης».


Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής έντασης που ακολουθείτε εδδώ κα πολλά χρόνια από την περίοδο που ήσασταν στην αντιπολίτευση. Στρατηγική που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες και εκείνους που σα ςψήφισαν. Μέρος της στρατηγιής σας είναι η στοχοποίηση μέρους των ΜΜΕ.

Στοχοποιείται έντυπα και σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση. Εχετε στοχοποιήσει πρόσωπα και έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνετε σε κάποιες γιάφκες γεννιέται όμως στα λόγια διχασμού και ακραίου μίσους.
Η τρομοκρατία θρέφετε στην κοινωνία και ένα τμήμα της έχει αποκτήσει αίσθημα ανοχής και φέρετε προσωπική ευθύνη κ Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για καθεστώς ανομίας που έχετε εγκαταστήσει στην κοινωνία πολλές φορες με την δική σας ενθάρρυνση. Σας είχα προειδοποιήσει ότι οι καταλήψεις γίνονται ευκολα ρόπαλα και μολότοφ γα να μετατραπούν σε καλάζνικοφ. Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας τότε εισπράττονται και τα αποτελέσματά της.

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιθστές ή παιδία αποκτούν άλοθι οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα τότε γίνονται πιο ευκολοι οι στόχοι των τρομοκρατών. Από την πλευρά μου λέω : όσο ανοικτή η Δημοκρατία σε απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι απέναντι σε όσους προσπαθούν να την φιμώσουν με βία. Οσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν επι των ημερών μας στην Δικαιοσύνη

Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από 4 χρόνια αν Τσίπρας Καμένος δεν προκαλούσε εκλογές με την σύμπραξη Κουβέλη και ΧΑ. Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα κ. Κουβέλη. Κανείς καλός δεν πάει χαμένος

Τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του λαού με αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Ισχυρίζεστε ότι αυτά τα λέμε μόνο εμείς γα την ζημία που έχετε φέρει. Σας καταθέτω δηλώσεις Ρέγκλινγκ και Βίζερ που λένε ότι κοστίσατε 100 δις ευρω.

Η κρίση θα είχε τελειώσει

Η κρίση θα είχε τελειώσει πριν 4 χρόνια αν δεν είχατε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια

Ολες οι εκθέσεις προβλεπαν ανάπτυξη άνω του 3%. Εντός 2,5 ετη η ΝΔ πήρε ύφεση και έφερε ανάπτυξη. Εσείς σε 4 χρόνια πήγατε από το 0,7% στο 1,5%.

Σας ακούω συνέχεια να τσουβαλιάζετε όλη την περίοδο μετά το 2010 εγώ θα μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ. Το τι έκανε η Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και Μπόλαρης να απολογηθείτε εσείς

Το 2014 οι φόροι μειώνονταν, οι ληξιπρόθεσμες αποπληρώνονταν και το χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ κρινόταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ 6 μήνες μετά το έκρινε δραματικά μη βιώσιμο γιατί είχε μεσολαβήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και την παρέα σας.

Τότε η χώρα θωρακιζόταν με πιστοτική γραμμή στήριξης. Από τον Μάρτιο ήταν διαθέσιμη ποσοτική χαλάρωση.

Το χάσατε και αυτό το πρόγραμμα κ. Τσίπρα.

Εχω εννιά δικές σας δηλώσεις κ. Τσίπρα να εξαγγέλετε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αποτύχατε.

Πέντε λέξεις

Διαλύσατε την μεσαία τάξη που θα σας θυμάται για 5 λέξεις:
1) Ψέμα
2) Φτώχια : κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους
3) φόροι: γονατίσατε τους πάντες
4) φόβος
5) σκάνδαλα

Το 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής, διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα- παρωδία κι έχασε τις τράπεζές της. Έκτοτε βιώνει έναν ανελέητο βομβαρδισμό περικοπών και φόρων που συντρίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και υπομένει έναν αναπτυξιακό κι επενδυτικό χειμώνα. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της
οικονομίας μας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα 4 χρόνια.
Το 3 ο Μνημόνιο -αυτό που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε- εξάντλησε την τυπική χρονική του διάρκεια. Προς
ανακούφιση των εταίρων, έληξε, έτσι, και η ευνοϊκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία καλείται πλέον να καλύπτει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αντίθετα, όμως, παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη Μνημονιακή χώρα δεν έχει. Και, μάλιστα, με όρους που συνιστούν ένα άτυπο 4 ο Μνημόνιο:
Δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060. Κάτι που σημαίνει ασφυκτική λιτότητα για πολλά χρόνια. Διατήρηση των σημερινών φόρων και πρόσθετα μέτρα για το 2019, από αυτά που δεν ξε-ψηφίσατε, κ.Τσίπρα. Όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφαιρεί μια πολύτιμη βοήθεια για τους συνταξιούχους. Και αύξηση κατά 15% των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτές θα φορολογούνται ως νέο  εισόδημά τους. Και, βέβαια, όλα αυτά με επίσημο ενέχυρο τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Μία πρωτοφανή και προσβλητική διαδικασία που υποθηκεύει όχι μόνο τον
πλούτο, αλλά μέχρι και τα μνημεία της χώρας, την ψυχή της πατρίδας μας. Υποδεχόμαστε το 2019 όχι όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Αλλά με μια ευάλωτη οικονομία χωρίς διεθνή εμπιστοσύνη.

Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές

Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
To spread του δεκαετούς ομολόγου είναι στις 420 μονάδες βάσης. Και τα επιτόκια παίρνουν πάλι την ανηφόρα.
Χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της διεθνούς οικονομίας παγιδευμένοι σε μια
ιδεοληπτική πολιτική που από τη μια μαζεύει τα συντρίμμια του πρώτου εξάμηνου του
2015 και από την άλλη υπερφορολογεί λυσσαλέα την πραγματική οικονομία. Αν είχαμε
ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας το ΑΕΠ μας σήμερα θα ήταν στα 217 δις. Αντ’
αυτού προβλέπεται στα 186 δις. Αυτό το γράφημα είναι η πιο απτή απόδειξη της τραγικής
σας αποτυχίας. Υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία που, ύστερα από 29 φόρους, 17
περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει
φυλακισμένη στην λιτότητα. Και με μία κυβέρνηση ανίκανη, παρά την «κατανόηση» -εντός
εισαγωγικών- που της δείχνουν οι δανειστές: Στην τελευταία αξιολόγηση, όλα όσα έπρεπε
να έχουν γίνει, παραπέμφθηκαν για την επόμενη, του Φεβρουαρίου. Από τα capital
controls, τα «κόκκινα δάνεια» και το e-justice ως τα ληξιπρόθεσμα του κράτους και τις
ιδιωτικοποιήσεις- όλα αυτά έχουν παραπεμφθεί ήδη για τον Φεβρουάριο του 2019. Δεν έγινε η χώρα πιο εξωστρεφής.

Μόλις πρόσφατα, μιλώντας εκτός Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα δεν αποτελούν σπουδαία στρατηγική. Συμφωνώ. Αυτή η κυβέρνηση, η αριστερή κυβέρνηση παγώνει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Είχατε πει κ.Χουλιαράκη ότι μέχρι το Μάρτιο θα είχαν εξοφληθεί τα χρέη του δημοσίου. Φθάνουν το ένα δισ.  Αλλά κυρίως η κυβέρνηση παγώνει τις δημόσιες επενδύσεις. Ναι, αυτές τις δημόσιες επενδύσεις που εσείς χαρακτηρίζετε στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική σας, τον Μάιο του 2018, ως «το κύριο χρηματοδοτικό
εργαλείο για την ανάπτυξη»
Για να κάνει τι; Για να χτίσει ένα «μαξιλάρι», όπως το αποκαλεί, το οποίο φουσκώνει με αέρα που στερεί από τους
πνεύμονες της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών. Και ποιο το αποτέλεσμα; Η Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα 11 δις, από τα οποία ο κ. Τσίπρας επιστρέφει μόλις το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα προς τους πολίτες που ο ίδιος προηγουμένως έχει εξαθλιώσει.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να αγγίζουν μόλις τα 107,7 δις,
όταν τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 136 δις ευρώ. Και όλοι να βλέπουν το πορτοφόλι τους να
αδειάζει τώρα πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν με ύπουλο τρόπο
τις τιμές στα καθημερινά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός υποδύεται συχνά
τον φιλολαϊκό πολιτικό ενώ ο κ. Τσακαλώτος έχει μιλήσει ανοιχτά, προς τιμήν του γιατί υπερασπίζεται αυτή την άποψη, για «ταξική μεροληψία» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, όμως, έτσι; Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα ήταν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά κι οι μεγαλύτερες μέσα στην ίδια τη χώρα από το 2013. Το 2017, ένας στους 4 εργαζόμενους είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. Ενώ η μερική υποχώρηση της ανεργίας βασίζεται στην μερική και περιοδική απασχόληση.

7 στους 10 άνεργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Και με τον ρυθμό της Κυβέρνησης, η ανεργία θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα μόλις το 2030. Την ίδια ώρα, το 19% των πολιτών καταβάλλει το 90% του φόρου εισοδήματος. Το 4,5% των επιχειρήσεων καταβάλλει το 83% του φόρου των νομικών προσώπων. Και το 33% των ιδιοκτητών καταβάλλει το 66% του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι φορολογική δικαιοσύνη.  Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, αλλά αδικούνται όλοι από την πολιτική σας.
Στα χρόνια της θητείας της αυτή η κυβέρνηση αύξησε το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μας είπε ο κ.Χουλιαράκης που θα βρούμε τα λεφτά. Δύο δισεκατομμύρια είναι αυτή η αύξηση.  Από τα δικά μας παιδιά του παρελθόντος πήγαμε στους δικούς μας συντρόφους.

Οι οδυνηρές συνέπειες του 3 ου Μνημονίου και η αναπτυξιακή καθήλωση της χώρας, η φοροεπιδρομή και ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτυπώνονται και στις σελίδες του προϋπλογισμού: Ο Προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. Ελπίζει σε ανάπτυξη 2,5% όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Νομισματικό Ταμείο την βλέπουν χαμηλότερη. Άλλωστε και πέρσι οι κυβερνητικοί υπολογισμοί έπεσαν έξω. Όπως και οι προπέρσινοι, όπως και οι προηγούμενοι. Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς που εκτελέσατε δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης .  4 στα 4 αποτυχίες στον πιο σημαντικό δείκτη που αφορά την πορεία της χώρας.  Ο προϋπολογισμός αυτός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Διατηρεί τους 29 φόρους και τις περικοπές, πυροβολεί τον πολίτη και τη μεσαία τάξη. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους. Φορολογική αφαίμαξη, αναποτελεσματικός και άδικος, πιστός στους στόχους του τέταρτου μνημονίου.

Ευτυχώς για τη χώρα, αυτός ο Προϋπολογισμός σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν μαζί με όσους τον εισηγούνται. Και, με την έγκριση του λαού, ένα άλλο πρόγραμμα θα πάρει τη θέση του για να ξαναφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Ένας οδικός χάρτης, ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος, που θα δίνει δύναμη στην οικονομία και προοπτική στον πολίτη. Η δική μας αντίληψη για την οικονομία υπηρετεί την συνολική ευημερία του τόπου από την οποία θα έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες.

Το είπα και στην αρχή: Η Ν.Δ θα κληθεί, σε λίγο να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Να κλείσει τα τραύματα του διχασμού που αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση. Το λέω γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διχασμένη. Σας θυμίζω ποιά είναι τα ρήγματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη. Ρήγμα ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης. Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικές περιοχές και σε όσους μένουν σε φθίνουσες γωνιές της χώρας. Ρήγμα ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ρήγμα ανάμεσα στους εξοικειωμένους με την τεχνολογία και σε αυτούς που τη φοβούνται. Ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν  σταθερή εργασία και σε εκείνους που ζουν τον εφιάλτη της μερικής, εκ περιτροπής και συχνά ανασφάλιστης, απασχόλησης. Αυτά τα ρήγματα πρέπει να γεφυρώσουμε.

Eνταση με τον πρόεδρο της Βουλής

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη προκλήθηκε ένταση με τον πρόδρο της Βουλής, όταν βουλευτής της ΝΔ παρενέβη στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο κ.Βούτσης του είπε να μην κάνει υποδειξεις , αλλά να ζητά δια του προέδρου. «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω », είπε ο κ.Μητσοτάκης. Ο κ.Βούτσης αντέδρασε με οξύ ύφος προκαλώντας την ανάλογη αντίδραση του κ.Μητσοτάκης. «Αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα το κάνω εγώ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο κ.Βούτσης δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς Τσίπρα: Πήγατε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλετε τους Μακεδόνες

Να το πω απλά: Η Ελλάδα φτωχαίνει, μικραίνει και φοβάται. Περιμένω λοιπόν, κ. Τσίπρα,
να μιλήσετε εδώ στη Βουλή όχι μόνο για την οικονομία και για τα μεγάλα θέματα που
απασχολούν τους πολίτες. Να μιλήσετε για τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα. Αναφορικά με
το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλει τους Μακεδόνες
μέσα στο σπίτι τους. Δραπέτευσε από το παρόν, επιλέγοντας να μιλήσει για τον Εμφύλιο.
Ερμηνεύοντας όπως θέλει την Ιστορία και σπέρνοντας πάλι τον διχασμό. Δεν βρήκε, όμως,
ούτε κουβέντα για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και για τους «Μακεδόνες του
Αιγαίου» του κ. Ζάεφ. Ούτε, βέβαια, και για τα καμώματα του συνεταίρου του, που τώρα
μαλώνει με τον κ. Κοτζιά κατηγορώντας ο ένας τον άλλο με βαριές κατηγορίες. Είναι ο
ίδιος ο κ. Κοτζιάς που τώρα ζητά να γίνει μυστική, λέει η ψηφοφορία, για το Σκοπιανό! Τι έγινε; Φοβάστε κάτι; Μυστική ψηφοφορία δεν θα γίνει και θα ακουστεί το ναι που λέτε εσείς εκεί που οι άλλοι είπαν όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Χυδαία επίθεση Πάγκαλου σε Τσίπρα: «Πρέπει να βάλει στη μούρη του ένα…»

Μητσοτάκης σε Βούτση: Λειτουργείτε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ