in

Λαζάνια με κιμά

  • 1 πακέτο λαζάνια (δεν μπαίνουν όλα)
  • 2 κούπες παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • λίγο λάδι για το ταψί
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • μισή κούπα λάδι
  • 3/4 κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια στο μπλέντερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 2 στελέχη σέλερυ ψιλ/να
  • 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
  • 1 κούπα κρασί
  • 2 συσκευασίες κονκασέ ντομάτες
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κανέλα ξύλο
  • 1/4 κ.γλ. μπαχάρι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ελάχιστο θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κύβο κρέατος
  • προαιρετικά μανιτάρια κομμένα
  • Μπεσαμέλ
  • 1,5 λίτρο γάλα λίγο λιγότερα
  • 6 κ.σ. κορν φλάου
  • 3-4 κ.σ. λάδι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο αλάτι πιπέρι
  • 1/4 της κούπας παρμεζάνα
Οδηγίες
  1. Σάλτσα μπολονέζ:Σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά για λίγο.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο.Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι να μαλακώσουν.
  3. Βαζω τον πελτέ, την πάπρικα και σοτάρω για λίγο και σβήνω με τη σόγια και το κρασί και αφήνω για λίγο να εξατμιστούν.
  4. Προσθέτω τον κύβο, κέτσαπ, κανέλα, μπαχάρι, δάφνη,θυμάρι,τη ντομάτα,αλατι με μέτρο, πιπέρι και το γάλα. Προσθέτουμε και νερό αν χρειαστεί.
  5. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σκεπασμένη για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που
  6. Μπεσαμέλ εύκολη: Σε λίγο από το γάλα μας ανακατεύουμε να διαλυθεί το κορν φλάου.
  7. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με το μείγμα κορν φλάου σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί.Ανακατεύοντας συνέχεια περιμένουμε να έρθει σε βρασμό και να πήξει.
  8. Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί μας, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.
  9. Συναρμολόγηση:Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μια κουτάλα μεγάλη της σούπας μπεσαμέλ.
  10. Κάνουμε στρώση με ξερά λαζάνια, πανω τους σάλτσα κιμά, μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί. Τον κιμά και τη μπεσαμέλ τη βάζουμε ραντιστά, χωρίς να καλύψουμε όλη την επιφάνεια με τα υλικά μας.
  11. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το πυρέξ. Προσέχουμε να διαμοιράσουμε τα υλικά σε ανάλογες στρώσεις λαζανιών.
  12. Στος τέλος ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και καλύπτουμε με την τελευταία μπεσαμέλ.Ρίχνουμε τυρί και λίγα κομματάκια βούτυρο.
  13. Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 β. σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τα πυρέξ και αφήνουμε να ροδίσει ελαφρά.
Λίγα μυστικά ακόμα

Σε περίπτωση που γίνει σφυκτή η μπεσαμέλ, ρίχνουμε γάλα ή νερό και βράζουμε λίγο ακόμα.

Αν βγει αραιή, ανακατεύουμε σε μια κουταλιά νερό ή γάλα λίγο κορν φλάου και το προσθέτουμε στο μείγμα μας.


Μπορείτε τη σάλτσα να τη φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τη ζεστάνετε την επόμενη.

Για τη μεσαμέλ σε λίγο από το γάλα μας ανακατεύουμε το κορν φλάου.

Η σάλτσα και η μπεσαμέλ δεν πρέπει να ειναι πολύ σφικτές για να μαλακώσουν ωραία τα λαζάνια μας.

Αν βάλετε μανιτάρια, θα τα σοτάρετε στην αρχή μαζί με τά άλλα λαχανικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Τυρόπιτα, Βασιλόπιτα Παραδοσιακή

Μπριζόλες κρασάτες