Υλικά συνταγής
- Για 50-55 μελομακάρονα
- 2 ποτήρια ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρίφαλα ψιλοκοπανισμένα
- ξύσμα 1 λεμονιού
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια νερό
- Για την επικάλυψη
- 700 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή 2 κουταλάκια του γλυκού σπορέλαιο
Εκτέλεση συνταγής
- Χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι για 5′. Ρίχνετε το κονιάκ και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα.
- Μεταφέρετε το μείγμα της ζάχαρης σε μία λεκάνη. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι κατά μικρές ποσότητες, αφού το ανακατέψετε προηγουμένως με το μπέικιν πάουντερ, και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή και αφράτη ζύμη.
- Πλάθετε τα μελομακάρονα σε σχήμα μακρόστενο και στρογγυλεμένο στις άκρες, βάζετε όσα χωράνε σε ταψί και τα ψήνετε στους 180° C για 10′-15. Επαναλαμβάνετε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα. Αφήνετε τα μελομακαρονα να κρυώσουν.
- Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι βράζοντας το μέλι με το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά. Βυθίζετε σ’ αυτό λίγα – λίγα μελομακάρονα. Τα στραγγίζετε με τρυπητή κουτάλα, και τα βουτάτε μέσα στην κουβερτούρα, την οποία έχετε λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο ή το σπορέλαιο.
- Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολα και τα πασπαλίζετε με λίγο καρύδι στο κέντρο. Οταν κρυώσει η σοκολάτα τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα.