in

Βασιλόπιτα – κέικ

Υλικά συνταγής

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 4 ποτήρια και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • μπέικιν πάουντερ: 4 κοφτά κουταλάκια του γλυκού
  • ζάχαρη: 500γρ.
  • φρέσκο βούτυρο: 280 γρ. και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • γάλα: 250 ml
  • αυγά: 7
  • λεμόνι: 1, ο χυμός και το ξύσμα του
  • αλάτι: λίγο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ρίχνετε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ.
  2. Προσθέτετε κατόπιν εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα ενώ χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Στο τέλος ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας πάντα.
  3. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μια στρογγυλή μεγάλη φόρμα με κινητά τοιχώματα. Αναποδογυρίζετε και τινάζετε για να πέσει το αλεύρι που περισσεύει. Απλώνετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, 1 ώρα περίπου. Αν θέλετε να βάλετε νόμισμα, είτε το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε όταν η βασιλόπιτα έχει μισοψηθεί είτε το μπήγετε στο τέλος αναποδογυρίζοντας την πίτα.
  4. Όταν βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί καλά (την τρυπάτε στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα), την ξεφορμάρετε σε μια μεγάλη πιατέλα που την έχετε στρώσει με ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζετε τη βασιλόπιτα με μια στρώση ζάχαρη άχνη και γράφετε με λίγο γλάσο σοκολάτας το έτος ή διακοσμείτε με το περίγραμμα έλατου, αστεριού κ.λπ.: θα χρησιμοποιήσετε ένα χάρτινο «πατρόν» και θα πασπαλίσετε από πάνω του με άχνη την επιφάνεια της πίτας, ώστε να «αποτυπωθεί» το σχήμα του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Βασιλόπιτα με γλάσο, μαχλέπι και αμύγδαλα