Συνεδριάζει αιφνιδιαστικά στην Τουρκία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προεδρεύει ανακοίνωσε πριν λίγο η τουρκική προεδρία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μετά το «σφράγισμα» του Εβρου, ο τουρκικός Στρατός αναμένεται να ρίξει το βάρος προς το Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ χτες βράδυ αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil, Ocean Investigator, το οποίο βρίσκεται εντός του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατονίζεται είτε σε πρόκληση πολεμικού επεισοδίου στο Αιγαίο είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ με κάθοδο του γεωτρύπανου συνοδείας πολεμικού Στόλου.


Το πολεμικό όμως αυτό επεισόδιο πρέπει να είναι σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιαμσούς τέτοιου βαθμού και έντασης ώστε να διακόψει οριστικά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κύπρου.

Για το λόγο αυτό, εντολή ενεργοποίησης της δύναμης «Δέλτα» έδωσε αιφνιδιαστικά σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η Έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με την ονομασία «Πυρπολητής»,  ήταν ευρείας έκτασης και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβανόταν ακόμη και ανακατάληψη βραχονησίδας.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ αυτών φρεγάτα, τορπιλάκατος, κανονιοφόρος, πλοίο ταχείας μεταφοράς τύπου Zubr, στο οποίο επιβαίνουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων, επιθετικά ελικόπτερα Apache για εγγύς υποστήριξη, μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, και αεροκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για εναέρια υποστήριξη.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο ΥΕΘΑ, Π.Καμμένος, φαίνονται αμφίβιοι καταδρομείς να εισέρχονται σε αερόστρωμνο ZUBR.

Δείτε την εδώ την φωτογραφία και το Βίντεο

Η «Δύναμη Δέλτα» αποτελεί την δύναμη ταχείας αντίδρασης επί της ουσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συστάθηκε μετά από τα μαθήματα των ελληνοτουρκικών, κυρίως, κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων.
Σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με επάνδρωση 100%. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) αποτελεί την ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Η καθημερινότητά τους είναι μία συνεχή προετοιμασία. Βρίσκεται όλο το χρόνο κοντά στις ακριτικές περιοχές χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας απαιτείται και φτάνει πάντα πρώτο για να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.

Η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών)

Το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
2-3 φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ
2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς της ΔΑΔ (Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων) του ΠΝ
1 μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

Στη δύναμη Δέλτα ανήκει επίσης και ο Λόχος Άμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Πλημμυρίζει ο Εβρος: Έσπασε ανάχωμα στη Θυμαριά Σουφλίου -Τα νερά επεκτείνονται σε Τυχερό, Φυλακτό (Βίντεο)

Τα αναχώματα δίπλα στον ποταμό Έβρο μπορεί να αντέχουν ακόμα, αλλά επειδή η στάθμη ξεπέρασε τα όρια συναγερμού και έχει «φουσκώσει» σε όλο σχεδόν το μήκος του, υπήρξαν οι πρώτες… παράπλευρες συνέπειες. Τα νερά του Έβρου μπήκαν σε χείμαρο στην περιοχή της Θυμαριάς Σουφλίου και έσπασαν το ανάχωμα στην περιοχή Σαράντη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα αναφέρει το evros-news.gr

Μάλιστα τα νερά ανεβαίνουν ήδη προς το Τυχερό και το Φυλακτό και η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δραματικές, αφού πλέον σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου αλλά και στον ποταμό Άρδα, βρίσκονται πάνω από τα όρια συναγερμού. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, το νερό φαίνεται να έχει ήδη «καβαλήσει» τα αναχώματα, αν και μέχρι τώρα αυτά δεν έχουν σπάσει.

Η Περιφέρεια Έβρου εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι Βούλγαροι αυξάνουν συνεχώς τις ποσότητες νερού που απελευθερώνουν από τα φράγματα τους, κυρίως αυτό του Ιβαήλοβγκραντ και αμέσως τεράστιοι όγκοι φτάνουν σς Άρδα και Έβρο.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια: «Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας όπου αναφέρεται ότι στις 28 και 29 Μαρτίου, αναμένεται η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Άρδα να φτάσει περίπου τα 1300 μ3/sec, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα υπερβαίνει το όριο συναγερμού και παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη ρηματική διακοίνωση, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ αναμένεται να φτάσει τα 730 μ3/sec.

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, όπου περίπου 7.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν καθ’ όλο το 24ωρο, εκτιμούν την κατάσταση και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Καλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις όχθες των ποταμών, να μην ανεβαίνουν στα αναχώματα, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας».

Δείτε εικόνες και Βίντεο από Εβρο. Με πληροφορίες από evros24.gr

loading...