in

«Μετανάστες» δάσκαλοι σε ελληνικές τάξεις πληροφορικής – Το πρότζεκτ στην Λέσβο που αλλάζει την Ελλάδα

Το χωριό Μόρια στο νησί της Λέσβου έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα ζουν 8.000 μουσουλμάνοι παράνομοι μετανάστες σε έναν καταυλισμό που προβλέπεται για 2.500, σχολιάζει η Deutsche Welle.


Τα φαινόμενα βίας είναι συχνά.

Η κατάσταση, συνεχίζει το γερμανικό ενημερωτικό δίκτυο, δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους που ζουν μέσα στο προσφυγικό κέντρο αλλά και τους ανθρώπους έξω από αυτό.

Ο τουρισμός έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις χρυσές εποχές της Λέσβου. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και αυξήθηκε η εγκληματικότητα. Οι ντόπιοι αισθάνονται ότι πολιτεία και ΕΕ τους έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού.

Ποια είναι η «λύση»; Μα η αποδοχή της πολυπολιτισμικής προοπτικής του νησιού.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η DW:

 Αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια μέσω διάφορων δραστηριοτήτων με στόχο να επωφεληθούν πρόσφυγες και ντόπιοι. «Εκατοντάδες εθελοντές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήρθαν εδώ αλλά κανείς δεν άκουγε τους ντόπιους και τι θεωρούσαν εκείνοι απαραίτητο» λέει ο Αντίλ Ιζεμράνε, συνιδρυτής της οργάνωσης Movement on the Ground (MOTG).  Η εν λόγω οργάνωση είναι υπεύθυνη για πολλά πρότζεκτ που γίνονται τώρα στο νησί. Όταν ο Ιζεμράνε ρώτησε τον πρόεδρο της Μόριας πώς μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους του χωριού, εκείνος ξέσπασε σε κλάματα. Κανείς μέχρι τότε δεν του είχε κάνει αυτή την ερώτηση, αποκρίθηκε.

Ένα από τα πιο πετυχημένα εγχειρήματα μέχρι στιγμής είναι το τουρνουά ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετέχουν παιδιά από το προσφυγικό κέντρο αλλά και από το χωριό. Σκοπός ήταν να έρθουν αρχικά τα παιδιά πιο κοντά και στη συνέχεια οι γονείς. Ο γιος του Σπύρου Λάλου συμμετέχει στους αγώνες ποδοσφαίρου. «Στην αρχή πολλοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά. Αλλά ο γιος μου περνάει καλά και έκανε φίλους. Κάθε φορά που παίζουν γίνεται λίγο πιο εύκολη η επικοινωνία και οι άνθρωποι γίνονται πιο χαλαροί» λέει χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη πρότζεκτ του MOGT είναι τα εργαστήρια εκμάθησης πληροφορικής. Ένα εργαστήριο λειτουργεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και το άλλο στην πόλη της Μυτιλήνης. Στόχος είναι τα παιδιά Ελλήνων και προσφύγων να μάθουν μαζί πληροφορική.

Ο Τιερί Αρμπονιμάνα και ο Κουιζέρα Αχμέντ Αϊμάμπλε από το Μπουρούντι μένουν στο προσφυγικό κέντρο και διδάσκουν στο εργαστήριο. «Αρχικά θα έχουμε δάσκαλους πρόσφυγες στις ελληνικές τάξεις και μετά μπορεί να αναμείξουμε τις δυο ομάδες» εξηγεί ο 25χρονος Αντώνης Ζεϊβέκης που συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Οτιδήποτε μας βοηθά στο να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον είναι καλό» υπογραμμίζει ο Αρμπονιμάνα.

«Μετανάστες» δάσκαλοι θα διδάσκουν διαθρησκειακές, πολυπολιτισμικές τάξεις. Έλληνες και αλλοδαποί θα μαθαίνουν τα πάντα μαζί και θα παίζουν ποδόσφαιρο.

Αυτός είναι ο τρόπος σταδιακής δημιουργίας μιας πολυπολιτισμικής χώρας, χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον των «προσφύγων και μεταναστών».

Συμβαίνει ΤΩΡΑ στην Λέσβο, η οποία αναδεικνύεται ως παράδειγμα για όλη την χώρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Νοτοπούλου: «Δέχθηκα απίστευτη λάσπη. Με στεναχώρησε και με προσέβαλε»

Αυτιστικό παιδί το έχουν δεμένο χειροπόδαρα στο Δρομοκαΐτειο και οι εικόνες προκαλούν σάλο