in

Ν.Κοτζιάς: – Τους χάρισε την Μακεδονία αλλά… δεν την παίρνουν!

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναγνωρίζει την…
συντριπτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα αλλά δεν αποκρύπτει τον έντονο προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό αποχής από την διαδικασία και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση και τον Ζόραν Ζάεφ. Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι η επισήμανση του ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Νεότερη Ενημέρωση: «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε.
«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής. Παράλληλα τόνισε πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».
Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.
Πηγή: eleftherostypos.gr
Nεότερη Ενημέρωση: Η στάση του αλβανικού στοιχείου
Ακόμα και εάν η κυβέρνηση είχε αμφιβολίες για την στάση της σλαβικής πλειοψηφίας, είχε εναποθέσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στην αλβανική μειονότητα, η οποία αναμενόταν να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η προσδοκία εκπληρώθηκε σποραδικά και ανεπαρκώς.
Το Σάραϊ, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά, όντως κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από αλβανικό πληθυσμό. Όμως, σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το Τέτοβο (33%) και το Γκόστιβαρ (27%), που κατοικούνται επί το πλείστον από Αλβανούς, τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Βέβαια, αν και οι Αλβανοί μπορεί να μην συνέβαλαν αρκετά στο να σπάσει το “φράγμα” νομιμοποίησης του 50%, κατά πάσα πιθανότητα έχουν δώσει θετική απάντηση στο ερώτημα.
Νεότερη Ενημέρωση: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σε λίγη ώρα.
Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 25% ενώ σε ορισμένους το 35%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Σάραϊ (67%).
Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 34%.
Στην πατρίδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στρούμιτσα, η συμμετοχή άγγιξε ως τώρα 29%.
Στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Γευγελή, την Αχρίδα και τα Μπίτολα τα ποσοστά ακολουθούν τον μέσο όρο.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε μικρότερα και πιο επαρχιακά σημεία της χώρας.
Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα “Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και της Ελλάδας;”.
Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα

Comments

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Loading…

0

Comments

0 comments

Έφαγε… πακέτο η Βίκυ Χατζηβασιλείου! – “Κάθε χρόνο δύσκολα περνάω”!

Πολίτες της ΠΓΔΜ πανηγυρίζουν για το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα