in

Νέο deal Τσίπρα-Καμμένου: Τι συμφώνησαν υπόγεια. «Γατάκι», παρασκήνιο, τι θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου

Τι έχουν ήδη συμφωνήσει Τσίπρας-Καμμένος για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια; Παρασκήνιο και υπόγειες συνομιλίες.

Ενώ οι περισσότεροι περιμένουν τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, στο fimes.gr φθάνουν πληροφορίες οτι το νέο deal έχει ήδη κλείσει με μυστική συμφωνία και απομένει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση του.


Ο Πάνος Καμμένος έκανε την αναδίπλωση του και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά τις 20 Ιανουαρίου. Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας… αντιμέτωποι, μετά την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. Οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού για να περάσει το «Βόρεια Μακεδονία».

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια με την επιτυχή έκβαση της συνταγματικής αναθεώρησης της Βόρειας Μακεδονίας φέρνει πλέον την συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών του ελληνικού κοινοβουλίου. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άρα, τα οποία προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι τότε.

Η κυβέρνηση κέρδισε τον χρόνο που ήθελε, προκειμένου οι δυο εταίροι να ανασυνταχθούν και να επανεξετάσουν την κατάσταση, πριν φτάσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης ή το τέλος της κρίσης. Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών έδειξαν, πάντως, ότι το δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός προς τον Πάνο Καμμένο ή στηρίζεις την κυβέρνηση ή θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται ότι έπιασε τόπο και τα πράγματα μάλλον βαδίζουν προς εκτόνωση…

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε «γατάκι», λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα σοβαρό θέμα. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να πάρει από την κοινοβουλευτική του ομάδα το “πράσινο φως”, όταν τους ζήτησε να στηρίξουν την πρόταση του να μην παραμείνει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Η πρόταση αυτή έχει την σημασία της, καθώς δείχνει τι πρόκειται να ζητήσει ο Πάνος Καμμένος από τον πρωθυπουργό στην συνάντηση που θα έχουν, προκειμένου τα πράγματα να εκτονωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, λένε ότι ο Πάνος Καμμένος προσανατολίζεται να ακολουθήσει το μοντέλο Podemos. Δηλαδή, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό, χωρίς να συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη των ΑΝΕΛ σε αυτόν. Ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις ψηφοφορίες και όταν φτάσει η ώρα της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει -στην χειρότερη περίπτωση- δυο απώλειες. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά, αν η τελευταία αποφασίσει να δώσει την θετική της ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών.

Αρνητική ψήφο στην συμφωνία θα δώσουν, όμως, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, η Μαρία –Κόλλια Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης , ο Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα καταφέρει να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του ομάδα και ίσως την αυξήσει, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά για τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νίκο Νικολόπουλο.

“Κλειδί” το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, δεν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και άρα ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να στηριχτεί για τις Πρέσπες στις ψήφους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δηλαδή στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και στην Κατερίνα Παπακώστα.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος οι ΑΝΕΛ;

Φυσικά το ζητούμενο είναι εάν ο πρωθυπουργός θέλει να απομακρύνει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση του. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα μπορέσει να βάλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη από την κεντροαριστερά, δείχνοντας έτσι ότι η περίοδος συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο τελείωσε, μαζί με τα μνημόνια.

Φυσικά, ακόμα και αν τελικά κρατήσει ένα ή δυο στελέχη από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του, και πάλι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Γιατί αυτό που επιθυμεί ο υπουργός Άμυνας είναι να μην μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Εάν το διασφαλίσει αυτό, θα διαφοροποιηθεί μόνο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα την κυβέρνηση.

Οι επόμενες ώρες θα έχουν σίγουρα το ενδιαφέρον τους, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να τελειώνει με αυτή την κρίση για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, ενώ ο Πάνος Καμμένος θέλει να διασφαλίσει ότι έχει ακόμα κόμμα, αλλά και την δυνατότητα της διαφοροποίησης στην συμφωνία των Πρεσπών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Δείτε ΕΔΩ ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα από την Εφορία

Τέλος τα 500ευρα: Μόνο για ένα πράγμα είναι χρήσιμα. Τι να τα κάνετε